Får du ikke din løn til tiden, skal du skriftligt bede din arbejdsgiver om at indbetale lønnen. Det kaldes et påkrav. Du skal dokumentere, at dit påkrav er blevet modtaget, og derfor er det en god ide at sende det via mail eller at bede din arbejdsgiver om en kvittering, hvis du sender det som et brev.
Når du opdager, at du ikke har modtaget løn, skal du sende påkravet hurtigst muligt, og arbejdsgiveren har efterfølgende have en frist på 5 dage til at indbetale den manglende løn.
Modtager du din løn inden fristen på 5 dage, er sagen slut, men ellers har du ret til hæve ansættelsesforholdet, fordi din arbejdsgiver har misligholdt ansættelsesforholdet ved ikke at betale løn.
I dit påkrav til arbejdsgiveren kan du for eksempel skrive: ”Jeg har ikke fået min løn for xx måned 20xx. Lønnen udgør kroner xx. Såfremt lønnen ikke er indbetalt til min lønkonto senest (frist på fem dage), vil jeg hæve mit ansættelsesforhold og overgive sagen til IDA, der efterfølgende vil fremsætte krav om erstatning for løn, opsigelsesvarsel, feriegodtgørelse m.v.”
Ophæver du dit ansættelseskrav, fordi du ikke modtager din løn, skal din arbejdsgiver betale din tilgodehavende løn, din løn i opsigelsesperioden mm. At hæve sit ansættelsesforhold er altså ikke det samme som at sige op.
Vælger du at hæve dit ansættelsesforhold, kan du overgive sagen til IDA, som sender et inkassobrev til din arbejdsgiver, hvori dit samlede krav er opgjort. Det er vigtigt, at ansættelsesforholdet hæves korrekt, og at erstatningskravet opgøres og udformes korrekt. Derfor bør du altid inddrage IDA.
Når du indsender sagen til IDA, skal du medsende:
Når du forlader arbejdspladsen efter at have hævet dit ansættelsesforhold, skal du straks kontakte det lokale jobcenter og Akademikerne A-kasse for at melde dig ledig.
Har arbejdsgiveren ikke inden for 10 dage indbetalt dit tilgodehavende, vil IDA indgive en konkursbegæring (hvis arbejdsgiver har anerkendt kravet), eller udtage stævning (hvis arbejdsgiver ikke anerkender kravet).
Går din arbejdsgiver konkurs, skal du anmelde dit krav på løn, feriegodgørelse og andet til Lønmodtagernes Garantifond via borger.dk. Inden du sender anmeldelsen, er det en god ide at lade IDA gennemgå den, så du er sikker på, at alt er medtaget.
Din anmeldelse skal senest sendes fire måneder efter, at din arbejdsgiver er gået konkurs. Gør du det senere, kan Lønmodtagernes Garantifond afvise at udbetale dit krav. Sagsbehandlingstiden kan variere, men typisk vil der gå omkring 8 uger, fra de har modtaget anmeldelsen, til du får udbetalt din løn.
Næsten alle IDA-medlemmer kan få udbetalt løn ved konkurs, men der er undtagelser for visse stillinger og roller. Er du eksempelvis direktør i virksomheden eller har et nærtstående forhold til ejeren, er det ikke sikkert, at Lønmodtagernes Garantifond vil dække det.
Et nærtstående forhold kan være, at du er barn af eller ægtefælle til ejeren, men du bør alligevel altid anmelde dit krav for en sikkerheds skyld.
Hvis kurator beder dig om at arbejde for boet, er du ikke forpligtet til at gøre dette, før kurator har stillet sikkerhed for, at vedkommende kan betale lønnen. Lønmodtagernes Garantifond dækker ikke krav på løn for arbejde udført hos kurator
Hvis du ikke er opsagt og fritstillet ved konkursen, må du vente på, at kurator opsiger og fritstiller dig, før du anmelder dit krav. Kurator har 14 dage til at beslutte, om han vil indtræde i dit ansættelsesforhold.
Har du tidligere ophævet dit ansættelsesforhold, fordi arbejdsgiver har misligholdt det, kan du straks anmelde dit krav til Lønmodtagernes Garantifond.
Du skal søge arbejde, mens du er fritstillet. Det skyldes, at du skal begrænse tabet for konkursboet/Lønmodtagernes Garantifond.
Hvis kurator sælger hele eller dele af det konkursramte firma, og du får tilbudt ansættelse i det nye firma, bør du kontakte IDA, fordi der kan være tale om en virksomhedsoverdragelse, og så kan der være tvivl om erstatningen fra Lønmodtagernes Garantifond.
IDA hjælper dig med at få den rigtige løn for dit arbejde. Her får du både overblik over værktøjer og gode råd til lønforhandlingen.
Alt om lønMed IDAs Lønstatistik kan du se, hvad IDA-medlemmer med forskellige profiler tjener i gennemsnit. Brug værktøjet til din næste lønforhandling.
Tjek lønstatistik