Kurser: Lean og Six Sigma

Vil du lære at optimere virksomhedens processer? Så få styr på Lean og Six Sigma værktøjerne. Lean kan øge virksomhedens effektivitet, mens Six Sigma bruges til at forbedre kvalitet - for virksomheden og for kunden.


IDA udbyder en række kurser og certificeringer om Lean og Six Sigma. Alt efter hvor specialiseret du er og på hvilket niveau, du skal arbejde med Lean og/eller Six Sigma, kan du vælge mellem forskellige niveauer i certificeringerne. Men lad os først folde ordene lidt ud

Hvad er Lean?

Lean er bygget op om de 5 Lean-principper og udspringer oprindeligt fra bilfabrikanten Toyota: 

  1. Identificér hvad der skaber værdi for din kunde
  2. Kortlæg værdistrømmene og fjern spild
  3. Skab Flow omkring de værdiskabende aktiviteter
  4. Lad slutkunden trække varen/ydelsen
  5. Stræb efter perfektion igennem løbende forbedringer

Grundlæggende handler det om at tage udgangspunkt i kundens behov og tilrette virksomhedens flows og processer efter det. Derudover skal virksomheden hele tiden lære af måden, den arbejder på, så arbejdsmetoder og processer løbende forbedres. 

Hvilken Lean-certificering skal jeg vælge?

Vi anbefaler dig at læse kursusbeskrivelsen under hvert kursus for en uddybende beskrivelse af Lean-certificeringerne. Det gule bælte er et introduktionskursus til de medarbejdere der skal deltage i et Lean-projekt, mens det grønne bælte er til de medarbejdere, der skal drive Lean-projekterne. 

Hvad er Six Sigma?

Six Sigma handler kort og godt om kvalitetsstyring og kvalitetsledelse gennem data og processer. I Six Sigma arbejder man med at minimere fejl ved at beregne dem og derefter rette dem - ud fra erkendelsen af at ingen er fejlfri, så der vil opstå fejl i en virksomhed. Målet er altså at begrænse, kontrollere og overvåge antallet af fejl.

Six Sigma er en ledelsesfilosofi med fokus på processer, kunder og data. Det er ledelsen der skal gå forrest for at sikre medarbejdernes opbakning (ligesom med alt andet i organisationer). Men Six Sigma lever ikke uden medarbejdernes indsats og involvering. 

Hvilken Six Sigma-certificering skal jeg vælge?

Vi anbefaler dig at læse kursusbeskrivelsen under hvert kursus for en uddybende beskrivelse af Six Sigma-certificeringerne. Gult bælte er et introduktionskursus, mens grønt bælte er mere uddybende. 

Hvad er forskellen på Lean og Six sigma?

Lean hjælper med at løse velkendte problemer, strømline processer og fjerne spild. Det betyder velkendte løsninger på velkendte problemer.

Six Sigma hjælper med at løse problemer, som ikke har velkendte løsninger - altså hvor du ikke kender løsningen på problemet. Her hjælper data og statistik med at finde løsninger på problemet. 

Løbende nye kurser?

Vi opdaterer løbende vores kurser samt sikrer, at vi konstant har det rigtige kursusudbud, men savner du alligevel et kursus eller er du i tvivl om, hvad der vil være det rigtige for dig at vælge, er du altid velkommen til at kontakte os.

Vil du vide mere?

Billede af Steen Jørgensen

Steen Jørgensen

Kompetencekonsulent