12.09.2023
6 min læsetid

Lederes kompetenceudvikling øger medarbejderes arbejdsglæde

Ledere, der løbende udvikler deres kompetencer, har stor indflydelse på, at medarbejderne trives og er motiverede. Læs her, hvorfor inspirerende ledere skaber inspirerede medarbejdere.

IDA

af IDA

Karen Sejrsgaard Jacobsen Ledelse og efteruddannelse

Programleder i Novo Nordisk, Karen Sejrsgaard Jacobsen, bruger i gennemsnit en dag om måneden på kompetenceudvikling.

Når ledere dygtiggør sig på kurser og konferencer eller har en podcast om ledelse i ørerne på vej hjem fra arbejde, højner det ikke kun den enkelte leders vidensniveau og motivation.

Det øger også sandsynligheden for, at de medarbejdere, der refererer til lederen, kan fastholde trivslen og motivationen.

”Når lederen sørger for holde sin viden ajour og løbende udvikle sine kompetencer, har det en stor betydning for medarbejdernes trivsel. Ledere, der trives og er inspirerende, medvirker til, at medarbejderne trives og er motiverede. Omvendt giver en uinspirerende leder uinspirerede medarbejdere,” siger direktør for IDA Learning Peter Leth, der er ekspert i ledelse og kompetenceudvikling.

Og lederen er rollemodel for sine medarbejdere – også når det gælder om at vedligeholde og udvikle kompetencer, understreger Peter Leth.

”Hvis ikke lederen selv sætter barren højt omkring faglighed og sørger for at udvikle sine kompetencer, er der en stor risiko for, at medarbejderne enten begynder at nedprioritere deres kompetenceudvikling – eller at de søger videre til et nyt job med en mere inspirerende leder,” siger Peter Leth.

 

Fokus på både egen og medarbejdernes udviklingLink kopieret

Karen Sejrsgaard-Jacobsen er programleder i Novo Nordisk og har været ansat i lægemiddelvirksomheden i 22 år, heraf samlet fem år som linjeleder.

I gennemsnit bruger 52-årige Karen Sejrsgaard-Jacobsen en dag om måneden på at udvikle sine kompetencer, hvilket hun i høj grad håber er til gavn og glæde for hendes medarbejdere.

”Mit mål med efteruddannelse er at udvikle mig som leder og blive en bedre people manager, så jeg bedst muligt kan spille mine medarbejdere gode. Jeg har især fokus på de bløde kompetencer. Alle mennesker ønsker at blive set og hørt, også når de er på jobbet. Og det er vigtigt for mig hele tiden at blive bedre til at få mine medarbejdere til at føle sig rost og værdsat for alt det, de kan og bidrager med,” siger Karen Sejrsgaard-Jacobsen, der har linjelederansvar for tre medarbejdere og programlederansvar for 10-15 projektledere.

Ud over sin egen udvikling som leder har Karen Sejrsgaard-Jacobsen stor fokus på medarbejdernes kompetenceudvikling.

”Det er en parodi, hvis man tror, det kan klares på en MUS én gang om året – dialogen om medarbejdernes udvikling skal foregå løbende, og blandt andet derfor har jeg én-til-én-samtaler med medarbejderne to gange om måneden, hvor vi også taler om uddannelse,” siger hun og tilføjer:

”Det gør mig glad og stolt, når nogle af mine medarbejdere udvikler sig under min ledelse, så de kan komme videre til andre spændende jobs.”

 

Mennesker forlader chefer - ikke arbejdspladserLink kopieret

Ifølge Peter Leth er der stadig hos mange ledere en tilbøjelighed til at glemme eller fortrænge, at de har brug for at hæve kompetencerne.

”Faktisk er det tit hos lederen selv, at man finder den største barriere mod kompetenceudvikling. Men ingen leder er vigtigere, end at vedkommende kan undværes et par timer eller et par dage. Som leder må man ikke underkende værdien af at stoppe op i sin travle hverdag og prioritere kompetenceudvikling. Og det er en vital del af ledelsesopgaven at hente ekstern inspiration for at vedblive med at være relevant, men også for at kunne fastholde og tiltrække de bedste medarbejdere,” siger Peter Leth.

Uanset, om man er ny eller mere erfaren som leder, er det vigtigt at betragte ledelse som et fag, hvor man løbende skal dygtiggøre sig inden for det kommunikative, det styringsmæssige og i forhold til det personlige lederskab.

”De mest attraktive ledere er dem, der kan tilbyde medarbejderne sparring og inspiration både rent fagligt og ud fra en ledelsesmæssig tilgang,” understreger Peter Leth.

Han minder samtidig om, at travlhed ikke må blive en undskyldning for at droppe kompetenceudviklingen, som kan foregå på mange niveauer og på mere eller mindre tidskrævende måder.

”Det kan være alt lige fra at høre en e-bog eller en podcast på vej hjem fra arbejde over at deltage i et webinar eller arrangement et par timer til decideret at pille et par hele dage ud af kalenderen og prioritere at komme på kursus,” siger Peter Leth.

En anden forklaring på, hvorfor kompetenceudvikling ikke altid står lige højt på alle lederes agenda, er økonomi. Og i tider som de nuværende med inflation og global økonomisk usikkerhed er det næppe usandsynligt, at endnu flere ledere i øjeblikket neddrosler søgningen efter dyre kurser og efteruddannelser.

”Det er ikke nogen gangbar undskyldning for helt at droppe kompetenceudvikling, at man som leder har ekstraordinært travlt, eller at økonomien er stram. Man er nødt til hele tiden at udvikle sig selv og sine kompetencer, og man kan som et minimum altid høre en e-bog eller podcast eller følge et webinar,” siger direktøren for IDA Learning.

Karen Sejrsgaard-Jacobsen er enig.

”Selvom der er virksomheder, der er presset rent økonomisk, har jeg svært ved at forstå, at der er ledere, der helt nedprioriterer deres egen efteruddannelse og lederudvikling. Om ikke andet, kan man bruge lidt tid om aftenen på at læse en artikel om filosofi og lederudvikling i stedet for at se ’Horisont’ i tv. Der er altid masser af undskyldninger for ikke at prioritere tid til sin egen udvikling – men prisen, man som leder risikerer at ende med at betale, er, at medarbejderne bliver demotiverede eller søger væk,” siger Karen Sejrsgaard-Jacobsen og tilføjer:

”Al forskning viser, at mennesker forlader chefer – ikke arbejdspladser.”

 

Som leder har du ikke råd til at lade væreLink kopieret

Som medarbejder i Danmarks tredjestørste virksomhed målt på omsætning lægger Karen Sejrsgaard-Jacobsen ikke skjul på, at hun selv er privilegeret ved at arbejde et sted, hvor der ikke er økonomiske udfordringer, og hvor lederudvikling prioriteres højt.

”Men man kan sagtens udvikle sig som leder på andre måder end ved at tage MBA-uddannelser til flere hundrede tusinde kroner. Jeg deltager både i konferencer, gå-hjem-møder, kurser og netværksarrangementer, og jeg har også stor glæde af mentorsamtaler,” fastslår hun.

Skulle der stadig sidde ledere tilbage, som er i tvivl om, hvorvidt det er nødvendigt at raffinere kompetencerne på den ene eller anden måde, er den afsluttende advarsel fra Peter Leth ikke til at misforstå:

”Konsekvensen, hvis man som ikke udvikler sine kompetencer, er, at man bliver irrelevant, og i yderste konsekvens risikerer man at miste sit job. Så når jeg hører ledere sige, at de ikke har tid eller råd til efteruddannelse, er mit svar, at de ikke har tid og råd til at lade være.”

 

Læs mere

Personlig udvikling

Få sparring i IDAs netværksgrupper

I IDAs netværksgrupper inden for personlig udvikling og karriere mødes du med andre, der står overfor de samme udfordringer i jobbet, karrieren eller livet som dig selv.

Læs mere