Transparens og åbne ører skaber godt miljø for lønforhandling
Juridisk chefkonsulent Jacob Thorngreen har en række gode råd til IDAs ledermedlemmer forud for de lønsamtaler, mange skal have med medarbejderne. Blandt succeskriterierne er tydelighed om rammerne og at lytte efter, hvad medarbejderne har på hjerte

af Michael Monty
Foråret er på mange arbejdspladser lig med lønsamtaler og lønforhandlinger, og for mange af IDAs ledermedlemmer er det noget, der kommer til at optage både kalenderplads og fokus i den kommende tid.
Men hvordan sørger man som leder for at skabe et godt og trygt lønforhandlingsmiljø?
Det giver Juridisk chefkonsulent Jacob Thorngreen her en række svar på.
”Først og fremmest er det rigtig vigtigt med en stor grad af transparens omkring, hvordan forhandlingerne foregår. Som leder må man ikke tage for givet, at alle medarbejdere véd, hvornår der forhandles løn, hvilke rammer der er for forhandlingen, om samtalen sker på lederen eller medarbejderens initiativ, og om der er noget, medarbejderen skal have forberedt inden mødet. Der er meget stor forskel på, hvordan de her ting foregår fra virksomhed til virksomhed, så også af hensyn til nyansatte medarbejdere er transparens og tydelighed fra lederens side meget vigtig,” siger Jacob Thorngreen.
Tydelighed indbefatter også at melde klart ud, hvis der ikke automatisk holdes lønsamtaler i virksomheden, tilføjer Jacob Thorngreen.
”I de tilfælde skal lederen gøre det klart, at selvom man ikke har kutyme for lønsamtaler én gang om året, kan medarbejderne altid kan komme til lederen og tage en snak om løn,” siger IDAs juridiske chefkonsulent.
Har måske forberedt sig i lang tid
Et andet nøglebegreb for lederne, når det handler om at skabe et godt forhandlingsrum, er at slå ørerne ud.
”Når først mødet eller forhandlingen er i gang, skal lederen huske at lytte og være nysgerrig. Måske har medarbejderen brugt et helt år på at bygge sig selv op til denne samtale og på at forberede sine argumenter, og derfor er det afsindig vigtigt at lytte og prøve at forstå tingene fra medarbejderens perspektiv – også selvom lederen måske ikke ønsker eller har mulighed for at honorere alle ønskerne. Lytter lederen godt efter, kan der vise sig mulighedsrum og måske åbne sig muligheder for at anerkende medarbejderen på andre måder end kun via løn,” siger Jacob Thorngreen.
Ud over at lytte godt efter, skal man som leder også sørge for at sætte den nødvendige tid af til lønsamtalerne.
”Det er vigtigt at sende det signal til medarbejderne, at det ikke kun er to minutters snak, hvor de kommer med et ønske, og så er de ude af døren igen. En lønsamtale kan også bruges til en snak i et længere perspektiv, og kan ønskerne ikke opfyldes nu og her, kan man tale om, hvad der eventuelt skal til for, at medarbejdernes lønforventninger på sigt kan blive indfriet,” siger Jacob Thorngreen.
Som led i lederens forberedelse til lønsamtalerne er det en god idé at have tænkt i alternativer til tallet i bunden af den månedlige lønseddel.
”Ofte kan man få tilfredse og motiverede medarbejdere af andre ting end løn, og man skal generelt passe på med ikke at have et for snævert fokus kun på kroner og øre. Ofte kan man tale sig frem til andre måder at honorere medarbejderens indsats på for eksempel via mere betalt frihed, øget fleksibilitet, kompetenceudvikling, kurser og abonnementer,” siger Jacob Thorngreen.
Han tilføjer, at medarbejderne selvsagt ikke kan optage lån i banken ved at fortælle, at de har fået lovning på kompetenceudvikling.
”Derfor er det vigtigt, at lederen anerkender medarbejdernes ønsker om højere løn. Det er bare vigtigt også at bruge lønsamtalen til at drøfte de øvrige muligheder, der er for at honorere en god indsats,” forklarer Jacob Thorngreen.
Lønforhandling er ikke tag selv-buffet
- Hvad er det især vigtigt, at man som leder undlader at gøre, når man har inviteret medarbejderne til lønforhandling?
”Man skal lade være med at sende et signal om, at der med lønsamtalen åbner sig en stor buffet, hvor medarbejderne kan vælge, hvor stor lønforhøjelse de vil have. Hvis man på forhånd véd, der ikke er noget at komme efter eller kun meget få midler i spil, er det vigtigt at melde det åbent og ærligt ud.”
”Jeg har hørt om mange eksempler på, at det virkelig kan give skuffede, frustrerede og demotiverede medarbejdere, hvis de er mødt op til en lønforhandling med store forventninger, og de så efter to minutters diktat er ude af døren med meget mindre, end de havde regnet med, og uden at have talt om, hvordan og hvornår deres forventninger kan blive indfriet. Dén situation skal lederen sørge for at undgå,” siger Jacob Thorngreen.