Kursus
Biasbevidst rekruttering e-learning
Øg kvaliteten af rekrutteringen af nye medarbejdere med biasbevidst rekruttering. Få forståelse for den ubevidste forudindtagethed, der påvirker os i mødet med nye mennesker – og få konkrete værktøjer til at minimere bias i rekrutteringen.
Lær hvordan du skaber bedre procedurer, der minimerer bias i rekrutteringen
Hvad kan du gøre for at minimere bias, når du udvælger kandidater?
Når vi går i gang med rekruttering, indleder vi en proces fyldt med potentielle bias. Det har stor betydning, fordi bias fordrejer vores dømmekraft og gør det nærmest umuligt at være objektiv i valget af den bedste kandidat. Derfor er det afgørende at designe procedurer og strukturere processer, der minimerer og blokerer bias, så vi opnår den mest objektive beslutning.
Dette online kursus gennemgår hver fase i rekrutteringsprocessen, kommer med relevante eksempler og giver dig specifikke anvisninger og værktøjer, som hjælper dig med at minimere bias i din rekrutteringsproces. Du lærer derved, hvordan du så vidt muligt undgår at falde i biasens ubevidste huller.
På kurset kommer du blandt andet til at arbejde med bias i forbindelse med temaerne:
- Jobbeskrivelse og annoncering
- Sortering af kandidater
- Samtaler
- Vurdering og udvælgelse.
Kursets varighed er en time og opbygningen er modulær. Det betyder, at du frit kan springe til de afsnit og områder af kurset, som er særligt relevante for dig. Og fordi det er e-learning, kan du kan tage det, når det passer dig.
Kurset er for dig, der vil være mere bevidst om dine egne bias i rekrutteringen
Kurset henvender sig til medarbejdere og ledere, som arbejder med rekruttering og som ønsker at blive mere bevidste om egen bias’ indvirkning på valg af kandidater.
Kort sagt: Kurset er for dig, som har brug for at blive bedre til at rekruttere den rette kandidat til jobbet, til gavn for kandidat, kolleger og organisation.
Tak for god inspiration til hele ansættelsesforløbet.
Jeg har været med til at ansætte mange medarbejdere og ledere. Via kurset er jeg blevet opmærksom på mange af de typiske faldgruber – også mine egne! På knap 1,5 time blev jeg hurtigt klædt på til hele ansættelsesforløbet, men fik også mulighed for at gå mere i dybden. Næste gang, jeg skal ansætte, vil jeg i særdeleshed afprøve en anden måde at gennemføre samtaleforløbet på.
Susan Münster, Direktør, Danske Vandværker
Sådan forløber kurset Biasbevidst rekruttering e-learning
Kurset er et e-learning-kursus, som du kan tage, når det passer dig. Kurset husker din fremdrift og du kan frit springe mellem kursets moduler, videoer og værktøjer.
Sådan får du adgang til Biasbevidst rekruttering e-learning
Du får adgang til kurset ca. 1 hverdag efter, at du køber det. Du bliver oprettet i den digitale læringsplatform, IDA Campus, hvorefter du modtager en mail fra IDA Campus med et link til dit kursus. Vær opmærksom på, at vi ikke udsender mails fra sent fredag til mandag morgen.
Startdatoen angivet her på selve kursussiden er kun en vejledende dato. Du kan starte kurset, så snart du har modtaget mailen fra IDA Campus. Herefter har du adgang til kurset i 12 måneder
Efter kurset:
Kurset afsluttes med en test og du modtager efterfølgende et kursusbevis.
Varighed
1 dag
Pris ekskl. moms
Firmamedlem:
0 kr.
Medlem af arrangør:
0 kr.
Ledig:
0 kr.
IDA-medlem:
0 kr.
Seniormedlem:
0 kr.
Studiemedlem:
0 kr.
Vælg sted og dato
Online arrangement
Startdatoer
Kursusmoduler
Adresse
E-learning - foran din egen computer/tablet
Arrangementsnummer
354182
Arrangementsnummer
354182
Christina Lundsgaard Ottsen
Christina Lundsgaard Ottsen er seniorkonsulent i Mannaz og ekspert i diversitet og inkluderende ledelse. Med dyb baggrundsviden i de psykologiske mekanismer bag kognitive bias har hun skrevet bogen “Biasbevidst ledelse”. Cristina er uddannet psykolog og har en ph.d. i tværkulturel diversitet. Som udstationeret i Mellemøsten fra 2008-2010 lærte Christina fordelene ved at kunne tilgå en situation med flere forskellige perspektiver.
Til daglig arbejder Christina med diversitet og strategisk ledelse, og hun underviser desuden i ledelse på Copenhagen Business School i København.
Her kan du finde svar på nogle af de spørgsmål, som vi oftest bliver stillet
Jeg er ikke medlem af IDA, kan jeg deltage alligevel?
Er der stadig ledige pladser på kurset?
Hvornår er tilmeldingsfristen for kurset?
Kan jeg komme på en venteliste, hvis kurset er fyldt?
Er der en frist for afmelding?
Jeg er blevet syg, hvad gør jeg?
Hvornår modtager jeg information om kursusforberedelse og praktisk info?
Hvornår modtager jeg en faktura?
Hvad er inkluderet i kursuspakken?
Får jeg et bevis på, at jeg har været på kursus?
Ja, du modtager et kursusbevis på mail umiddelbart efter kurset er slut. Her er anført, hvilket kursus du har deltaget på, kursusdato etc. Dine kursusbeviser bliver også gemt på vores læringsportal, så du altid kan finde dem igen.
På nogle kurser vil du i stedet modtage en certificering.
Kan jeg deltage på kurserne, hvis jeg er ledig?
Du er altid velkommen på vores kurser. Du kan enten selv vælge at betale for din kursusdeltagelse eller du kan tale med dit jobcenter og høre om det er noget, de vil hjælpe dig med.
Hvis kurset fremgår af den regionale positivliste, vil det gøre det lettere at få jobcenteret til at bevillige kurset, men under alle omstændigheder bør du tage en snak med dem om, hvorfor dette kursus kunne være relevant for dig.
Læs mere om hvilke af vores kurser der i øjeblikket er at finde på den regionale positivliste for hovedstadsregionen og få mere information om kurser for ledige her: https://ida.dk/kurser-for-ledige
Kurser
Find dit næste kursus
Find det rette kursus for dig som ingeniør, cand.scient eller it-professionel. Med IDAs kurser kan du udvikle og holde dine kompetencer ved lige.
Se alle kurser