Råd fra eksperten: Undgå at spilde tiden på karrieremesse

Her er fem typiske fejltagelser, som mange unge begår når de er på jobmesser.

Morten Esmann er karriererådgiver i IDA.

Jobmesser er en god mulighed for studerende og jobsøgende til at få kontakt til spændende virksomheder. Det er også en perfekt lejlighed til at gøre sig bemærket. Med den rigtige forberedelse kan man på en jobmesse få mange gode kontakter, interessante samtaler og i bedste fald et nyt job.

Når jeg taler med unge IDA-medlemmer, støder jeg dog ofte på disse fem fejltagelser, der gør det til spild af tid at tage på jobmesser.

1. Behøver jeg at planlægge mit messebesøg?

Nej, det er da noget, jeg bestemmer mig for samme morgen. Og det er vel også lige meget, om messen er fagrelevant. Jeg får sikkert en fin goodie bag alligevel. Og det kan jo også være, der tilfældigt dumper en mulighed for et karriereskifte ned fra oven.

På den måde kommer du helt sikker til at spilde din tid. Tværtimod er det en god idé at læse kataloget for den pågældende messe – og finde ud af, hvilke virksomheder du kan møde der. Og kan du ikke gennemskue, hvilke konkrete virksomheder, der er relevante for dig, så gå efter de brancher, som du synes er spændende.

2. Er min fremtræden ligegyldig?

Når det drejer sig om at få et job, og gøre et godt indtryk over for potentielle arbejdsgivere, er min fremtræden ligegyldig. Mine slidte jeans og T-shirten fra i går, får mig ikke til at ligne en useriøs ansøger. Arbejdsgiverne kan sagtens gennemskue mit talent alligevel. Og hvorfor signalere, at jeg har tænkt over påklædningen, hvis jeg ligner en, der har fundet konfirmationstøjet frem?

Fuldstændig som virksomhederne brander sig selv over for dig som studerende – og måske kommende medarbejder – skal du også gøre en indsats for at vise dig fra en professionel side. Det kræver præsentabel påklædning, der matcher virksomhedernes.

3. Hvorfor tage et visitkort eller et fint CV med på en jobmesse?

Det koster jo en formue i printerblæk. Desuden er det min vindende personlighed, arbejdsgiverne vil huske efter messen, og ikke mit CV, der garanteret bare bliver smidt ud sammen med overskydende reklamemateriale.

Sådan kunne mange unges ræsonnement lyde, men faktisk er det rart at have både et visitkort og CV’et med, når du er på messen. Taler du med konkrete virksomheder om jobåbninger eller mulighed for at samarbejde om projektskrivning eller et praktikophold, er det smart at kunne aflevere informationer om dig selv.

4. Er det ikke kun begyndere, der forbereder sig på en jobmesse?

Det er slet ikke nødvendigt at forberede sig på en jobmesse. Der er ingen grund til at overveje, hvilke virksomheder, jeg helst vil tale med, og der er da slet ingen grund til at planlægge, hvordan jeg vil præsentere mig selv. Man kan vel improvisere.

Hvis du vil imponere virksomhederne, skal du have lavet dit hjemmearbejde. Sæt dig ind i de konkrete virksomheder på deres hjemmesider, så du ved, hvem de er – og hvad de laver.

5. Helt ærligt. Hvem kommer på messer for at knytte kontakter?

Det handler om at se og lytte, og der er ingen grund til at sige noget selv. Jeg indlader mig ikke på samtaler, det være sig med virksomheder eller andre messegæster. Og jeg passer frem for alt på folk, der er i samme branche som mig.

Det er en holdning, jeg støder på fra de unge om det at bruge messen til at knytte kontakter. Men vil du undgå at spilde din tid på din næste job- eller karrieremesse som studerende, skal du hjem og forberede dig på relationsarbejdet.

Skal virksomhederne huske dig, er det også en god idé at have forberedt elevatortalen – og meget skarpt kunne sige, hvad netop du har at byde på i forhold til den pågældende virksomhed. Hvad er det helt konkret for kompetencer, du kan byde ind med i forhold til deres opgaver?.

Læs mere

Råd og karriere

Gode råd til din karriere og arbejdsliv

Vi har samlet alle vores gode råd, artikler samt regler om alt fra ferie til ansættelseskontrakt ét sted. På den måde kan du hurtigt og nemt betjene dig selv og finde svar på det, du leder efter.

Søg råd