06.05.2021
4 min læsetid

Råd fra eksperten: Sådan håndterer du en fyring sidst i karrieren

Det kommer ofte som et chok at blive fyret i en høj alder. Men for mange er frygten værre end realiteterne, og din erfaring er efterspurgt mange steder – hvis altså du præsenterer den rigtigt.

Anders Kjøller

af Anders Kjøller

Morten Esmann er karriererådgiver i IDA og har bl.a. stor erfaring med overvejelser om senkarrieren.

Når vi taler med medlemmer, der er blevet fyret i en høj alder, ser vi ofte det samme mønster: De undlader helt at søge nyt arbejde i deres lange opsigelsesperiode, selvom de har god tid til det.

De bliver paralyserede af situationen og kommer til at gå rundt med en masse negative tanker om sig selv og deres muligheder for at finde et nyt arbejde.

For nogle føles det som et nederlag at blive fyret efter mange års tro tjeneste, og det rykker pludselig ved fundamentet for deres identitet. Andre reagerer med vrede, fordi de ikke forstår, at deres arbejdsgiver vælger at smide guld på gaden – de er jo helt uundværlige!

Og så er der dem, der har lullet sig ind i en forestilling om, at de blot skulle gennemføre de sidste arbejdsår på autopilot, og som derfor har forsømt at lære nye kompetencer og at reflektere over, hvilket arbejdsliv de ønsker sig. Det er ofte denne gruppe, der er mest tøvende med at kaste sig ud i jobsøgningen.

Fortæl andre om din situation

Noget af det mindst konstruktive, du kan gøre efter en fyring, er at lade være med at tale med dine omgivelser om det. Det kan føles som et tabu eller en ridse i selvtilliden, men det fylder langt mere for dig selv end for dem omkring dig, og når vi taler med medlemmer, der er blevet opsagt, fortæller de oftest, at deres kollegaer er på deres side: Det kom meget bag på os, du er jo så dygtig, er den typiske reaktion.

Er du opsagt - Kom godt videre

Som opsagt har du brug for ro, retning og overblik.

Men du kan ikke skabe det hele på samme tid. Derfor er det en god idé at håndtere en opsigelse  skridt for skridt. 

Vent - Tænk - Kør

  1. Vent - tænk - kør

    De første skridt efter opsigelsen

På den måde er dine omgivelser med til at fastholde din realitetssans, så du ikke fortaber dig i en mørk spiral af dommedagstanker og selvbebrejdelser For selvom fyringen kan føles meget dramatisk for dig, tænker de fleste i virkeligheden bare; nå ja, du er blevet fyret, men det sker for så mange. Det skal nok gå det hele.

En anden god grund til at du skal fortælle dine omgivelser om fyringen er, at de kan hjælpe dig med at finde dit næste job. Vi ved, at lidt over halvdelen finder arbejde igennem uformelle processer, og andelen stiger med alderen i takt med, at man får et større professionelt netværk. Fortæller du, at du er jobsøgende, kan dit netværk hjælpe dig med at finde relevante jobopslag og med at åbne døre for dig med referencer og anbefalinger.

Bliv på din egen banehalvdel

Det er ikke for at være en jubelidiot, for det er hårdt at blive fyret: Men at blive fyret giver også muligheden for at prøve noget nyt. Det hører vi fra medlemmer, som efter et stykke tid har fundet et nyt arbejde og fortæller, at fyringen i virkeligheden var for det bedste, fordi de har fået rusket op i gamle vaner og genfundet arbejdsglæden.

Det skal ikke være et forsvar for Just do it-mentaliteten, eller at man skal være positiv uanset hvad, men du vælger selv, om du vil bruge dine kræfter på at forbande chefen langt væk og surmule over, at du skal søge arbejde igen, eller om du vil se på dine nye muligheder og gøre en indsats for at finde et nyt arbejde.

For selvom det er rigtigt, at det kan være lidt sværere at finde arbejde, når du har rundet de 55 år, tyder intet på, at det er en meget stor udfordring for IDAs medlemmer. Og uanset hvad kan du ikke kontrollere, hvad en potentiel arbejdsgiver tænker om din alder, eller hvilke jobs der bliver slået op. Du kan kun kontrollere din egen indstilling og indsats. Med andre ord: Bliv på din egen banehalvdel.

Erfaring er ikke alt, når du søger job

Skal du søge nyt job sent i karrieren, skal du grundlæggende set gøre det samme som alle andre jobsøgende. Men en særlig fælde for ældre jobsøgende er, at de kommer til at overvurdere betydningen af mange års erfaring.

Det kan give bagslag på to måder: Den første er, at du kan virke en smule fanget i fortiden, hvis du starter kronologisk og fortæller vidt og bredt om, hvad du arbejdede med for 23 år siden, og i værste fald får arbejdsgiveren det indtryk af, at din viden er forældet.

Den anden risiko er, at du sandsynligvis kommer til at søge en del jobs, som du er overkvalificeret til, og selvom det umiddelbart lyder som en god ting, kan det virke overvældende for en arbejdsgiver og få vedkommende til at tvivle på, om du reelt er interesseret i jobbet, eller om du blot ser det som en sikker løncheck eller en trædesten til det næste job.

Derfor er det særlig vigtigt, at du fokuserer på, hvad du kan bidrage med af relevante kompetencer, interesse og nysgerrighed i det job, du søger. Afgræns dig måske til dine erfaringer fra de sidste 5-10 års arbejde og pas på med at tænke, at arbejdsgiveren selv kan se, hvad du kan bidrage med, fordi du har en lang karriere i ryggen.

Og føler du dig lidt rusten i forhold til jobsøgning, kan du altid kontakte IDAs karriererådgivning og få hjælp til dine jobmuligheder, ansøgning og cv.