Forhindrer vejret dig i at komme på job? Se her, hvad du gør

Vejret slår rekorder, og eksperterne siger, at vi skal vænne os til mere ekstremt vejr. Det påvirker også vores arbejdsliv. Her er svar på dine spørgsmål, når vejret forhindrer dig i at arbejde.

Hvilke regler gælder, når vejret forhindrer dig i at arbejde?
 

Hvad gør jeg, hvis voldsom snestorm eller regn forhindrer mig i at komme på arbejde?Link kopieret

Selv om sneen vælter ned i store mængder, og du ikke kan komme på arbejde, fordi din bil sidder fast i snedriverne, cykelstierne er ufremkommelige eller toget er aflyst, er du forpligtet til at prøve at komme på arbejde alligevel.

Hvis politiet direkte har frarådet al udkørsel, eller du vurderer, at det simpelthen ikke er forsvarligt at komme på arbejde, skal du så hurtigt som muligt kontakte din chef og meddele, at du bliver forhindret på grund af vejret.

Din arbejdsgiver kan ikke fyre dig på grund af, at du ikke møder op. Men din arbejdsgiver har ret til at trække dig i løn for dit fravær. Ofte løses situationen dog ved, at du tager en fridag (afspadsering eller feriedag), i stedet for at blive trukket i løn.

Hvis du har mulighed for at arbejde hjemmefra, har du naturligvis ret til din sædvanlige løn. Du skal selv sørge for at have taget arbejdsredskaber i form af PC eller andet med hjem. Ligger din PC på kontoret, så du ikke kan arbejde hjemmefra, skal du aftale med din chef, at du tager en fridag (afspadsering eller feriedag) eller bliver trukket i løn.

Hvis det er din arbejdsgiver, der vælger at holde virksomheden lukket på grund af vejret, har du ret til din sædvanlige løn.

Læse mere om hjemmearbejde og dine rettigheder

 

Må jeg bliver hjemme og tømme kælderen for vand, hvis mit hus er oversvømmet?Link kopieret

Det er dit ansvar, hvis din bolig bliver ramt af vejrforhold i form af stormskader, vand i kælderen eller lignende.

Du skal så hurtigt som muligt ringe eller skrive til din chef og orientere om situationen og få aftalt, at du holder en fridag (afspadserings eller feriedag) eller evt. bliver trukket i løn for en fridag, hvis du ikke har flere fridage tilbage.

Hvis din chef modsætter sig en aftale om, at du kan holde fri, vil det være en såkaldt konkret vurdering af situationen, om du sagligt kan opsiges, hvis du bliver hjemme mod din chefs vilje. I sådan en situation kan du kontakte os i IDA for at få nærmere rådgivning: Log ind for at skrive til IDA

 

Hvad gør jeg, hvis der er så varmt eller koldt på min arbejdsplads, at jeg bliver syg af at være der?Link kopieret

Arbejdsgiveren skal ifølge arbejdsmiljøloven sørge for et sikkert og sundt fysisk og psykisk arbejdsmiljø.

Hvis der er så varmt eller koldt på din arbejdsplads, at du bliver utilpas af at opholde dig der, skal du melde dig syg. Som funktionær har du ret til løn under sygdom.

Har du almindeligvis mulighed for at arbejde hjemmefra, og er temperaturforholdene bedre på din hjemmearbejdsplads, kan du arbejde hjemmefra i stedet for.

Læs mere om, hvor varmt eller koldt der må være på arbejdspladsen

 

Må jeg bliver hjemme, hvis mine børn har fået snefri (daginstitutioner og skoler er lukkede pga. vejret) – og bliver jeg trukket i løn?Link kopieret

Det er dit eget ansvar at passe dine børn, hvis deres daginstitutioner og skoler er lukkede pga. vejret. Har du ikke anden pasningsmulighed, skal du derfor kontakte din chef så hurtigt som muligt og få aftalt, hvordan I løser situationen.

Du kan forsøge at aftale med din chef, at du kan tage barnet/børnene med på arbejdet, eller at du kan arbejde hjemmefra i det omfang, det er muligt.

Er det ikke muligt at arbejde, mens du har ansvaret for børnene, skal du aftale med din chef, at du holder en fridag (omsorgsdag, afspadsering eller feriedag), eller evt. bliver trukket i løn, hvis du ikke har flere fridage tilbage.

Modsætter din chef sig en aftale om, at du kan tage børn med på arbejdspladsen, arbejde hjemmefra eller holde fri, vil det være en såkaldt konkret vurdering af situationen, om du sagligt kan opsiges, hvis du bliver hjemme mod din chefs vilje. I sådan en situation kan du kontakte os i IDA for at få nærmere rådgivning: Log ind for at skrive til IDA