Ledelse i flere retninger: Sådan leder du opad
En afgørende kompetence, der ofte overses, er evnen til at lede opad i organisationen. IDA guider dig i gang.

af Sofie Schrøder Lorentzen
Én gang for alle: Hvad vil det sige at lede opad?
At lede opad indebærer evnen til at håndtere dine relationer med dine chefer – at forstå deres mål, forventninger og beslutningsprocesser. Dette kræver gnidningsfri kommunikation og en evne til at navigere i organisationens strategi. Når det lykkes, har du mulighed for at påvirke organisationens retning og resultater positivt.
Hvem skal kunne lede opad?
Alle, uanset niveau, skal kunne lede opad. Både medarbejdere, teamledere, topchefer og alt derimellem. I en ledende rolle kan det være svært at agere i krydsfeltet mellem dine medarbejderes forventninger og din chefs krav. Det er dog afgørende for din egen og organisationens succes, at du agerer bindeled. Og det gør du bedst ved at lære at lede opad igennem relationer og effektiv kommunikation med din chef.
Hvad sker der, hvis ikke du leder opad?
Hvis du undlader at lede opad og udelukkende leder nedad, kan det have uforudsete konsekvenser. Manglende kommunikation og misforståelser med din chef kan resultere i beslutninger, der ikke stemmer overens med organisationens mål. Det kan føre til frustration hos medarbejderne, ineffektivitet og en overordnet mangel på sammenhæng og mening.
Hver sker der, når du lykkes med at lede opad?
Når du leder opad, får du en stærk relation til din chef. Den stærke relation kan mærkes igennem en gensidig støtte og tryghed, fremdrift i arbejdet mod et fælles mål og højere risikovillighed. Derudover kan du også mærke, at din arbejdsglæde vil stige, og at dine gode relationer vil hjælpe dig videre i karrieren.
IDAs guide: 5 vigtige punkter, når du leder opad
1. Forståelse og tilpasning: Dyk ind i organisationen og din chefs tankegang
For at lede opad er det afgørende at forstå organisationens mål, strategi og beslutningsprocesser. Lige så vigtigt er det at få indblik i din chefs perspektiv. Når du har denne forståelse, kan du tilpasse din ledelsesstil og handlinger, så det harmonerer med din chefs mål og organisationens vision. Dette skaber tillid til dine beslutninger og anbefalinger.
2. Kommunikation på tværs: Klart, relevant og lydhør
Effektiv kommunikation er kernen i at lede opad. Sikre, præcise og relevante opdateringer om projektstatus, udfordringer og fremskridt er afgørende. Det er ikke blot envejskommunikation; vær også åben for feedback fra din chef. Klar kommunikation og lydhørhed er hjørnestenen i at opbygge den nødvendige relation for at lede opad.
3. Forudse behov og løsninger: Tag initiativ og vær proaktiv
Vis din evne til strategisk tænkning ved at identificere udfordringer på forhånd og udvikle løsningsforslag. Tag initiativ til at præsentere dine idéer og vis, hvordan de bidrager til organisationens mål. Samarbejd med din chef for at træffe beslutninger baseret på din viden.
4. Opbyg tillid og respekt: Vær pålidelig og skab en stærk tillidsrelation med din chef
Tillid er afgørende i lederskab – især når du leder opad. Lever konsistente resultater, hold dine løfter og interager ærligt for at skabe en tillidsfuld atmosfære, der giver dig mulighed for at opnå mere ansvar.
5. Løs konflikter konstruktivt: Håndter konflikter roligt og find fælles løsninger
Som leder skal du ikke blot undgå konflikter, men også løse dem, selv når de involverer din chef. Bevar roen og en konstruktiv tilgang, og brug din empati og forståelse til at finde fælles løsninger, der tjener både dit teams mål og organisationens interesser.
I sidste ende handler ledelse ikke kun om at lede medarbejdere, men at navigere i et komplekst netværk af relationer, der strækker sig nedad, til siden og opad. Ved at mestre kunsten at lede opad styrker du ikke kun din egen lederrolle, men du bidrager også til en mere sammenhængende og succesfuld organisation.
Kursus
Find dit næste lederkursus
Rollen som leder udvikler sig konstant, derfor er det vigtigt, at du bliver ved med at styrke dine kompetencer.
Se IDAs ledelseskurser