07.10.2024
4 min læsetid

Hvorfor vælge Python som programmeringssprog?

‎Python er et af de mest populære programmeringssprog, både blandt nybegyndere og hardcore kodere, fordi det både er nemt, kraftfuldt og alsidigt. Derudover har det omfattende biblioteker til videnskabelige, statistiske og numeriske beregninger.

IDA Learning

af IDA Learning

Hvorfor er det så populært?

Python er hastigt ved at blive et af de mest udbredte programmeringssprog, og det er der mange gode grunde til. Python er nemlig:

  • begyndervenligt:
    Python er specifikt designet til at være læsevenlig, og både det visuelle udtryk og syntaxen er relativ enkel sammenlignet med fx Java og C++. Det betyder, du kan fokusere på programmeringskoncepterne i stedet for først at lære og forstå en indviklet syntaks.

  • fleksibelt:
    Fordi Python er et dynamisk skrevet sprog, er det meget fleksibelt. Der er ikke strenge regler for, hvordan du opbygger funktioner - og du kan bruge forskellige metoder til at løse givne problemer. Derudover er Python også relativt tilgivende for fejl, så du kan stadig kompilere og køre dit program, indtil du rammer den del af dit program, der skaber problemer.

  • produktivt:
    Syntaksen i Python gør, at du kan programmere i færre trin end ved andre programmeringssprog. Stærke procesintegrationsfunktioner, enhedstestrammer og forbedrede kontrolfunktioner bidrager alle til en øget hastighed, og der er gode muligheder for at opbygge skalerbare multi-protokol-netværksapplikationer.

  • og har omfattende support-biblioteker:
    Der findes store og fremragende standardbiblioteker som NumPy og Pandas (og data visualization-biblioteker som Matplotlib og Seaborn), der indeholder alt fra strengoperationer, internet, webserviceværktøjer til operativsystem-interfaces og protokoller. Du kan finde mange af de meget brugte programmeringsopgaver her og behøver altså ikke at kode det hele fra bunden.

Hvad kan Python så?

Netop fordi Python er så fleksibelt, har det mange anvendelsesmuligheder. Hvis du fx arbejder med webudvikling, er der masser af Python-web frameworks som Django, Flask og Pyramid, du kan arbejde med. Den mest populære pt er nok Django - et gratis, open source high-level web framework, der fremmer hurtig udvikling og et rent, pragmatisk design.

Django er designet til at forkorte tiden fra koncept til færdigt produkt - og samtidig undgå almindelige sikkerhedsfejl. Det betyder, du kan fokusere på at skrive din app eller hjemmeside uden at skulle genopfinde den dybe tallerken.

Arbejder du indenfor STEM, er der en hel pakke af Python-baseret open source software, kaldet SciPy (Scientific Python), der bl.a. indeholder moduler til optimering, lineær algebra, integration, interpolation, specialfunktioner, FFT, signal- og billedbehandling og løsning af almindelig differentialekvation.

Endelig er Python meget udbredt, når det kommer til data science. Python har et hav af biblioteker til at arbejde med big data. Pandas fx er et dataanalyse- og modelleringsbibliotek, der kan bruges til alt fra import af data fra regneark til behandling af tidsserieanalyser.

Ikke mindst når det kommer til Machine Learning, betragtes Python som det foretrukne sprog. Maskinindlæring og AI bygger på komplekse algoritmer, men Pythons enkelhed giver udvikleren mulighed for at skrive pålidelige systemer, hvor fokus er på at løse et ML-problem i stedet for at fokusere på de tekniske nuancer af sproget.

Igen er der gratis biblioteker til at hjælpe dig videre, mest populær er Scikit-learn, som indeholder en lang række maskinlæringsalgoritmer og gør det nemt at slutte dem til egentlige applikationer.

Hvad kan Python ikke?

Selvfølgelig har Python også sine begrænsninger. Python er fx langsommere end andre moderne programmeringssprog som Java og C ++, fordi Python udfører vha en interpreter i stedet for en compiler. Der er dog muligheder for at øge hastigheden, fx ved at bruge en brugerdefineret runtime i stedet for den, der er sat som default.

En anden udfordring ved Python er runtime errors - fejl, der først afsløres, når koden udføres og dit program kører. Typiske runtime errors i Python er, at man dividerer med 0, anvender en identifier, som ikke er blevet defineret eller prøver at tilgå filer, listeelementer eller objektattributter, der ikke eksisterer.

Python anses også som et svagt sprog, når det kommer til mobiludvikling. Apps skal oftest skrives i et bestemt sprog alt efter hvilken platform, de skal køre på. En iOS-app er typisk skrevet enten i Objective-C eller Swift, mens apps til Android skrives i Java.

Python kan altså ikke bruges direkte til at udvikle apps til populære mobilplatforme, men kan benytte sig af frameworks, som Kivy, til at opbygge mobile platforme på tværs af platforme.

Kom i gang med Python på 2 dage

Lyder det som noget for dig? Så er vores kursus Lær at programmere i Python måske næste skridt for dig.

Kurset gør dig i stand til hurtigt at komme i gang med Python-kode. Du lærer at udvikle applikationer i Python og bliver klædt på til at udvælge og anvende moduler og packages til domænespecifikke opgaver.

Du vil lære at forstå konkret kodepraksis som datastrukturer, objektorienteret programmering, og hvordan man interagerer med forskellige dataformater som CSV, JSON, og YAML.

Efter kurset kan du kan anvende Python hurtigt, effektivt og fleksibelt i mange af jeres udviklingsopgaver.

Kursus: Lær Python

Vil du lære et af verdens mest populære programmeringssprog?

Python er nemt at lære, og kan bruges til alt fra statistisk analyse og big data, til simulering af modeller, netværksadministration, komplekse beregningsmodeller og meget mere.

Læs mere og tilmeld.