28.04.2017
5 min læsetid

Er frivilligt arbejde vejen til drømmejobbet?

Frivilligt arbejde gavner jobsøgeren, hvis det er fagligt relevant, men der er grænser for, hvor langt frivilligheden løfter karrieren. Det kan aldrig kompensere for manglende uddannelse eller arbejde inden for området, siger rekrutteringskonsulent.

IDA Learning

af IDA Learning

Du har måske overvejet at bruge din fritid på at være besøgsven for ældre, at være frivillig på Roskilde Festival eller være velkomstkomite for flygtninge, der får asyl i landet. På papiret viser det umiddelbart drive og menneskelige kompetencer, men hvor meget betyder det egentlig, når du søger et spændende arbejde?

Både hos Netcompany, Danfoss og Deloitte tæller uddannelse og erhvervserfaring allermest, men den ulønnede, frivillige indsats kan have fordele. Dét kan sige noget om, hvem du er som menneske og kollega, men også give brugbare kompetencer.

For eksempel pointerer rekrutteringskonsulent hos Netcompany, Lise Winther Pedersen, at hvis man har lavet frivilligt arbejde i teams og generelt lært nyt sideløbende med sit studie, kan det tilbyde erfaring i forhold til at komme ind på en ny arbejdsplads.

»Det kan være gavnligt for nogle og kan give os en indsigt i personens interesser, men det kan aldrig kompensere for manglende uddannelse eller arbejde inden for området,« fremhæver Lise Winther Pedersen, rekrutteringskonsulent hos Netcompany.

Der er således grænser for, hvor langt frivilligheden løfter karrieren.

»Det er fantastisk at indgå i frivilligt arbejde, men det vægter ikke tungt i ansættelsesprocessen,« fastslår Heidi Persson, HR-chef i Deloitte.

I Danfoss kigger de imidlertid interesseret, når der står frivilligt arbejde på CV’et.

»Frivilligt arbejde indgår naturligvis som et ud af mange elementer i den samlede vurdering af en jobansøger,« siger pressechef i Danfoss Mikkel Thrane.

Vær målrettet i dit frivillige arbejde

Men frivilligt arbejde kan være mere målrettet end at være bartender under en festival. Hvis du dyrker frivilligheden i fællesskab med dine fagområder, begynder det at kunne give udslag i jobsøgningen.

»Har du været mentor for unge, og vil du ind i ledelse, kan det blive interessant og relevant for at få job eller at komme til jobsamtale. Det viser målrettethed og overskud over for andre mennesker, hvilket siger noget om personens tilgang til sit job,« mener Heidi Persson fra Deloitte.

For Lise Winther Pedersen er der dog to typer frivillighed, som kan være fagligt relevant.

Først og fremmest kan det være direkte fagligt vigtigt. Som hvis du som udvikler har været lektiehjælper i matematik eller fysik eller som projektleder har været mentor.

Indirekte faglighed kommer eksempelvis af at arbejde med stramme deadlines, interaktion med mennesker eller at kunne håndtere flere opgaver samtidig.

Den konkrete stilling har imidlertid afgørende betydning for, om frivilligt arbejde gør en forskel.

»Hvis man har arbejdet meget med mennesker, kan det være et plus som konsulent, mens der i en programmørposition er større fokus på teknisk kunnen og erfaring. I sidste ende er det stadig jobsamtalen, som bestemmer det endelige udfald,« forklarer Netcompanys Lise Winther Pedersen, som indskyder, at det i tilfælde tæt konkurrence blandt jobsøgere muligvis kan hjælpe én til samtalen.

Heidi Persson påpeger, at det dog er forskelligt fra HR-person til HR-person, om frivilligt arbejde bliver vægtet i vurderingen af jobsøger.

Alle tre virksomheder er dog enige om, at succes i jobjagten afhænger af uddannelse, relevant arbejdserfaring, ansøgningen og især præstationen under jobsamtalen.

Afklar dine karriereønsker med en karrieresamtale

Brug IDA, når du vil have hjælp til at udforme din egen karriereplan og vælge karriereretning.

Som medlem af IDA har du mulighed for en karrieresamtale hvert halve år. 

Book din karrieresamtale