Fem gode argumenter for at bruge IDAs senioraftale
En senioraftale er en fordel for både medarbejder og virksomhed. Klare rammer gør det nemmere at tage fat på en samtale, der kan være svær. IDA har udarbejdet forslag til konkrete senioraftaler, som let kan tilpasses den enkelte virksomhed.

af IDA

Brug IDAs senioraftaler som model på jeres virksomhed. Så bliver det meget lettere at tage samtalen for både medarbejder og leder.
Der er mange gode grunde til at indgå en senioraftale på en arbejdsplads, også selv om behovet ikke er akut. For den ansatte gælder det om at få klare aftaler om vilkårene i den sidste del af karrieren. For virksomheden handler det om at kunne fastholde erfarne medarbejderes kompetencer og sikre, at deres viden gives videre til yngre kollegaer.
Men det kan være grænseoverskridende i den konkrete situation at tage emnet op. Som medarbejder har man ikke lyst til at signalere behov for f.eks. mindre arbejdstid og risikere at virke mindre engageret. Som leder har man ikke lyst til at se dygtige medarbejdere forlade virksomheden.
IDA anbefaler, at man overvejer at indgå formelle senioraftaler mellem medarbejdere og virksomhed, så det ikke er tabu for den enkelte at tale om vilkår og opgaver i senkarrieren. Det skal være et naturligt emne på linje med f.eks. barsel eller orlov.
To forslag til senioraftaler
IDA har derfor udarbejdet en model for en senioraftale, som man kan tilpasse forholdene på den enkelte virksomhed.
- Forslag til en tillægsaftale til din nuværende kontrakt.
- Et mere omfattende forslag, hvis der er behov for en helt ny kontrakt.
Det kan f.eks. være tillidsvalgte, der tager emnet op med ledelsen. I mindre virksomheder kan den enkelte medarbejder især bruge tillægsaftalen til at bryde isen.
IDAs senioraftale - forslag til tillæg til din eksisterende kontrakt
IDAs senioraftale - forslag til ny kontrakt
Kontakt: Du kan altid kontakte IDAs jurister for hjælp til konkrete formuleringer eller forhandlinger.
Fem gode argumenter for at indgå en senioraftale
1. Forbered og indgå en senioraftale i god tid
En senioraftale kan indgå i f.eks. en personalehåndbog, lokalaftale eller overenskomst på jeres arbejdsplads. Derved sikrer I jer, at det ikke bliver personlige forhold hos den første, der sætter retningen. Der er fordel for både medarbejder og virksomhed. Formelle aftaler er langt bedre end uforpligtende hensigtserklæringer.
2. Nedsat tid og fleksibilitet i stedet for brat stop
Mange af IDAs medlemmer ønsker sig en senkarriere med øget fleksibilitet, bedre mulighed for frihed og måske nedsat arbejdstid. De er ofte afklarede med hensyn til deres karriere og har privatøkonomisk robusthed til ikke nødvendigvis at skulle tjene en høj løn. Hvis virksomheden giver gode muligheder for at trappe ned - så bliver de erfarne medarbejdere ofte længere. Alternativet er, at de stopper brat og væsentlig tidligere end både de selv og virksomheden reelt er interesserede i.
3. Vær med til selv at bestemme
Som medarbejder begynder tankerne om en anden måde at arbejde på ofte allerede i midten af 50’erne. Måske har man ældre venner, der er sluttet lidt brat på arbejdsmarkedet. Mange har øget økonomisk frihed, og vil måske bruge mere tid på fritids- eller frivillige aktiviteter. Eller måske begynder fuldtidsjobbet bare at tære lidt mere, end du har lyst til. Med en senioraftale i hånden er det betydelig lettere at begynde samtalen med både sig selv og sin chef, fordi rammerne er på plads.
4. Virksomheden kan holde på erfaringen længere
Som virksomhed eller leder er der gode grunde til at holde på erfarne medarbejdere. De besidder ofte en specialistviden, som er svær at købe sig til. De kender historikken i virksomheden eller branchen og kan lettere gennemskue uforklarlige sammenhænge.
5. Gode senioraftaler kan mindske samfundets mangel på STEM-kompetencer
Der er et generelt ønske i samfundet om, at alle, der kan, arbejder længere. For IDAs medlemmer er der tilmed tale om en markant stigende mangel på ingeniører, naturvidenskabelige kandidater og IT-professionelle. Så for samfundet er der her en dobbelt gevinst ved at motivere både ansatte og virksomheder til aftaler og vilkår, der gør det attraktivt for seniorer at arbejde flere år.
I kan bruge IDAs forslag som udgangspunkt for jeres egen seniorpolitik, -aftaler og -samtaler.
- IDAs forslag til en Seniorpolitik (Word - se i din Downloadmappe)
- Inspirationskatalog-til de konkrete punkter, rettigheder og pligter i seniorpolitikken. (Word - se i din Downloadmappe)
To andre nyttige værktøjer
- IDAs forslag til senioraftaler med medarbejdere
Sådan kan en kontrakt se ud, når man f.eks. gerne vil ned i tid eller have mere fleksibilitet. - Guide til den gode seniorsamtale
Det mest effektive værktøj til en god senkarriere - til gavn for begge parter.
I er velkomne til at kontakte Bo Falkencrone (bfa@ida.dk) med spørgsmål og kommentarer.
Mangler I en seniorpolitik - så tag udgangspunkt i IDAs forslag
En senioraftale handler om den enkelte medarbejdes ansættelsesforhold og mulig for fx. flexibilitet, opgaver eller arbejdstid.
Ideelt er en senioraftale forankret i en seniorpolitik for virksomheden, der sætter rammerne for alle ansatte. Dermed er det ikke et individuelt problem, når man skal tale med sin chef om sine ønsker i senkarrieren.
Med en seniorpolitik får man et fælles sprog på arbejdspladsen, der gør de ofte lidt svære senkarrieresamtaler nemmere for medarbejder og leder. En seniorpolitik kan også være med til at fremme forståelsen mellem yngre og seniorer.
IDA har udarbejdet et konkret forslag til en seniorpolitik med tilhørende inspirationskatalog, som I kan tage udgangspunkt i og tilpasse til jeres virksomhed.