Psykisk arbejdsmiljø: Her er dine rettigheder
Det psykiske arbejdsmiljø påvirker dit fysiske og psykiske helbred både positivt og negativt. Men hvad er et godt psykisk arbejdsmiljø? Hvad er dine rettigheder som medarbejder, og hvad anbefaler IDA, hvis dit psykiske arbejdsmiljø ikke er godt?

Her kan du finde svar på de mest almindelige spørgsmål om psykisk arbejdsmiljø:
Dit psykiske arbejdsmiljø er et samspil mellem psykologiske og sociale forhold på arbejdspladsen. Det handler om det arbejde, som du udfører, rammerne for arbejdet og dit forhold til din chef og dine kolleger.
Et godt psykisk arbejdsmiljø er bl.a.:
- Når der er en god balance mellem arbejdet og forudsætningerne.
- Når arbejdsopgaverne er meningsfulde for dig.
- Når du har indflydelse på dine arbejdsopgaver.
- Når du får støtte og anerkendelse fra din chef og dine kollegaer.
- Når der er en tryg dialog, hvor medarbejderne kan være kritiske, komme med idéer og tale åbent om udfordringer og fejltrin uden frygt for at blive straffet eller ydmyget.
- Når du modtager fyldestgørende information om kommende forandringer og har indflydelse på dem.
Psykisk arbejdsmiljø er sidestillet med fysisk arbejdsmiljø i arbejdsmiljølovgivningen. Det betyder, at det er din chefs pligt at sikre et sundt psykisk arbejdsmiljø.
Hvis det bliver klart, at jeres psykiske arbejdsmiljø halter, efter I fx har udfyldt arbejdspladsvurderingen (APV), er din chef forpligtet til at udarbejde en handlingsplan der, sammen med personalet, skal løse problemerne. Det skal fx være klart, hvem der har ansvaret for hvad, samt hvordan der vil blive fulgt op på løsningen.
Du kan drøfte udfordringer i forbindelse med arbejdsmiljøet på din arbejdsplads med din arbejdsmiljørepræsentant, hvis du har sådan en.
Alle arbejdspladser med mere end 9 ansatte har ret til en arbejdsmiljørepræsentant (AMR), hvis der er en, som vil påtage sig opgaven.
Virksomheder med færre end 9 ansatte kan også have en AMR, men det er ikke en ret.
Den tillidsvalgte arbejdsmiljørepræsentant samarbejder med ledelsen om at skabe et ordentligt arbejdsmiljø.
Det er ret almindeligt at være i tvivl om ens psykiske arbejdsmiljø.
Hvor man let kan se eller mærke det, hvis det fysiske arbejdsmiljø halter, er det straks mere uklart med de psykiske rammer. Især kan man blive i tvivl, hvis kollegerne ikke lader til at være belastede.
Hvis du er i tvivl om dit psykiske arbejdsmiljø er ok, kan du med fordel holde øje med disse tegn på dårligt psykisk arbejdsmiljø:
- Du (eller dine kolleger) er ofte syge.
- Du er mere tavs og hygger dig ikke på arbejdspladsen.
- Du eller dine kolleger brokker jer og kommenterer alt i negative vendinger.
- Dit humør forandrer sig: Du bliver lettere vred, grådlabil eller irriteret.
- Du glemmer vigtige informationer og har sværere ved at tænke klart.
- Du begår flere fejl end du plejer.
- Du har udfordringer ved at falde i søvn om aftenen.
- Du har svært ved at slappe af, når du holder fri.
Arbejdsmiljølovgivningen siger utvetydigt, at du ikke må blive syg af at gå på arbejde.
Hvad du kan gøre, hvis dit arbejdsmiljø er dårligt, afhænger bl.a. af de enkelte arbejdsmiljøproblemer og den kultur, som I har på arbejdspladsen.
IDA anbefaler, at du gør følgende, hvis dit arbejdsmiljø er dårligt:
- Du taler med dine kolleger, din tillidsvalgte og din nærmeste leder om problemerne. Du kan altid bede din nærmeste leder om hjælp til at prioritere dine opgaver. Hvis din leder ikke kan hjælpe dig med et snuptag, er du i din gode ret til at få at vide, hvorfor det ikke er muligt at udbedre dine arbejdsforhold.
- Du udfylder din APV, så din virksomhed kan se, hvor arbejdsmiljøet halter og gøre noget ved det. Din ledelse vil i den forbindelse typisk skulle udarbejde en handleplan, med henblik på at forbedre arbejdsmiljøet. Den handleplan skal både du og arbejdstilsynet kunne tilgå.
- Hvis ovenstående ikke hjælper, kan du altid kontakte Arbejdstilsynets Call Center.
Tema
Arbejdsmiljø
Er dit fysiske og psykiske arbejdsmiljø i orden? Har du været udsat for krænkelser, chikane eller overgreb? Og hvordan er du stillet, hvis du bliver ramt af sygdom eller en ulykke på dit arbejde?
Få hjælp nu