Plan 3 - Livsplanen -hvad vil du vil lave på den lange bane

Hvad vil du gerne fortælle om dig selv, når arbejdet på et tidspunkt fylder mindre? Især mænd bliver udfordret på deres evne til at navigere i livet, når arbejdsidentiteten er væk. Begynd gerne tidligt at bygge bro til pensionistlivet.

Nogle er helt sikre på, hvordan de vil leve deres liv på den lange bane. Måske vil de fortsætte med arbejde, så længe de kan. Måske skal der endelig være tid til en altopslugende fritidsinteresser. Eller måske skal deltidsarbejde, ørredfiskeri, familie og venner sammen give en smuk livskombination.

Men for mange bliver pensionstilværelsen en uforudset udfordring, og de har svært ved at finde en mening med tilværelsen. I værste fald afløses glæden over friheden efter et års tid af begyndende ensomhed, meningsløshed og depression.

Meget taler for, at en gradvis overgang fra arbejde på fuld skrue til pensionslivet er en god model. Ændring af arbejdsopgaver, fleksibel eller nedsat arbejdstid kan være en start. Måske efterfulgt af en fase med deltidsarbejde for så senere at gå på fuld pension. Meget forskning peger på, at en sådan gradvis og planlagt overgang giver den største tilfredshed med livet.

Arbejdet har for mange givet en god struktur i tilværelsen, hvor man kommer op om morgenen, holder weekend og tager på ferie.

Men arbejdet er også der, hvor man møder mennesker og skaber masser af relationer. De vil trods mange intentioner desværre ofte forsvinde, når man stopper med at arbejde. Og meningsfyldte relationer er en af de vigtigste faktorer for et godt og langt liv. Men de kommer ikke af sig selv. Derfor har IDA lavet et nyt værktøj til at skabe klarhed over sine relationer og hvilken status de har.

Hvor arbejdslivet kan ses som et træ med en stamme, der giver retning, så ligner pensionistlivet ofte mere en busk med mange mindre grene, der stritter i mange retninger.

Alene tanken om pension kan være angstprovokerende for mange. De husker nedslidte forældre eller bedsteforældre, der sygnede hen og måske var plaget af dårligt helbred. Men i dag ser pensionisttilværelsen lysere ud for langt de fleste med tid og mulighed for at dyrke interesser og nye netværk. 

Så hvad kan du gøre? Aske Juul Lassen, der i mange år har forsket i aldring på Københavns Universitet, har disse råd til at komme igennem det meningstab, som pensionen også kan give:

  • Engagere sig i noget nyt
    Dette kunne fx være frivilligt arbejde, en idrætsklub, et kursus, el lign,
  • Komme ind i nye og gamle fællesskaber
    Nye fællesskaber kan opdyrkes ved at gå til faglige arrangementer, fritidsaktiviteter, kultur-arrangementer, mv. Gamle fællesskaber - det kan fx være gamle venner, studiekammerater eller kolleger, genoptage fritidsinteresser, el lign.
  • Og ikke mindst at være noget for nogen
    Fx via frivilligt arbejde, tilknytning til en interesse-organisation, bidrage med sin faglighed og kompetencer i firmaer/organisationer, hjælpe familie og venner.
    Som medlem af IDA har du mange muligheder for at engearere dig i muligheden for at engagere sig i IDA's mange netværk med fokus på både faglige eller socialkulturelle emner. Læs mere om at være frivilllig i IDA.

Tænk i god tid inden din overgang til pension over, hvad du vil bruge din nye frihed til. Det er en god idé at lave en plan: Hvad vil du opnå, hvornår skal det ske, hvad er succeskriteriet? Altså helt samme redskab, som du sikkert bar brugt masser af gange på dit arbejde.

Tjekliste til en livsplan

  • Hvordan drømmer du om at leve dit liv?
    Skriv ned hvad du gerne vil bruge din tid på, og overvej også om der er en hensigtsmæssig rækkefølge. Hvis drømmen er en cykeltur til Nordkap, så skal du nok ikke vente med den, til du er 80.
  • Dyrk gamle og især nye relationer. Du kan holde fast i dit fag, deltage i motionscykelklub, arbejde frivilligt eller engagere dig nabolaget. 
    De fleste IDA-medlemmer i senkarrieren er mænd, og desværre er mænd generelt langt dårligere til at skabe og vedligeholde relationer end kvinder. Men det kan faktisk godt læres. Det kan være en god ide at starte med at skabe sig et overblik over, hvilke relationer man har og dernæst lægge en strategi for, hvad der skal til for at styrke dem. Her kan du med fordel bruge IDAs Relationsværktøj.
  • Husk, at der ikke længere er en fast pensionsalder. Det afhænger, hvad du kan og ønsker. Den officielle folkepensionsalder er blot en mulighed for at begynde at få pension, men den kan sagtens udskydes.
  • Tal dine tanker igennem med din partner, familie, gode kollegaer og/eller venner. 
    De vil ofte gerne både inspirere og udfordre dig. Og ikke mindst vil de spørge til din plan en gang i mellem.
  • Overvej din bolig - skal du blive boende eller måske downsize eller flytte nærmere på fx børn eller venner.
  • Skal du gøre noget ekstra for både dit fysiske og mentale helbred?
    Vi kommer ikke uden om det - motion er bare sundt for både krop og sind. Professor Bente Klarlund giver gode råd til fysisk efteruddannelse og opfordrer til at finde nogen motionere sammen med.

Her kan du få mere inspiration

Center for sund aldring - gode råd baseret på solid forskning

De fleste i senkarrieren har lagt mærke til, at både krop og sind ændrer sig. Man har ikke længere helt den samme råstyrke, og der tager lidt længere tid at restituere. Forskere fra Center for Sund Aldring på Københavns Universitet giver gode råd til, hvordan du får et godt, langt liv og en sund aldring. 

  • Fysisk aktivitet
    Fysisk aktivitet øger antallet af år med god funktionsevne, både fysisk og mentalt og nedsætter risikoen for en lang række sygdomme.
  • God hjernemad
    Fx soduku, kryds og tværs, spil, bøger, dokumentarprogrammer, eller du kan gå i gang med et nyt sprog.
  • De bedste hjernevaner
    Husk pauser, mentale breaks/mindfulness og lad være med at have gang i for mange aktiviteter på én gang.
  • Få en bedre søvn
    Fx ingen skærm lige inden sengetid, sluk for telefonen, når man går i seng,
  • Din hjerne elsker fedt
    Dog ikke kage - spis gerne fisk, nødder og brug plantebaseret olie.
  • Sociale relationer
    Gode sociale relationer holder dig i gang og husk at blive med at skabe nye. Når du stopper med at arbejde vil du miste relationer, der helst skal erstattes med nye.

Ældresagen - 
Hvornår skal jeg gå på pension?
Lad ikke dine fordomme styre dig - Ældresagen har en række rigtig gode sider om livet som senior og forberedelse til at gå på pension,
Alder alene skal ikke være grund til pension. Det er vigtigt, det er dig, der beslutter, hvornår du vil på pension, og hvad tiden skal bruges på.

7 vigtige ting inden du går på pension

De erfarne 

De erfarne - et stort projekt drevet af forsker Aske Juul Lassen fra Københavns Universitet, der har undersøgt, hvad der skal til for at skabe bedre muligheder for seniormedarbejdere. Hjemmesiden "De erfarne" rummer bl.a. en række gode værktøjer til både den enkelte, lederne, HR-afdeling m.fl.

Livets 3. akt

Den 3. akt er den livsfase, der kommer, når du begynder at blive kaldt senior og nærmer dig pension. Forsker Aske Juul Lassen fra Københavns Universitet står bag projektet, der bl.a. består af en bog og en podcastserie om Pensionens 10 bud:

  1. Forbered dig
  2. Gør pensionen til dit valg
  3. Skab dig en overgang
  4. Se pensionen som en mulighed for noget nyt
  5. Skab en ny mening
  6. Lad dig ikke skræmme af dit eget skræmmebillede
  7. Accepter forfaldet
  8. Engager dig
  9. Lær at mestre tiden
  10. Lær at slappe af og nyde friheden