08.05.2019
3 min læsetid

3 gode grunde til at forberede din medarbejder på lederrollen

Hvis du udpeger den forkerte kandidat til en lederstilling, har det konsekvenser for både kandidaten selv, for dig og for virksomheden. Her får du 3 gode grunde til, hvorfor du skal forberede din medarbejder godt på skiftet fra medarbejder til leder.

IDA Learning

af IDA Learning

IDAs karrierekonsulenter oplever, at flere nye ledere bliver overrasket over transformationen ved at gå fra at være medarbejder til at være leder. Især når lederstillingen opstår på den eksisterende arbejdsplads.

Derfor er der god grund til at ruste din medarbejder og få afklaret, om vedkommende i det hele taget egner sig til den stilling eller bruges bedre på anden vis.

3 gode grunde: Derfor skal du sende din medarbejder på kursus

Giv din medarbejder de bedste forudsætninger for at lykkes
Osede du af selvtillid og var fuldkommen fri for bekymringer, da du selv var ny i ledelse? Næppe. Og for rent faktisk at sikre, at din medarbejder lykkes med transformationen fra menig medarbejder til leder, gør du klogt i at ruste vedkommende.

Husk også, at jo mere din medarbejder lykkes i rollen, jo mere lykkes du også – både ved at skabe værdi for virksomheden, men også fordi det er et skulderklap til dig som leder af den nye leder.

Konsekvensen ved at vælge den forkerte kandidat
Selvom du, dine kolleger og den oplagte kandidat til lederrollen selv mener, vedkommende er oplagt til en leder-stilling, så kan forskellen fra tanke til praksis komme bag på den nye leder. F.eks. når en booket kalender, konflikter mellem medarbejdere og MUS bliver til virkelighed.

Og hvis din dygtige medarbejder trækker sig fra sin lederrolle, melder sig syg med stress over en længere periode eller ender med at sige op, har processen ikke været det værd. Hverken for din virksomhed eller for medarbejderen selv.

Så selvom ledelse – som så meget andet - kræver, at man gør sig sine egne erfaringer, er det et stort sats for alle parter at kaste den forkerte medarbejder ud i en lederstilling.

Lad medarbejderen selv afgøre, om vedkommende er landet på rette hylde
Der er ingen tvivl om, at du selv besidder en masse erfaring, som din medarbejder kan få gavn af at høre om. Men ved at lade din medarbejder selv danne sig et billede af lederrollen, bliver du nemmere mødt af ærlighed og erkendelse fra medarbejderen, som skal beslutte, om ledelse er den rette hylde for vedkommende.

Ved at sende din medarbejder på IDAs kursus På vej til leder, sikrer du, at din medarbejder får afklaret, om lederollen er det rette for vedkommende. Og du får samtidig afklaret, om den udnævnte person rent faktisk er den, du går og leder efter.

Kursus: På vej til leder

Du har sikkert en dygtig medarbejder i sigte til den næste lederrolle.

Men er det nu den rette kandidat? 

Sikr dig, at din medarbejder er afklaret omkring, hvad lederrollen indebærer - og om det er den rette vej for vedkommende.

Læs om kurset På vej til leder her.