Guide: Kom godt videre, efter at du er blevet opsagt

Det er en voldsom oplevelse at blive fyret, og mange bliver forskrækkede over deres egen reaktion i situationen. Derfor er det vigtigt, at du giver dig tid til at komme oven på chokket, og at du får lagt en god jobsøgningsstrategi.

Vores arbejde er ikke bare en økonomisk nødvendighed, men også en stor del af vores identitet. Derfor kan det være et stort chok at blive fyret, og det kan medføre en ubehagelig tankerække og en masse bekymringer om fremtiden. Vi har derfor samlet en række gode råd fra vores karriererådgivere om, hvordan du kommer bedst muligt videre efter opsigelsen. 

Giv dig selv tid i starten 

Det bedste, du kan gøre i denne situation, er at give dig selv tid til at lade situationen synke ind og acceptere, at du reagerer følelsesmæssigt på det. I starten vil mange svinge mellem at være fortvivlede og lettede over fyringen, men med tiden falder det mere til ro, og så kan du begynde at planlægge fremtiden. Du skal altså ikke søge det første og bedste job, mens bølgerne går højt, for så risikerer du endnu flere skuffelser, hvis du ender på den forkerte hylde. 

Tag imod professionel hjælp 

Når du har sundet dig lidt over opsigelsen, er det tid til at komme i gang med at arbejde sig videre mod det næste job. Mange højtuddannede som ingeniører og cand.scient.er får tilbudt et outplacement-forløb af virksomheden, og det er en god ide, at du tager imod den professionelle hjælp herfra, eller at du griber fat i din fagforening. Mange oplever det som stigmatiserende at blive fyret, og derfor er det godt at få rådgivning til at styre situationen. 

Reflekter over dit næste job 

Selv om det kan være svært, så prøv at se det positive i din nye situation. Du kan nu søge hen imod et andet job og måske endda en branche, hvor du i højere grad kan beskæftige dig med de arbejdsopgaver eller kompetencer, som du synes er mest spændende. 

Prøv at formulere et mål, der gør dig bevidst om, hvad der er det helt rigtige job for dig. Det gør du ved både at kigge ind i fremtiden, men også ved at kigge på din hidtidige karrieres højde- og lavpunkter. Hvad gav dig masser af energi? Og hvilke positive elementer vil du gerne tage med dig? Hvis du vil have hjælp til at kvalificere dine overvejelser, kan du tage fat i dit netværk eller karriererådgiverne hos IDA. 

Brug dit netværk – også på LinkedIn 

Dit netværk kan hjælpe dig med at finde frem til interessante jobmuligheder, som arbejdsgiverne måske ikke har slået op. Så tag nogle kaffemøder med relevante personer, men husk at du skal bruge møderne til at spore dig ind på noget interessant og byde ind med dine egne kompetencer – det er altså ikke en formel jobsamtale. 

Derudover skal du droppe alle tanker om, at det er pinligt at skrive, at du jobsøgende på LinkedIn. Brug feltet under dit navn til at give et overblik over din uddannelse, erfaringer og mål – og gør det tydeligt, at du leder efter nye udfordringer. En rekrutteringsanalyse fra konsulenthuset Ballisager i 2016 viste, at 57 procent af de store private virksomheder brugte LinkedIn ved deres seneste ansættelse.