Tre forandringer, der overrasker den nye leder

Ingeniører og naturvidenskabeligt uddannede bliver ofte forfremmet på grund af deres høje faglighed. Men det kommer som en overraskelse for mange, at ledelse er en disciplin, de skal lære ud over fagligheden.

Mand peger på whiteboard

De fleste, der træder ind i ledelse, vil have nogle udfordringer til fælles. Tit er det de samme emner, som går igen, når erhvervspsykolog Mirja Olesen fra Lead Next Generation, der uddanner nye ledere.

1. Du opdager, at du ikke er i opposition til den øverste ledelse

Mange nye ledere går til rollen med en overbevisning om, at de skal ændre en masse, på vegne af de medarbejdere som de før var en del af. 

”Men man skal som leder også stå på mål for den øverste ledelse nedad, og det betyder nogle gange, at du skal finde gode argumenter, for ting du ikke selv har besluttet,” forklarer Mirja Olesen.

Kunsten består i at finde en balance mellem medarbejderne og den øverste ledelse uden at give afkald på den ene til fordel for den anden.

2. Du skal lede opgaveløsning i stedet for at løse opgaver

Selv om du er blevet forfremmet på baggrund af din faglighed, vil du opleve, at du skal skubbe den lidt til side for i stedet at skabe rammer og motivere andre. Det kan være en udfordring for mange ledere, forklarer Mirja Olesen.

”Det skal ikke forstås sådan, at fagligheden står i vejen. Problemet opstår, hvis man ikke indser, at man også skal noget andet. Nu er det dit job at få andre til at lykkes, og det er en disciplin, der ikke har noget med din faglighed at gøre,” siger hun.

Særligt nutidens arbejdsmarked, hvor ord som nyskabelse, innovation og forandringer går igen på mange arbejdspladser, stiller det store krav til lederen. De skal skabe dynamik og tryghed, så medarbejderne kan udfordre hinanden på konstruktive måder, uden de selv stikker hænderne i den faglige gryde og overtager opgaven.

Vil du have succes som leder?

Så meld dig til kurset Ny Leder, og bliv trænet i de ledelsesudfordringer, der følger med i din nye rolle - og styrk på den måde dine forudsætninger for at skabe resultater.

  • Rating: 9,3 ud af 10
  • Varighed: 3 dage
  • Sted: København eller Århus
  • Pris: 12.500 kr. ekskl. moms

Læs mere og tilmeld dig kurset Ny Leder

Alle tendenser, man selv har, bliver ganget op, når man er leder. Derfor kræver ledelse, at du forstår, at der er andre måder at arbejde på end din egen. Forstår man ikke det, kan der opstå frustrationer.

Mirja Olesen,
Erhvervspsykolog

3. Du skal lede mennesker, der ikke minder om dig selv

Hvis du er god til at organisere din arbejdsdag, helst arbejder i korte, afsluttede cyklusser, så vil du være god til at lede medarbejdere, der har det på samme måde. Ligeledes vil du, hvis du selv har en mere dynamisk og omskiftelig måde at arbejde på sikkert bifalde medarbejdere, der minder om dig. Udfordringerne opstår, når dine medarbejdere afviger fra hvordan du selv arbejder.

Det kræver professionelle ledelsesværktøjer at lede andre. Derudover kræver det rummelighed overfor andre, og en høj grad af selvindsigt i forhold til egne arbejdspræferencer, styrker og udfordringer.  

Hvem er Mirja Olesen?

Mirja Olesen er CEO i Lead Next Generation, som har speciale i at understøtte ledere i at lede forandringer og innovation.

Mirja har mere end 15 års erfaring med ledelses-og organisationsudvikling fra ind-og udland. Hun er autoriseret psykolog og arbejder i spændingsfeltet mellem forretningsudvikling og psykologien.