Blinde Vinkler Episoder

Se oversigten med episoder i IDAs podcast Blinde Vinkler - om de blinde vinkler som teknologien har i forhold til køn og etnicitet.

Episode 9: Mød din nye AI sagsbehandler

91% af den offentlige sektor, forventer at de vil bruge kunstig intelligens om bare tre år, og det åbner en ladeport af etiske dilemmaer.

Udgivet: 23. april 2021

Varighed: 34:29 minutter

Episode 8: Teknologi der lader blinde se

Med AI og internetforbundne smart-produkter kan man som blind komme rigtig langt med teknologiens hjælp. Blinde vinkler har besøgt nogle af de mennesker, som leverer teknologisk syn for blinde.

Udgivet: 9. april 2021

Varighed: 33:34 minutter

Episode 7: De nye karakterer i computerspil

Der er flere og flere kvinder og andre etniciter i nye computerspil, og det udfordrer stereotyper i en brancher, hvor blockbuster-spillene ellers har set meget ens ud.

Udgivet: 5. marts 2021

Varighed: 37:16 minutter

Episode 6: Kryptovaluta til alle

Kryptovalutaers decentrale natur gør, at nogen mener, at det kan være med til at bane vejen for en finansiel revolution, hvor kvinder for alvor kan træde ind i finansverdenen. Men lige nu er kun 9 procent af bitcoin-transaktioner fortaget af kvinder.

Udgivet: 17. februar 2021

Varighed: 31:10 minutter

Episode 5: En fremtid med Deepfakes

Når vi taler deepfakes, fokuserer vi ofte på frygten for fake news og sjældnere på det som faktisk udgør 96 procent af eksisterende deepfakes online - porno uden samtykke.

Udgivet: 4. februar 2021

Varighed: 43:10 minutter

Episode 4: Data Feminisme handler ikke kun om kvinder

Vi lever i et samfund, der i stigende grad er forblændet af big data og statistik. Men vi glemmer, at data aldrig er neutrale, og dermed ekskluderer vi ofte kvinder og minoriteter, mener forfatteren til bogen ’Data Feminism”.

Udgivet: 5. november 2020

Varighed: 29:42 minutter

Episode 3: Alexa, gør du mig sexistisk?

Siri, Alexa og snart mange flere. Stemmestyrede digitale assistenter med kvindelige attributter dukker op i flere og flere hjem, men hvad gør det ved vores opfattelse af kønsroller?

Udgivet: 27. oktober 2020

Varighed: 37:59 minutter

Episode 2: Femtech retter op på dataskævheder

Menstruation, overgangsalder og kvinders helbred og sundhed har været et overset område i teknologiudviklingen, men nu har det fået sit helt eget udtryk, FemTech.

Mød to kvinder, der beskæftiger med at rette op på den historisk skævhed.

Udgivet: 12. juli 2020

Varighed: 35:25 minutter

Episode 1: AI - find min nye medarbejder

Det første afsnit af Blinde Vinkler handler om AI i rekruttering. Spænder AI ben for kvinder, når de søger job? Det skorter ikke på tilbud om teknologi, der kan lette arbejdet med at finde den bedste nye medarbejder til en virksomhed.

Men hvis disse værktøjer er biased, kan man så risikere at bliver sorteret fra pga køn eller etnicitet før man overhovedet har talt med et menneske?

Udgivet: 1. juli 2020

Varighed: 37:35 minutter

Podcast: Blinde vinkler

Bias er en uundgåelig del af vores liv. Den hjælper os til at forstå verden, men den er også med til at indsnævre vores verdenssyn og skabe blinde vinkler, som gør at nogle mennesker bliver efterladt i skyggen af det gode selskab.

I denne nye podcast fra IDA undersøger journalist Marie Høst hvor og hvordan brugen af kunstig intelligens skaber utilsigtede bias.

Find alle episoder her.

Du kan også finde Blinde vinkler i iTunes eller din foretrukne podcatcher.