Mangel på teknisk og naturvidenskabelig arbejdskraft hæmmer vækst

Det er ødelægende for væksten i det danske samfund og muligheden for at holde produktion i landet, hvis der er mangel på højt kvalificerede medarbejdere med tekniske og naturvidenskabelige kandidatuddannelser.

IDA har for Engineer the Future lavet en prognose, der viser, at der i 2025 vil mangle 10.000 ingeniører og naturvidenskabelige kandidater (6.500 ingeniører og den 3.500 naturvidenskabelige kandidater).

Mangel på arbejdskraft betyder, at virksomhederne ikke kan skaffe den arbejdskraft, de har brug for, og det kan i sidste ende betyde, at produktion flytter fra Danmark, hvormed arbejdspladser går tabt. Derfor arbejder IDA på at få flere til at vælge og fuldføre en teknisk eller naturvidenskabelig videregående uddannelse af høj kvalitet.

Dette er årsagen til, at IDA længe har arbejdet for, at Danmark får en Teknologipagt, der har fokus på denne problemstilling, og vi er derfor glade for, at regeringen har valgt at etablere en sådan.

I 2014 var IDA med til at stifte Engineer the future, fordi vi ikke mener der er nogle quick fixes på problemstillingen – der er behov for at flere motiveres til at vælge de tekniske og naturvidenskabelige fag og får øjnene op for, hvor mange interessante muligheder de rummer.

Internationale studerende og udenlandsk arbejdskraft udgør endvidere et væsentligt bidrag til at mangelsituationen ikke er mere problematisk end den er.

Derfor er det problematisk hvis adgangen til Danmark begrænses for disse grupper.

Læs mere

Prognose for stem-mangel 2025

 1. Uddannelse og forskning

  Teknologipagtens hjemmeside

 2. Uddannelse og forskning

  "Flot stigning i optag på ingeniøruddannelserne" d. 27. juli 2018

 3. Uddannelse og forskning

  "Udenlandske studerende skal fastholdes - ikke holdes ude" d. 23. august 2018

Tilmeld dig Det Gode Arbejdsliv

Få artikler og gode råd til, hvordan du skaber et bedre arbejdsliv. Nyhedsbrevet er for dig, der arbejder som højtuddannet vidensarbejder.
 • Arbejdsvilkår
 • Gode råd
 • Trivsel
Tilmeld dig nyhedsbrevLæs seneste nyhedsbreve her