Hvorfor skal jeg læse ph.d.?

Overvejer du at tage en ph.d.? Vi har samlet en række gode råd og ting, du skal overveje, før du ansøger om at blive ph.d.-studerende.

Det er blevet normalt at tage en ph.d. efter en STEM-kandidat-uddannelse. I dag får hver fjerde naturvidenskabelige kandidat som eksempel sin første ansættelse på universitetet.

Det ændrer dog ikke på, at det er en stor og vigtig beslutning, når du underskriver din ph.d.-aftale og lægger tre år ekstra til din studietid. Derfor er det også meget normalt at være i tvivl.

Få hjælp gennem hele dit ph.d.-forløb

Vi hjælper dig med juridisk rådgivning, faglig sparring og netværk, når du skriver ph.d.

Meld dig ind i IDA i dag

Hvorfor overvejer du at læse ph.d.?

Derfor er det også en god ide at starte med at spørge dig selv, hvilke motivationsfaktorer, der driver dig?

Er det interne motivationsfaktorer?

  • ”Jeg brænder for at forske”
  • ”Jeg får mulighed for at blive tilknyttet spændende forsknings-/projekt-miljø”
  • ”Ph.d.-titlen vil åbne karriereveje, som er attraktive for mig”

Er det eksterne motivationsfaktorer?

  • ”Jeg er blevet opfordret af min specialevejleder”
  • ”Det forventer mine forældre”

Eller er det et "ikke-valg"?

  • ”Jeg har ikke andre planer”
  • ”Det er et arbejde med fast indkomst”
  • ”Det ligger ligesom i kortene”

Det er indlysende, at jo flere eksterne faktorer og ikke-valg, des vigtigere er det at researche yderligere. fx kan du spørge dig selv, om en ph.d. virkelig er den eneste vej til det arbejdsliv, du gerne vil have.

Gode råd til dig som overvejer ph.d.

Vi samlet en række gode råd i form af citater fra IDA-medlemmer, som er godt i gang med ph.d.-uddannelsen:

Generelt er speciale-tiden en rigtig god indikator på, om man vil trives med yderligere 3 år i medgang og modgang

,

Er du klar til at bruge en stor del af din tid (inkl. privatlivstid) på at rejse samt bo i kortere eller længere tid udenlands?

,

Det har stor betydning, om man kommer godt ud af det med sin vejleder, og det er en god idé at kende denne enten fra et kursus eller fra sit speciale

,

Hvor social og hyggelig er den gruppe, jeg skulle blive en del af? Besøg gruppen og hils på de andre ph.d.-studerende, hvis du ikke allerede kender dem

,

Husk, at relevante kontakter kan skabes allerede i løbet af kandidaten. Fx ved at deltage i konferencer/møder

,

Og til sidst: Et råd fra karriererådgiveren:

Det kan være rigtigt svært at vide på forhånd, hvordan det vil være for lige præcis dig, at træde ind i en forskningsgruppe som ph.d.-studerende. For at få mere viden om det, kan du overveje at opsøge en person, der allerede er i gruppen. Spørg, om de vil have en halv time til at fortælle om, hvordan hverdagen er, og om de vil svare på dine spørgsmål. Det giver dig et indblik, som du næppe får via jobopslaget og jobsamtalerne, og måske et væsentligt bedre udgangspunkt for at træffe et godt valg

IDAs karriererådgiver,

Læs mere

Danish

Ph.d. - før, under og efter

Det er en stor beslutning, når du skal afgøre, om du skal tage en ph.d. eller ej. Vi har samlet praktisk info om ph.d., ligesom du kan læse mere om, hvad IDA kan hjælpe dig med, når du overvejer, er i gang med eller tæt på at være færdig med en ph.d.

Læs mere

English

PhD - before, during and after

Embarking on a PhD is a big decision. We present relevant aspects you should consider before deciding to do a PhD, just as you can read more about what IDA can do for you with when you are considering, are already submerged in the process of or close to completing a PhD.

Read more