23.09.2022
6 min læsetid

Mangel på arbejdskraft øger risiko for stress blandt ledere

Som leder skal du være varsom med at løbe ekstra stærkt for at hjælpe medarbejderne i tider med mangel på arbejdskraft, for du risikerer at få stress. Det har miljøkemiker og leder Rikke Bille været ramt af, og nu er hun opmærksom på egen trivsel.

af

Rikke Bille om stress og mangel på arbejdskraft

Miljøkemiker og leder Rikke Bille har tidligere været ramt af stress. Derfor er hun nu i en tid, hvor der mangler medarbejdere, særligt opmærksom på egen trivsel.

Af Michael Monty

At mange ledere for tiden føler sig både presset og stresset, hænger blandt andet sammen med den aktuelle mangel på arbejdskraft.

Det mener direktør for IDA Learning Peter Leth, der er ekspert i ledelse og kompetenceudvikling.

”Når medarbejderne skal løbe ekstra stærkt, sker der typisk det, at lederen giver en ekstra hånd med for at hjælpe og skåne sine medarbejdere. Det kan være fint til en vis grænse, men lederen ér ikke og skal ikke være supermand. Lederen er et menneske på linje med alle andre, som har brug for restitution og hvile. Og når lederen arbejder for meget på grund af for eksempel manglen på arbejdskraft, ender lederen med selv at blive stresset, og det sætter en uhensigtsmæssig kædereaktion i gang,” siger Peter Leth.

Ifølge en ny spørgeskemaundersøgelse fra IDA føler knap hver femte af IDAs ledermedlemmer sig stresset. I alt 19 procent af de adspurgte ledere svarer således, at de indenfor de seneste to uger ofte eller hele tiden har følt sig stresset.

Undersøgelsen viser også, at mens andelen af stressede ledere ikke er højere end blandt medarbejderne, arbejder lederne til gengæld under et markant højere pres på jobbet end medarbejderne. For eksempel oplever næsten halvdelen af lederne ofte eller altid at komme bagud med deres arbejde, og en tredjedel af lederne har tit så travlt, at de ikke har tid til at holde pauser i løbet af arbejdsdagen.

”Ledelse er den største enkeltafgørende faktor for en organisations succes, og lederen har en særlig nøgleposition i forhold til at få en organisation eller virksomhed til at fungere. Hvis det led og den rolle ikke er velfungerende, så smitter det ned gennem resten af organisationen. Det kræver i høj grad, at man som leder passer på sig selv,” siger Peter Leth.

 

Sygemeldt med stress i to månederLink kopieret

Miljøkemiker Rikke Bille, der er chef for allergimærket Den Blå Krans og Asthma Allergy Nordic under Astma-Allergi i Danmark, véd, hvad det vil sige at blive ramt af stress. Det skete i et tidligere job i et lille center, som arbejdede med forbrugerkommunikation, hvor Rikke Bille var leder for tre medarbejdere.

”Jeg opdagede ikke, at jeg havde stress, før jeg pludselig lå helt ned og ingenting kunne. Inden da havde jeg haft forskellige fysiske symptomer, for eksempel pletter på kroppen og nogle situationer, hvor jeg reagerede meget voldsomt, men det relaterede jeg ikke til stress. Først, da jeg pludselig også fik hjertebanken og flere andre klassiske stresssymptomer, gik jeg til lægen, og her fik jeg at vide, at jeg havde stress og skulle blive hjemme fra arbejde,” fortæller Rikke Bille.

Flere faktorer udløste, at hun fik stress.

”Min stress blev udløst af en kombination af for mange opgaver og en leder, jeg ikke trivedes med, samtidig med at jeg havde nogle udfordringer på privatfronten. Det var derfor, at det til sidst tippede for mig,” siger Rikke Bille, der blev sygemeldt i to måneder, hvorefter hun startede på en langsom optrapning af sit arbejde.

Rikke Bille kan fuldt ud tilslutte sig Peter Leths synspunkt om, at hvis ledere i de nuværende tider med mangel på arbejdskraft begynder at løbe endnu stærkere, end de i forvejen gør, øges risikoen for stress.

”I Astma-Allergi oplever vi lige nu meget tydeligt, at vi har mange opgaver og mangler medarbejdere. Konkret betyder det, at jeg som leder er nødt til at give en hånd med i løsningen af rigtig mange opgaver, der egentlig skulle være løst af nogle af de medarbejdere, som ikke er der,” siger Rikke Bille.
”Efter selv at have prøvet at gå ned med stress, er både jeg og min chef meget opmærksomme på, at det er vigtigt med prioritering og accept af, at opgaver nedprioriteres i en periode, så det ikke tager overhånd. Og ud over, at jeg passer på mig selv, har jeg samtidig fået en ekstra ledelsesopgave med at sikre, at mine medarbejdere ikke får for travlt og bliver stressede,” understreger hun.

 

Lederes stress smitterLink kopieret

Ifølge IDAs nye stressundersøgelse er der en tæt sammenhæng mellem stress blandt ledere og medarbejdere. Blandt de medarbejdere, der ofte eller altid oplever, at deres leder er stresset, har knap 40 procent selv følt sig stresset, mens andelen af stressede kun er 11 procent blandt de medarbejdere, der aldrig eller sjældent oplever, at deres leder er stresset.

”Alle har en forpligtelse til at passe godt på sig selv, men lederen har en ekstra forpligtelse, fordi lederen også er ansvarlig for andre – og fordi vores erfaring er, at lederens stress smitter,” siger Peter Leth.

Da Rikke Bille fik stress, var der ingen af hendes medarbejdere, der direkte blev stressramt. Men set i bakspejlet er hun sikker på, at medarbejderne inden hendes sygemelding klart kunne mærke, at de havde en leder med et højt stressniveau.

”Jeg er i tvivl om, hvorvidt de ligefrem oplevede mig som kort for hovedet, men der er ingen tvivl om, at medarbejderne i mange situationer forsøgte at skåne mig. De brugte mig mindre, end de ellers ville have gjort, og de var tilbageholdende med at stille mig spørgsmål. Det påvirkede helt tydeligt deres arbejde i perioden op til og mens jeg var sygemeldt,” siger Rikke Bille.

 

Ledere skal lave "tjek ind" på sig selvLink kopieret

Begynder man som leder at registrere tegn på stress, skal man ifølge Peter Leth med det samme gennemgå sin arbejdsmængde og begynde at planlægge, prioritere og fokusere. Derudover skal man sørge for at holde fri, selvom der er travlt, og det er vigtigt, at lederen involverer sin chef.

”Stress kommer ikke fra den ene dag til den anden. Det sniger sig ind på os, og pludselig bliver det for meget. Så det allervigtigste, man som leder kan gøre for at undgå stress, er løbende at lave et ’tjek ind’ på sig selv: Hvordan har jeg det? Begynder jeg at se indikatorer på stress? Sover jeg for eksempel dårligt om natten, eller begynder jeg at glemme ting?” siger Peter Leth.

Rikke Bille understreger, at hun som én af dem, der har lært stress at kende på den hårde måde, er blevet meget opmærksom på sig selv.

”Jeg kan finde på at rive en dag ud af kalenderen til at gennemgå, hvad jeg har af opgaver på mit skrivebord, hvad jeg kan vælge fra og hvad jeg kan give videre. Og jeg har meget fokus på, hvordan jeg sover, og om jeg går rundt og er træt, da det kan være et tidligt signal,” siger Rikke Bille.

Netop fordi Rikke Billes egen stress var en kombination af både noget arbejdsrelateret og privat, er hun i perioder med travlhed på arbejdet blevet god til at vælge ting fra, når hun har fri.

”Hvis jeg har haft en meget travl dag på arbejdet, er der bare nogle ting, jeg må droppe i min fritid, så min hjerne ikke hele tiden kører på højtryk. Og i forhold til mit arbejde bruger jeg min egen leder meget til få clearet, om det er ok med de nedprioriteringer, som jeg ind imellem foretager. Lederens og hele mit baglands opbakning til mine prioriteringer betyder rigtig meget for mig,” siger hun.

 

Arbejder på at forstå stressLink kopieret

Knap en tredjedel af medarbejderne i IDAs undersøgelse oplever, at deres leder i høj grad er med til at sikre trivsel og mindske stress gennem sin ledelse.

Omvendt oplever 35 procent, at deres leder kun i lav eller meget lav grad leder på en måde, der sikrer medarbejdernes trivsel.

”Ifølge undersøgelsen er der fortsat en del ledere, som mangler viden om, hvordan de sikrer medarbejdernes trivsel og mindsker risikoen for, at medarbejderne bliver stressede. Stress er jo ikke noget nyt fænomen, og grundlæggende synes jeg, de fleste ledere arbejder på at forstå stress og håndterer både egen og medarbejdernes stress på bedst mulig vis. Men der er plads til forbedring, og dette er fortsat et udviklingsområde for mange ledere,” siger Peter Leth.

Han tilføjer:

”Især i tider med mangel på arbejdskraft bør det have særlig meget fokus, så stressen kan blive fanget i opløbet – både hos ledere og medarbejdere.”

Rikke Bille har i dag en helt anden opmærksomhed på stress, end før hun gik ned med flaget.

”Jeg har for eksempel måttet erkende, at jeg stort set altid skal have en indkøbsseddel med, når jeg handler – det skulle jeg ikke før. Har jeg ikke forberedt indkøbene på forhånd og taget en seddel med, presser det mig, og jeg kan mærke, mit hoved begynder at koge. På den måde er jeg ikke det samme sted, som før jeg fik stress, og det tror jeg ikke, at jeg nogensinde kommer. Til gengæld er jeg blevet meget mere opmærksom på mit selv, og jeg har lært at tage fat om tingene, hvis der er noget i mit liv, der ikke er, som det skal være,” siger hun.

Læs hele undersøgelsen Stress blandt lederne smitter af på medarbejderne