Sådan laver du et målrettet CV
Tre ud af fire virksomheder lægger størst vægt på CV’et, når de skal udvælge jobansøgere til samtale. Her får du en guide til at skrive et kort, overskueligt og målrettet CV, og du finder en skabelon, som du kan lade dig inspirere af.
Dit CV er ofte det første som arbejdsgiverne læser - og dermed også adgangsbilletten til at resten af din jobansøgning bliver læst.
Derfor er det vigtigt, at du lægger kræfter i at skrive et klart og overskueligt CV, der vigtigst af alt er målrettet det job, du skriver.
Her kan du få svar på de vigtigste spørgsmål til dit CV og finde en skabelon til dit CV, som du kan lade dig inspirere af.
Lav et brutto-CV, du kan tilpasse
Det er nemmere at slette end at tilføje. Så når du går i gang med jobsøgningen, er det en god ide at lave et brutto-CV, som indeholder al information om dine tidligere jobs, uddannelse og erfaringer.
Dit brutto-CV vil være for langt og ufokuseret til, at du skal sende det, når du søger et job, men du kan bruge det til løbende at lave flere målrettede versioner. På den måde skal du ikke starte forfra, hver gang du skal sende dit CV til en ny arbejdsgiver.
Dit CV skal være kort og overskueligt
Arbejdsgiverne bruger kort tid på at skimme dit CV igennem. Derfor er det vigtigt, at de hurtigt kan finde frem til de vigtigste pointer.
En analyse viser, at langt de fleste foretrækker, at kandidaternes CV er på 1-2 sider, mens næstflest gerne vil have, at CV’et er på under 1 side. Med andre ord skal du fatte dig i korthed, når du skriver dit CV.
Derudover skal du strukturere det med underoverskrifter, så de hurtigt kan overskue det. En god struktur, som du kan bruge i dit CV er:
- Resumé/din elevator pitch: Brug gerne overskriften til at give et godt argument for at læse videre. Den skal være fængende og sige noget om dig og din faglighed – eller om de udfordringer virksomheden gerne vil have løst.
- Udvalgte kernekompetencer
- Erhvervserfaring i omvendt kronologisk rækkefølge
- Uddannelse og efteruddannelse i omvendt kronologisk rækkefølge
- IT-kompetencer
- Sprog (både mundtligt og skriftligt niveau)
- Lidt om dig selv som privatperson
- Henvisning til eventuelle referencer
Start med din elevatortale
Indled dit CV med en kort tekst på 5-7 linjer om dig selv og din motivation for at søge jobbet. Forklar kort og præcist, hvorfor du er kvalificeret til jobbet, og hvordan du kan bidrage til, at arbejdsgiveren når sine mål.
Husk at have modtagerens behov for øje - what’s in it for them – hvad kan du bidrage med, snarere end what’s in it for you.
Tænk på indledningen som din elevatortale, hvor du sælger dig selv til jobbet, og sørg altid for, at den er målrettet det job, du søger.
Dine kernekompetencer i punktform
I en undersøgelse af rekrutteringsbureauet Ballisager svarer 92 procent af de adspurgte virksomheder, at det virker positivt, når ansøgeren har skrevet sine kompetencer i punktform.
Udvælg derfor de kompetencer, der er vigtigst i forhold til det konkrete job, du søger og forklar, hvordan de kan være en fordel i jobbet. Sæt dem op i punktform efter din indledning.
Din erhvervserfaring og uddannelse
Under afsnittet med dine kernekompetencer skal du først skrive din erhvervserfaring og derefter din uddannelse og eventuelle kurser i punktform.
Arbejdsgiveren er mest interesseret i det seneste, som du har lavet, så derfor skal du skrive både din erhvervserfaring og uddannelse i omvendt kronologisk rækkefølge, hvor du starter med det nyeste.
Sørg for at uddybe hvilke ansvarsområder og opgaver du har varetaget i dine tidligere jobs og evt. også hvilke resultater, du har været med til at skabe. Skriv det i punktform under hvert ansættelsesforhold.
Korte ansættelser og huller i CV’et
Måske er du bekymret over, hvad arbejdsgiveren tænker, hvis du har mange korte ansættelser eller huller i dit CV, hvor du har været ledig.
I begge tilfælde er der en vis sandsynlighed for, at arbejdsgiveren studser over det, og derfor er det bedst, at du selv nævner det, så du kan komme en eventuel skepsis i forkøbet.
- Korte ansættelser: Arbejdsgiverens største bekymring er formentlig, om du er svær at samarbejde med. Derfor bør du forklare, hvis den reelle årsag er, at du gerne har villet prøve dine kompetencer af i mange forskellige stillinger, eller hvis du har været ansat i tidsbegrænsede stillinger. Prøv derudover at finde en rød tråd i de mange stillinger ved at finde nogle kernekompetencer, som du har brugt i samtlige job.
- Huller i CV’et: De færreste arbejdsgivere opfatter det som negativt, at du har været ledig i korte perioder, hvis eller du matcher den profil, du søger til jobbet. Har du meget lange huller, kan det bekymre nogen, og så må du skrive, hvordan du har holdt dig opdateret fagligt under din ledighed, og hvorfor det har taget dig længere tid at finde et arbejde.
Referencer fra tidligere arbejdsgivere
Det er en god idé at skrive på dit CV, at arbejdsgiveren kan indhente referencer om dig.
Det har til gengæld en begrænset værdi at vedhæfte en referencetekst på forhånd. De fleste arbejdsgivere vil nemlig aftale det med dig, inden de ringer din reference op. Det giver dig tid til at briefe din reference, så vedkommende kan lægge vægt på de kvalifikationer, som er efterspurgte i jobbet, du søger.
Husk eventuelt billedet i dit CV
Flere virksomheder er begyndt at bruge HR-systemer, der skjuler informationer om kandidaternes køn, alder og etnicitet. Derfor kan de heller ikke se billeder af kandidaterne.
I en undersøgelse af rekrutteringsbureauet Ballisager, vurderer 73 procent af virksomhederne dog, at det virker positivt med et foto på CV’et.
Du må selv vurdere, om du er komfortabel med at bruge et billede på dit CV. Hvis du vælger at gøre det, skal det være et vellignende og professionelt portrætfoto. Hvis ikke du har ét, kan du bede en ven eller partner om at tage det i neutrale omgivelser, men undgå at bruge et gammelt feriefoto.
Værktøj
Tjek din løn
Hvad er du værd? Få hjælp til at finde det rigtige lønniveau i dit nye job med IDAs lønstatistik.
Tjek din løn nu.