Podcast
Biotopia Podcast 12: Nyt studie om ultraforarbejdet mad
Ultraforarbejdet mad rokker ved hormoner, sædceller og vores indre kemi
Et nyt, kontrolleret kostforsøg på mænd peger på, at ultraforarbejdet mad kan forværre cardiometaboliske markører og påvirke reproduktive hormoner – også når kalorierne matches én-til-én.
43 mænd deltog i studiet, hvor de spiste enten ultraforarbejdet eller ikke-ultraforarbejdet føde, som blev bragt til dem. De måtte ikke spise og drikke andet end det de fik leveret – undtagen vand.
Efter tre uger på den ene kost skiftede de til den anden kost. Og så sammenlignede man resultaterne. Det viste en perlerække af uheldige effekter. Ud over at sædkvalitet falder, øges kropsvægten (selv ved præcis sammen kalorieindtag), hjertekarkredsløbet påvirkes negativ og mængden af kemikalier ændres som phtalater øges.
Til gengæld så det ud som om graden af inflamation i kroppen – en indikator for dårlig sundhedstilstand – faldt, hvilket forskerne ikke kunne forklare.
Lyt med og bliv klogere på hvad ultraforarbejdede fødevarer er, og hvordan de påvirker kroppen.
Shownotes
Find den videnskabelige artikel her
Medvirkende: Post.doc Jessica Preston, forsker Line Hjort, begge center for metabolic research på Københavns universitet.
Optagelse og tilrettelæggelse: Science Media Company
Vært: Kristoffer Frøkjær
Musik: Carl Frøkjær-Jensen, Sergei Chetvertnykh
Biotopia Podcasten udgives af IDA Bioscience
I samarbejde med Henriette Rimmer Caspersen
Abonnér på Biotopia Podcast
Biotopia er en ugentlig podcast om emner indenfor biologien. Hver episode tager udgangspunkt i de nyeste opdagelser inden for biologi og bioteknologi, kemi, natur og krop.
Lyt til Biotopia
Du kan lytte til nyeste og tidligere podcasts i din foretrukne app eller på en række platforme:
Læs mere:
Vær med
Bliv medlem og få alle fordelene
Få 3 måneder gratis medlemskab og få adgang til alle fordelene.