12.04.2021
3 min læsetid

4 STEM-professionelle fortæller: Så meget får jeg i løn

Det er et tabu at tale om løn for mange. Men behøver det at være sådan? Fire ingeniører, it-professionelle eller naturvidenskabeligt uddannede lufter deres lønseddel og taler om noget, de kun sjældent taler med deres kollegaer om.

Morten Scriver Andersen

af Morten Scriver Andersen

Gunvor Riber Uggerhøj (øverst, tv.), Mikkel Øberg (øverst, th.), Patrick Villanueva (nederst, tv) og Majken Seier Islin (nederst, th.)

Hvad får du i løn?

For mange rejser hårene sig en smule, når folk spørger ind til lønnen. Det er ikke rart at tale om. For hvad gør det ved jeres relation, hvis du får meget mere end din kollega, din veninde eller din far?

For andre er det lige så meget et spørgsmål om, hvilken kultur der er på arbejdspladsen. Som et IDA-medlem, der ikke ønsker at stå frem med hverken navn eller lønseddel, skriver, da vi efterspørger folk, som ønsker at tale om deres løn på LinkedIn:

“Jeg kan til stadighed ikke forstå, løn skal være så superfarligt at tale om. Men der hersker desværre stadig en del “kæft, trit og retning”-tendens, og jeg ville være noget træt af at skulle stå skoleret, fordi jeg har talt med en journalist uden at spørge et hav af høvdinge om lov først.”

Måske er vi på vej mod bedre tider. En IDA-analyse fra 2020 viser, at 37 procent af de 30-39-årige taler om løn med deres kolleger, mens det samme gælder for 20 procent af de 50-59-årige.

Og måske er der endnu flere derude, der gerne vil. Enten fordi det er rart at få det på bordet, fordi det kan hjælpe kollegaer med at få bedre arbejdsvilkår, eller fordi man er usikker på, om man får som fortjent.

Vi har talt med fire IDA-medlemmer, der gerne står frem med deres lønseddel.

"Vi er åbne om så mange andre ting"

- Gunvor Riber Uggerhøj, 39 år, Forretningsarkitekt, FlexDanmark

Løn: 42.000 + 18 procent pension

Det er ikke noget jeg snakker med mine kollegaer om, men det er noget, jeg gerne taler om i private sammenhænge. Fordi jeg synes, det er vigtigt. Det kan kun være i vores arbejdsgivers interesse, at jeg ikke ved, hvad ham der sidder ved siden af mig tjener.

Nogle vil synes, at det ikke rager mig, og det gør det jo i princippet heller ikke. Men man kan også blive lidt forlegen. Og den situation vil jeg helst ikke sætte mine kollegaer i.

Det føles rigtigt, når du spørger. Derfor undrer det mig også, at jeg har det sådan over for mine kollegaer. Men det er måske, fordi vi direkte kan sammenligne os. Når jeg fortæller min pædagogansatte svigerinde, hvad jeg tjener, kan vi jo ikke sammenligne.

Jeg ville megagerne indføre lønåbenhed på min arbejdsplads. Vi er åbne om så mange andre ting. Det er nok noget, jeg godt kunne finde på at snakke med udvalgte kollegaer om. Men jeg tror, der er et stykke vej endnu.

"Rent kollegialt fjerner det også en masse bøvl"

- Mikkel Øberg, 37 år, Helsefysiker, Dansk Dekommissionering

Løn: 50.484 kroner inkl. pension

Jeg er jo ingeniør, så det er bare et tal, der har to formål. Det ene er, at jeg kan betale mine regninger og forhåbentlig lidt mere end det. Og så er det også et udtryk for, hvor meget min arbejdsgiver værdsætter, det jeg laver.

Hvis mine kollegaer, der laver det samme, får dobbelt så meget som mig, så værdsætter min chef mig jo ikke. Dermed ikke sagt, at det er en konkurrence. Men det gælder om at få en løn, man er tilfreds med. Arbejdsgiverne sidder jo med den her data. Så det er simpelthen for usmart, at medarbejderne ikke gør.

Hos os taler vi kun om løn op til den årlige lønforhandling. Cirka halvdelen af os er med i lønåbenhed. Så får vi tilsendt et regneark, hvor vi har fået administrationen til at trække løn ud delt op på grundløn, kvalifikations- og funktionstillæg.

Det giver mig et stykke papir ud over IDAs lønstatistik, som giver en ramme for, hvad der er realistisk i mit firma. Rent kollegialt fjerner det også en masse bøvl, at man ved, hvad andre får. Der er ingen dårlige ting ved lønåbenhed.

"Det kan jo godt skabe lidt uroligheder i starten"

- Patrick Villanueva, 32 år, Systemudvikler, Spectra Systems

Løn: 40.000 kroner inkl. pension

Da jeg lige var startet og chancen bød sig, spurgte jeg til frokost ‘hvad får I egentlig i løn?’ For nogen kunne man se, at det nærmest var tabubelagt, men ham den anden nye svarede kort, at han fik 40.000 kroner ligesom mig.

Det er egentlig ikke min opfattelse, at vi ville få en højere løn, hvis vi havde åben løn, for jeg synes allerede, jeg har en fornemmelse af, hvor meget de andre får. Men jeg kunne godt tænke mig lønåbenhed. Både på min arbejdsplads, men også mere generelt.

Det kan jo godt skabe lidt uroligheder i starten, hvis det viser sig, at jeg får væsentligt mindre end mine kollegaer. Så ville jeg selvfølgelig gå til ledelsen med det samme og spørge, hvordan det kan være.

Da jeg blev færdiguddannet som datalog, fik jeg tilbudt en kontrakt med en løn på 27.000 kroner. Jeg vidste ikke, hvor lønniveauet lå som nyuddannet, så jeg vidste jeg ikke bedre end bare at sige ja. For det var det, mine forældre fik, når de knoklede røven ud af bukserne.

"Jeg blev stærkt inspireret af en sygeplejerske i 2017"

- Majken Seier Islin, 31 år, Underviser i matematik, fysik og naturfag, Ungdomsskolen Helsingør

Løn: 33.400 kroner + 17,3 procent pension

Jeg taler meget åbent om min løn med venner og familie. Jeg er holdt op med at gøre det med kollegaer, da jeg fornemmer, at det kan giver en vis utilpashed blandt nogle, hvilket bestemt ikke er hensigten. Det opdagede jeg ret hurtigt, da jeg ramte arbejdsmarkedet.

Jeg blev stærkt inspireret af den sygeplejerske, der i 2017 delte et billede af sin lønseddel på Facebook. Jeg syntes bare det var megafedt, at vi også kunne tale åbent om det. Særligt hvad angår de her enormt vigtige funktioner i samfundet.

Jeg synes, at vi ville stå stærkere som samfund, hvis løn var noget, vi kunne tale åbent om. Både i forhold til hinanden, men også over for de kommende generationer.

Vi skal også være opmærksomme på, at gode jobforhold er mere end en god lønnen alene. Jeg har f.eks. nogle omsorgsdage som offentligt ansat og mine arbejdstimer er tilrettelagt sådan, at jeg altid har mulighed for at holde ferier sammen med mine børn i deres skoleferier. Det er enormt vigtigt for mig, og vores familieliv og har på nuværende tidspunkt derfor en større værdi end en højere lønsats.

Hvorfor lønåbenhed?

IDA opfordrer medlemmer til at indføre lønåbenhed for dels at fremme ligeløn og dels at stille den enkelte medarbejder bedre til lønsamtaler.

Læs mere

Hvis du og dine kollegaer ønsker systematisk lønåbenhed, så kontakt IDA for at komme i gang med det.

Kontakt IDA