Kursus

Faglig formidling

Bliv skarp til at kommunikere kompleks viden, så alle i din organisation forstår dig! Din faglige viden er ikke almen viden for andre – den skal oversættes så andre forstår, hvad du siger.


Tid og sted

 • 23.03.21

  København S

 • 03.05.21

  Aarhus C

 • 22.06.21

  København

Se flere tider og steder under tilmelding

Varighed: 2 dage

Gør kompleks viden lettere at forstå 

Du ligger inde med viden, som er værdifuld for din virksomhed, og ved noget om dét, andre ikke forstår. En del af dit job er at formidle din viden til dine kollegaer, din chef eller ledelsen. Men det kan være udfordrende at skulle disponere mængden af information og svært at brænde igennem, hvis man føler, at man går på kompromis med sin faglighed. 

Nogle af de udfordringer, du står overfor, vil måske typisk være at:    

 • du skal justere dit budskab uden at vide, hvad modtageren forventer. 
 • du skal skære benhårdt i dine resultater og udelade nogle af mellemregningerne. 
 • du skal strukturere og tilpasse indholdet til andre formater end rapportform. 
 • du oplever, at det er vanskeligt at gå på kompromis med din faglighed. 

Selvom det kan virke svært, kan du med relativt få værktøjer og den rigtige træning, sagtens blive knivskarp til mundtligt at formidle og informere den helt rette mængde data til de rigtige personer på det rigtige tidspunkt. 

Kurset er for dig, der skal formidle svære faglige emner 

Det kan fx være: 

 • Generalisten, der skal kommunikere krav til en leverandør. 
 • Specialisten, der skal formidle komplekse budskaber til lægmanden. 
 • Projektlederen, der skal kommunikere med sin styre- eller projektgruppe. 

Kort sagt: For dig, der gerne vil lære at kommunikere klart og modtagerrettet. 

Du vil få træning i at: 

 • Analysere og forstå din modtager: hvem taler du til? 
 • Skære ind til benet, tøjle detaljerne og tilpasse mængden af information til modtageren
 • Finde balancen mellem din modtagers behov og dit indhold 
 • Bruge den rigtige mængde fagudtryk, eksempler og statistik 
 • Håndtere eventuel nervøsitet/præstationsangst med enkle redskaber  
 • Bruge stemme og kropssprog til at understøtte dit indhold, så du når dine modtagere

3 ting du kan, når du går hjem fra kurset: 

 • Sikre dig, at modtageren har forstået din pointe. 
 • Gøre dit oplæg relevant for de modtagere, der ikke har din store viden. 
 • Genkende (og handle på) dine styrker og svagheder, når du formidler.  

Din virksomheds udbytte af kurset: 

 • En medarbejder, der kan formidle sin faglige viden på en klar og skarp måde. 
 • En medarbejder, der kan målrette budskab og formidling til den specifikke modtager. 
 • En medarbejder, der kan kommunikere komplekst stof, så det giver mening for modtageren. 

Sådan forløber kurset i faglig formidling 

På dette kursus lærer du at analysere dine modtagere, disponere din viden og formidle og oversætte svære emner på en let og forståelig måde. Du lærer også at skabe gennemslagskraft i din mundtlige kommunikation uden at fjerne fokus fra det vigtige: indholdet. 

Kurset veksler mellem oplæg, dialog og øvelser. Du får helt konkret træning i at tilpasse og målrette din viden til forskellige målgrupper, og du arbejder med dine egne cases. 

Vi går i dybden med, hvordan du kan tilpasse tunge data til forskellige modtagere, hvad enten det er produktionsoptimeringer, det nye it-system eller forskningsresultater. For somme tider vil ledelsen kun have skarpe konklusioner, mens resten af faggruppen vil have detaljerne og forbeholdene. 

Vi arbejder med metoderne og teorien på området. Vigtigst af alt, er der en masse praktiske øvelser, som gør, at du bliver trænet i lige præcis det, du har brug for.  

Individuel sparring og feedback gør, at vi finder frem til netop det, der virker for dig, når du formidler, og hvad du med fordel kan arbejde med for at blive endnu bedre til den mundtlige formidling. 

Du får on-the-spot coaching fra underviseren på dine udviklingsområder og masser af feedback både fra underviseren og fra de andre kursister. For at sikre, at læringen forankres, og at du efter kurset kan fortsætte udviklingen på bedste måde, videooptager vi flere af øvelserne samt feedbacken. Efter kurset opfordrer vi dig til at se dine personlige videooptagelser igennem og skriver læringspunkter ned. Du er meget velkommen til at sende en mail med disse samt eventuelle spørgsmål til underviseren efter kurset. 

Varighed

2 dage

Pris ekskl. moms

IDA-medlem:

9.900 kr.

Ikke IDA-medlem:

11.900 kr.

Vælg sted og dato

København

Startdatoer

Kursusmoduler

Afholdes
23. mar. - 24. mar. 2021
Kl. 09:00 - 16:00

Adresse

Comwell Conference Center Copenhagen

Center Boulevard 5

2300 København S


Arrangementsnummer

336798

Tilmeldingsfrist 20. mar. 2021 - kl. 23:59

Østjysk

Se datoer

Startdatoer

Kursusmoduler

Afholdes
3. maj. - 4. maj. 2021
Kl. 09:00 - 16:00

Adresse

Comwell Aarhus

Værkmestergade 2

8000 Aarhus C


Arrangementsnummer

336802

Tilmeldingsfrist 01. maj. 2021 - kl. 23:59

Dorte Koch

Dorte Koch er kommunikations- og stemmetræner med ekspertise inden for mundtlig formidling, tale og stemmebrug. Hun har 30 års erfaring med at træne en lang række kunder med meget forskellige baggrunde og behov. Fra træning af kommunikationsfærdigheder for toppolitikere, topledere og mellemledere fra det offentlige og det private erhvervsliv, til træning af stemme og udtryk hos professionelle skuespillere, dansere og sangere.

Med sin erfaring fra teatret bruger hun bl.a. teknikker og øvelser der er udviklet og benyttes indenfor teater og skuespiltræning med det formål at udvikle den enkelte deltagers evne til at skabe nærvær, være i forbindelse med sine tilhørere og få budskabet ”ud over rampen”. Flere tusinde tilfredse kursister har gennem de seneste 19 år været gennem Dortes kurser i Mannaz.

Her kan du finde svar på nogle af de spørgsmål, som vi oftest bliver stillet

Jeg er ikke medlem af IDA, kan jeg deltage alligevel?

Alle vores kurser henvender sig til både medlemmer og ikke-medlemmer.

Er der stadig ledige pladser på kurset?

Der er ledige pladser på kurset, hvis der er markeret med en grøn cirkel ud for datoerne. Hvis der er få pladser tilbage, er det markeret med en gul cirkel. Er der en rød cirkel ud for datoerne er kurset enten fyldt eller tilmeldingsfristen er overskredet.

Hvornår er tilmeldingsfristen for kurset?

Tilmeldingsfristen kan variere fra kursus til kursus, alt efter hvor meget forberedelse der er på det enkelte kursus. Du finder fristen for tilmeldingen under tilmeldingsknappen. Vi beslutter en måned før afholdelsesdatoen, om kurset kan gennemføres. Det vil derfor være optimalt, hvis du tilmelder dig inden. Hvis tilmeldingsfristen skulle være overskredet, kan du sende en forespørgsel til den kursusansvarlige, som vil vurdere om det er muligt stadig at blive tilmeldt.

Kan jeg komme på en venteliste, hvis kurset er fyldt?

Ja det kan du sagtens. Du tilmelder dig ventelisten på samme måde som, du tilmelder dig et kursus. Dog kan vi ikke garantere, at du kan få en plads, da der kan være andre på listen før dig. Hvis ikke du får en plads, vil du blive kontaktet og tilbydes en plads på næste afholdelse.

Er der en frist for afmelding?

Afmeldingsfristen er en måned inden kurset starter, med mindre andet er anført under det enkelte kursus. Efter denne frist hæfter du 100 % for deltagergebyret. Hvis du ikke selv har mulighed for at deltage, er du velkommen til at sende en kollega i stedet. Du bedes oplyse dette til den kursusansvarlige inden kursusstart af hensyn til forberedelse, kursusbevis/certificering mm.

Jeg er blevet syg, hvad gør jeg?

Hvis du bliver syg bedes du orientere den kursusansvarlige, så vi kan orientere underviser samt kursussted. Du hæfter fortsat for deltagerbetalingen og kan ikke automatisk rykkes til næste afholdelse. Du er velkommen til at give pladsen videre til en kollega, så længe du holder den kursusansvarlige underrettet.

Hvornår modtager jeg information om kursusforberedelse og praktisk info?

Du vil modtage et link til IDAs læringsportal ca. 2-4 uger før kursusstart. På nogle kurser vil der være forberedelse fx i form af en test og/eller et forberedelsesskema, som skal afleveres en uge inden kursusstart. Du vil i så fald blive orienteret i god tid. I kursusbeskrivelsen kan du læse om du skal afsætte tid til dette.

Hvornår modtager jeg en faktura?

Du vil modtage en faktura ca. tre måneder før kursusstart. Tilmelder du dig senere vil du modtage fakturaen kort tid efter din tilmelding. Betalingsfristen på IDAs fakturaer er løbende måned + 5 dage.

Hvad er inkluderet i kursuspakken?

Kursuspakken består af fuld forplejning på alle kursusdagene, samt de materialer som vil blive benyttet i undervisningen. Forplejningen på vores heldagskurser består af morgenbuffet, frokost, eftermiddagsbuffet med kaffe/the og vand hele dagen. Overnatning er ikke inkluderet i prisen, men ønskes der overnatning kan vi være behjælpelig med anbefaling af hoteller i nærheden af afholdelsesstedet. Vi har også en række rabataftaler med forskellige hotelkæder.

Får jeg et bevis på, at jeg har været på kursus?

Ja, inden du forlader kurset, modtager du et kursusbevis. Her er anført, hvilket kursus du har deltaget på, kursusdato etc. På nogle kurser vil du i stedet modtage en certificering.

Vil du vide mere?

Billede af Tina Bergmann Olesen

Tina Bergmann Olesen

Kompetencekonsulent