Beregn dit honorar som selvstændig

Som selvstændig eller freelancer sætter du selv prisen på dit eget arbejde, og du bestemmer derfor, hvor meget du skal have i løn. Læs med her og bliv klogere på, hvad du skal tage i timen, og hvor meget du kan udbetale af løn til dig selv.

Der er ikke nogen fast timepris eller honorar for selvstændige konsulenter. Det er nemlig et spørgsmål om forhandling mellem dig og kunden.

Et vejledende udgangspunkt for dit honorar kan dog være 2,5 gange den gennemsnitlige timeløn, som den privatansatte ingeniør, cand.scient. eller andet inden for samme årgang og uddannelsesretning ville kunne indtjene.

Er du momsregistreret selvstændig, skal du huske, at der skal tillægges moms, og det skal nævnes i kontrakten.

IDA har udarbejdet en honorarsatsberegner så du kan beregne, hvilket niveau dit honorar og dermed timepris skal ligge på.

Ud fra din beregning kan du være mere tryg, når du prissætter dine ydelser.

Når du fortæller ikke-selvstændige, hvad du som selvstændig tager i timen, har du måske oplevet, at de himler med øjnene. Men de ved nok ikke, at du som selvstændig selv betaler for alt det, som en lønmodtager tager for givet, og som du derfor skal medtage i din beregning af dit honorar:

  • Ferie og Fridage
  • Sygdom
  • Efteruddannelse
  • Pension
  • Forsikringer
  • Kontorhold, rengøring og husleje m.m.

Desuden skal du tage højde for udgifter til rejseaktivitet og den tid, der er forbundet hermed, enten i dit honorar eller i din konsulentaftale med kunden.

Når du er lønmodtager, er det din arbejdsgiver, der udbetaler dig løn, og den løn bliver udbetalt som A-indkomst. Det vil sige, at arbejdsgiveren allerede har fratrukket diverse skatter. Din udbetalte løn kan du derfor bruge som du vil.

Som selvstændig er du dog din egen arbejdsgiver, og derfor er det også dig, der skal stå for at betale skatten. Hvis du har en enkeltmandsvirksomhed, er det typisk overskuddet i virksomheden, der er din 'løn'.

Du modtager typisk honorarer og betalinger fra dine kunder som B-indkomst, og du skal derfor selv sørge for at betale skat og moms ud fra beløbet. Når alt i din virksomhed er betalt, kan du udbetale 'løn' eller overskuddet til dig selv.

Kontakt SKAT, hvis du har spørgsmål vedrørende skat - gå til skat.dk.

Hvis du vælger at spare op i din virksomhed og kun udbetale en smule af overskuddet til dig selv, så vær opmærksom på, at pengene på din erhvervskonto ikke er dækket af dine private forsikringer.

Det kan derfor være en idé at overveje at tegne en netbanksforsikring.