Ved du hvad dine stærkeste kompetencer er?

Hvad er det egentlig, du kan? En trin-for-trin-vejledning til at afklare dine kompetencer.

Vi taler om dem hele tiden. Kompetencerne. I studietiden, hos A-kassen, virksomhederne og i dit møde med IDAs karrierekonsulenter hører du ordet kompetence nævnt igen og igen.

Det gør du, fordi de er dit produkt - den vare, du skal sælge.

Ofte tages kompetencerne som en selvfølge for den enkelte. Mange undlader at skrive de specifikke kompetencer i deres jobsøgningsmateriale.

Ved at gå systematisk til værks kan du skabe en mere detaljeret beskrivelse af dine kompetencer og finde ud af, hvad du synes er sjovest at arbejde med.

Hvis du ikke allerede har lavet en grundig kompetenceafklaring, så kan det være en god idé at få det gjort. Er du ledig, så har du nu tid til at gå i dybden med afklaringen.

Er du i job, så få afklaringen prioriteret, så den er klar til næste gang, du skal søge job.

Mand peger på papir

De tre kompetence-arter

Vi skelner mellem de personlige, sociale og faglige kompetencer. De faglige kompetencer er de vigtigste i dit materiale til virksomhederne og dem, de er på udkig efter.

De faglige kompetencer dækker over den fagspecifikke viden, du har med dig fra dit studie og job inden for naturvidenskab, teknologi og IT.

Dine personlige kompetencer er fx nysgerrighed og kreativitet.

Dine sociale kompetencer er fx samarbejde, formidling og koordinering. Du lander ikke jobsamtalen fordi du tænker kreativt – det gør børn også, men de er ikke i stand til at løse de opgaver, du skal løse.

Du kommer til jobsamtalen, fordi du tydeligt præsenterer de faglige kompetencer, virksomheden har behov for. Fokus er derfor på de faglige kompetencer.

Vores erfaring er, at det er dem, IDAs medlemmer har sværest ved at fremhæve.

Er du færdiguddannet og medlem af IDA, kan vores karrierekonsulenter give dig sparring, hvad enten du er ledig eller i job og vil bruge kompetenceprofilen strategisk.

Ved at gå systematisk til værks kan du skabe en mere detaljeret beskrivelse af dine kompetencer og finde ud af, hvad du synes er sjovest at arbejde med.

Ofte indgår profilen i vores karrieresamtaler – enten som forberedelse eller som næste skridt i din udviklingsproces.

Du kan enten udfylde en kompetenceprofil, hvor du får hjælp til at beskrive dine kompetencer, eller prøve vores KompetenceCoach, hvor du kan komme godt i gang, hvis du har svært ved at sætte ord på kompetencerne.

Prøv IDAs kompetenceprofil

Lad os derfor kaste os ud i det! Her kan du vælge den trin-for-trin-guide til afklaring af dine kompetencer, der passer bedst til din aktuelle situation. Væbn dig med tålmodighed – det er tid godt givet ud. 

Nyuddannet - Hent Kompetenceprofil

Erfaren på arbejdsmarkedet - Hent Kompetenceprofil

Kompetenceprofilen åbner som et word-dokument, med vejledning til, hvordan du udfylder det.

 1. Log på Mit IDA for at få en hjælpende hånd til dit CV

  CV-assistenten

 2. Karrieresamtale

  Book en karrieresamtale

Hvis du har brug for sparring, når du laver din kompetenceprofil eller overvejer hvad du kan og vil, er du velkommen til at kontakte en af vores karrierekonsulenter. Du kan kontakte os på tlf. 33 18 48 48 eller skrive til os.

 1. Jobsøgning

  Hjælp til dit CV

 2. Digital profil

  Brug LinkedIn i jobsøgning