Skriv den skarpe jobansøgning

Der er ikke nogen endegyldig facitliste for, hvordan du skriver en god ansøgning, men IDAs karrierevejledere har samlet en række råd til den skarpe og målrettede jobansøgning.

Glad mand sidder ved en laptop

Din jobansøgning skal være overskuelig og målrettet den stilling, du søger.

Vis din værdi 

En ansøgning har ét formål: Det skal gøre arbejdsgiveren så interesseret i dig, at du bliver inviteret til en jobsamtale. Derfor skal du fortælle, hvorfor du kan give den pågældende virksomhed værdi gennem jobbet – og du skal give dem vished om, at du kan løse opgaverne. 

Gør ansøgningen overskuelig 

Nøgleordet er overskuelighed. Undersøgelser viser, at arbejdsgiverne læser din ansøgning meget overfladisk, og derfor skal det være nemt at skimme den og finde de vigtigste pointer. Her hjælper det især, hvis du kan lave en fængende og personlig overskrift. 

Lav research 

Den vigtigste del af processen med at skrive en jobansøgning er din research af jobbeskrivelsen og den virksomhed, du søger hos. Hvis ikke du kan besvare de følgende spørgsmål, er det en god ide at ringe til kontaktpersonen på stillingsopslaget: 

 • Hvad er den vigtigste udfordring i jobbet? 
 • Hvilke krav er der til rollen? 
 • Hvad er succeskriteriet? 
 • Fang arbejdsgiverens interesse 

Du skal allerede i indledningen beskrive, hvad der motiverer dig ved jobbet, så arbejdsgiveren har en grund til at læse videre. Fortæl, hvorfor du synes, at virksomheden og jobbet er spændende, og sørg for at tage udgangspunkt i den konkrete stilling. 

Præsenter din baggrund 

Når du har fanget arbejdsgiveren, skal du beskrive din baggrund, erfaringer og kvalifikationer. Husk, at ansøgningen primært skal pege fremad, og at du derfor skal fokusere på, hvordan du opfylder de faglige krav, der bliver stillet i jobannoncen. 

Husk personlige kompetencer 

Husk, at mange arbejdsgivere lægger lige så meget vægt på personlige som faglige kompetencer. De bliver dog først og fremmest vurderet under selve jobsamtalen, så i ansøgningen kan du nøjes med at beskrive dem relativt kort. 

 1. Log på Mit IDA for at få en hjælpende hånd til dit CV

  CV-assistenten

 2. Karrieresamtale

  Book en karrieresamtale

Undgå klicheer  

Det er en god ide at bruge de samme ord som i jobannoncen, men undgå en liste af klicheer. Du skal tilpasse ord og kvalifikationer, der knytter sig til en bestemt opgave. Du kan for eksempel skrive: ”Når jeg løser opgaver, vil jeg drage nytte af mine evner til at have fokus på flere opgaver ad gangen og min evne til at samarbejde med andre”. 

Brug konkrete eksempler 

Det er vigtigt, at du kommer med konkrete eksempler på, hvordan du har løst lignende opgaver før. Det er  ikke nok at skrive, at du er god til noget – du skal vise det gennem opgaver, du har løst. 

Undgå sjuskefejl 

Selvom du ikke  søger et kommunikationsjob, er dårligt sprog og grammatiske fejl med til at trække ned i bedømmelsen af dig, da det fremstår sjusket. Undgå derfor klicheer, og sørg for, at et par friske øjne gennemlæser din ansøgning for stave- og slåfejl, som stavekontrollen ikke fanger. 

Send ansøgningen 

Når du er færdig, så saml din ansøgning og dit CV i en enkelt pdf-fil og send dem sammen. 

 1. Rådgivning

  Skal vi læse dit CV?