Seniorordninger, seniorjob og efterløn

Overvejer du at lægge dit arbejdsliv om? Alt efter hvor du er ansat, kan der være forskellige muligheder og rettigheder,

En seniorordning er en aftale med din arbejdsgiver om, at du forsætter på nye vilkår. Du kan ikke gøre krav på en seniorordning, så den afhænger udelukkende af, hvad du kan blive enig om med din arbejdsgiver. Et eksempel på en seniorordning kan være, at du modtager fuld pension, selvom du går ned i tid.

På flere arbejdspladser er muligheden for en seniorordning indskrevet i overenskomsten eller personalepolitikken, så du bør undersøge, hvad der står der, inden du tager emnet op med din chef.

På det offentlige område er der tre rammeaftaler om senior- og fratrædelsesordninger:

Staten

Regionerne

Kommunerne

Seniordage

Som kommunalansat har du ret til seniordage, fra du fylder 60 år. På seniordage har du ret til fravær med løn i følgende antal dage:

  • 2 dage om året, når du er 60 år.
  • 3 dage om året, når du er 61 år.
  • 4 dage om året, når du er 62 år og opefter.

Efterløn og seniorjob

Er du medlem af Akademikernes A-kasse har du mulighed for at indbetale til en efterlønsordning, hvilket er en forudsætning for, at du kan gå på efterløn ved den lovbestemte alder. Derudover åbner indbetaling til efterløn muligheden for seniorjob.

Du kan kontakte Akademikernes A-kasse, hvis du har spørgsmål om efterløn.

Arbejde under pensionen

Ønsker du at arbejde, mens du er på pension, kan du kontakte IDA for gode råd om ansættelseskontrakten.

For mere generel information kan du kontakte dit pensionsselskab.

Om Akademikernes A-kasse

Akademikernes A-kasse betragter det som deres fornemmeste opgave at hjælpe medlemmerne stærkt videre. Udover at give økonomisk tryghed er a-kassen en afgørende sparringspartner i overgangene i studielivet og arbejdslivet - når man skal lande sit første job som nyuddannet, er mellem jobs eller overvejer at blive selvstændig.

A-kassen har det som et erklæret mål at udvikle tilbud og rådgivning, så medlemmerne er rustet til fremtidens arbejdsmarked, hvor mange kommer til at skifte job meget oftere, end man tidligere har gjort.

Tilmeld dig Det Gode Arbejdsliv

Få artikler og gode råd til, hvordan du skaber et bedre arbejdsliv. Nyhedsbrevet er for dig, der arbejder som højtuddannet vidensarbejder.
  • Arbejdsvilkår
  • Gode råd
  • Trivsel
Tilmeld dig nyhedsbrevLæs seneste nyhedsbreve her