Fysisk arbejdsmiljø: Her er reglerne
Hvor koldt eller varmt må der være på din arbejdsplads, og skal din arbejdsgiver betale for skærmbriller? Her kan du få styr på dine rettigheder og de mest almindelige problemer med det fysiske arbejdsmiljø.

Uden et godt fysisk arbejdsmiljø har du ikke de nødvendige forudsætninger for at løse dine arbejdsopgaver bedst muligt, og du kan endda være i risiko for ulykker.
Derfor skal din arbejdsplads leve op til Arbejdstilsynets regler og anbefalinger for fysisk arbejdsmiljø.
Her kan du få styr på de mest almindelige problemer med det fysiske arbejdsmiljø:
- Temperatur: Hvor koldt eller varmt må der være på arbejdspladsen?
- Udluftning og ventilation: Hvad er reglerne?
- Lys: Hvordan skal belysningen være på arbejdspladsen?
- Støj: Hvor meget larm må der være på arbejdspladsen?
- Skærmarbejde: Hvad har jeg ret til?
- Skærmbriller: Skal arbejdspladsen betale?
- Underlag: Hvad må jeg arbejde på?
- Få hjælp til et godt fysisk arbejdsmiljø.
På et kontor med stillesiddende arbejde anbefaler Arbejdstilsynet normalt, at temperaturen er omkring 20-22 grader celsius. I vejledningen står også, at temperaturen ikke må komme under 18 grader celsius og ikke over 25.
Arbejder du fx på et laboratorie eller i en produktionshal, har arbejdspladsen ansvaret for at regulere temperaturen, så du kan udføre dit job. Hvis temperaturen ikke kan reguleres, har arbejdspladsen ansvaret for at finde på alternative løsninger, der beskytter dig mod kulde eller varme.
Ved problemer med temperaturen på din arbejdsplads kan du gå til din chef eller din tillidsrepræsentant. Husk i øvrigt at udfylde den årlige APV.
Læs mere om arbejdstemperatur på Arbejdstilsynets hjemmeside
Du har ret til tilstrækkelig tilførsel af frisk luft uden generende træk på din arbejdsplads. Hvis der ikke kan tilføres tilstrækkelig frisk luft naturligt, skal arbejdspladsen have en form for ventilationssystem.
Ventilationsanlæg skal være indrettet og placeret, så støj og trækgener undgås.
Arbejder du med processer, der udvikler sundhedsskadelige luftarter, røg, mikroorganismer, aerosoler, ildelugt eller anden luftforurening, har din arbejdsplads pligt til at indrette din arbejdsplads med mekanisk udsugning. Udsugningen skal fjerne forureningen og tilføre frisk luft.
Der er ingen regler for, hvor ofte I må eller skal lufte ud på et kontor. Hvis du gentagne gange bliver generet af træk, fordi en kollega åbner vinduet, så drøft det med din kollega eller chef, så I kan lave regler for udluftningen, der tilgodeser alle på kontorets behov.
Læs mere om ventilation på Arbejdstilsynets hjemmeside, at.dk
Belysningen på din arbejdsplads skal indrettes, så både arbejde og færdsel på arbejdspladsen er sikkert og hensigtsmæssigt.
Arbejdstilsynet anbefaler, at arbejdspladser er belyst med både naturligt dagslys og kunstig belysning. Den kunstige belysning må ikke genere dig, fx fordi den blænder, reflekteres i din skærm eller medfører generende varme.
Hvis du arbejder ved en skærm, kan generende refleksioner fra vinduerne undgås ved, at skærmen står vinkelret i forhold til lysindfaldet.
Hvis du oplever problemer med lyset på din arbejdsplads, kan du tale med din chef, din tillidsrepræsentant eller skrive det i den årlige arbejdspladsvurdering (APV).
Læs mere om belysning på arbejdspladsen på Arbejdstilsynets hjemmeside, at.dk
I arbejdsmiljølovgivningen skelnes der mellem skadelig støj (som er højst 85 dB) og forstyrrelser.
Forstyrrelser er fx snak, telefoner, der ringer og almindelige lyde i forbindelse med arbejdet, der kan forstyrre omkringsiddende. Det er særligt et problem i storrumskontorer.
Oplever du forstyrrelser, anbefaler vi, at du forsøger at finde løsninger med dine kolleger eller din nærmeste leder. Løsningen kan fx være, at der bliver indrettet områder af arbejdspladsen, hvor du kan fokusere, at I på arbejdspladsen har fælles fokus- eller stilletid, eller at I har regler for samtale, møder og støj i storrumskontoret. Det kan også være, at du kan få mulighed for at arbejde hjemme, når du skal fokusere.
Ift. skadelig støj er din arbejdsplads forpligtet til at undgå unødvendige støjgener. Det vil sige, at støjniveauet skal holdes så lavt, som det er teknisk muligt, og de akustiske forhold skal være gennemtænkte. Når du skal vurdere, om støjgenerne på din arbejdsplads er unødvendige, kan du stille dig selv følgende spørgsmål:
- Er god praksis i branchen fulgt?
- Er der anvendt velkendte midler til at reducere larm fra maskiner?
- Er udstyret, der larmer, ordentligt vedligeholdt?
- Er støjende og ikke støjende arbejdsområder adskilt?
Ifølge Arbejdstilsynet må du ikke udsættes for støjbelastning på over 85 dB (hvad der svarer til larmen fra en hårtørrer) i over 8 timer. Hvis lydniveauet er højere, må du kun eksponeres i en afgrænset periode.
Læs reglerne for støj på arbejdspladsen på Arbejdstilsynets hjemmeside, at.dk
Arbejder du ved en skærm mere end to dage om ugen i gennemsnit på en måned, skal din leder stille en arbejdsplads rådighed, der lever op til følgende krav:
- Tegnene på skærmen er tydelige,
- Lysstyrke og kontrast kan justeres,
- Skærmen skal kunne dreje og vippe
- Skærmen må ikke være generet af reflekser og blænding.
- Dit tastatur skal være adskilt fra skærmen, så du kan ændre arbejdsstilling.
- Dit bord skal kunne indstilles til din højde.
Det tastatur, du skriver ved, skal være adskilt fra skærmen, så du kan ændre arbejdsstilling.
Din arbejdsstol skal være stabil og sikre bevægelsesfrihed og ergonomisk støtte. Stolesædet skal kunne reguleres i højden, og ryggen skal kunne stilles skråt. Dertil kommer, at du skal kunne justere både sædehældning og sædedybde.
Du har ret til, at den software og de programmer, du anvender, er hensigtsmæssige i forhold til det arbejde, du udfører og uproblematiske at bruge.
Læs reglerne for skærmarbejde på Arbejdstilsynets hjemmeside, at.dk
Ja, din arbejdsplads skal betale for skærmbriller til dig, hvis du pludselig oplever problemer eller øjengener i forbindelse med dit arbejde.
Arbejdsgiveren vælger, hvilken optiker eller øjenlæge, som skal foretage undersøgelsen. Du har som udgangspunkt ret til et standardstel, -glas eller –kontaktlinser, uden omkostninger for dig.
Du har ret til at blive undersøgt med jævne mellemrum i din ansættelse.
Læs mere om din ret til skærmbriller på Arbejdstilsynets hjemmeside, at.dk
Uanset om du arbejder på et kontor eller på en arbejdsplads, hvor du er i bevægelse (fx lager, laboratorie el.l), skal din arbejdsplads sikre, at du kan bevæge dig frit omkring uden risiko for at falde.
Det betyder blandt andet, at gulvet skal holdes ryddet for ledninger, rod og andre ting, du kan falde over, og at underlaget skal være skridsikkert. Hvis det ikke er muligt at sikre et helt skridsikkert underlag, er det din arbejdsgivers pligt at sørge for, at du får skridsikre sko, da det hører under de personlige værnemidler, som det er din arbejdsgivers pligt at udstyre dig med.
Læs hvilke personlige værnemidler du har ret til på Arbejdstilsynets hjemmeside, at.dk
Læs reglerne for underlag og sikkerhed på Arbejdstilsynets hjemmeside, at.dk
Har du problemer eller udfordringer med arbejdsmiljøet på din arbejdsplads, skal din nærmeste leder eller din arbejdsmiljørepræsentant træde til.
Har du brug for yderligere rådgivning om fysisk arbejdsmiljø, kan du kontakte Arbejdstilsynet.
Kontakt arbejdstilsynets rådgivning via deres hjemmeside, at.dk
Læs IDAs guide om arbejdsmiljø- og tillidsrepræsentanter her. (TBA)
Tema
Arbejdsmiljø
Er dit fysiske og psykiske arbejdsmiljø i orden? Har du været udsat for krænkelser, chikane eller overgreb? Og hvordan er du stillet, hvis du bliver ramt af sygdom eller en ulykke på dit arbejde?
Få hjælp nu