Barsel og orlov: Her er reglerne for lønmodtagere

Er du lønmodtager, og bliver du mor eller far? Få styr på reglerne for, hvem der kan holde barsel hvornår, hvor meget orlov I har, og om I kan holde barsel hver for sig eller samtidig.

Som ansat i en virksomhed har du ret til orlov i forbindelse med barsel, når du får et barn.

Når du får barn, har I som forældre ret til 24 ugers orlov med barselsdagpenge efter fødslen.  

I kan holde orlov i forlængelse af hinanden, skiftevis eller samtidig, og I kan overdrage barsel til hinanden eller andre, så I kan planlægge jeres familieliv, jeres arbejdsliv og jeres økonomi, så det passer jer. Det er dog ikke alle uger, I kan overdrage.

Hvor meget barsel I har ret til, og hvem der kan overdrage barsel til hvem afhænger af:

  • Jeres familieforhold – hvis I er samboende gælder et sæt regler, hvis I bor hver for sig, er solomor/solofar eller faderskabet ikke fastslået gælder andre regler
  • Hvordan I er beskæftiget. Er I lønmodtagere eller selvstændige?
  • Har I ret til dagpenge?

Er I lønmodtagere på det tidspunkt, hvor I overdrager orloven og samboende ved fødslen, kan I overdrage op til 13 uger af orloven til den anden forælder.

 

MOR: Her er reglerne for din orlov som lønmodtagerLink kopieret

Som mor har du ret til 4 ugers graviditetsorlov før forventet fødsel - du kan dog have ret til længere graviditetsorlov, hvis det fremgår af din ansættelsesvilkår.

Efter fødslen har du som mor ret til 24 ugers barselsorlov fordelt på denne måde:

  • 2 ugers tvungen orlov øremærket til mor i forbindelse med fødslen.
  • 8 ugers orlov (uge 3 – 10).
  • 14 ugers orlov – 9 uger er øremærket til dig, hvis du er i arbejde.

Orlov før fødslen - 4-8 uger

Som mor har du ret til graviditetsorlov op til fødslen.

Du har ret til 4 ugers orlov før fødslen, men hvor lang graviditetsorlov er, kommer an på dine ansættelsesforhold:

Privatansat: Som mor har du har ret til fravær i 4 uger før forventet fødsel.

Ansat i kommune / region: Som mor har du ret til orlov fra 8 uger før forventet fødsel

Ansat i staten: Som mor har du ret til orlov fra 6 uger før forventet fødsel.

Den dag fødslen forventes (terminsdatoen) indgår i de uger, du har fravær.

Føder du før forventet fødsel (terminsdatoen), mister du den del af graviditetsorloven, du ikke nåede at holde før fødslen.

Føder du derimod efter den planlagte termin, forlænges orloven med de dage, du går over tid.

Tvungen, øremærket orlov til mor umiddelbart efter fødslen - 2 uger

Som mor har 2 ugers tvungen, øremærket barselsorlov efter fødslen. Orloven begynder dagen efter fødslen, og du kan ikke udskyde orloven og holde den senere. Du kan heller ikke overdrage orloven.

De første 8 ugers orlov

Når den øremærkede orlov slutter, forsætter du som mor på 8 ugers orlov med ret til barselsdagpenge.

Orloven skal afholdes indenfor de første 10 uger efter barnets fødsel.

Er du i arbejde, kan du enten forlænge de 8 ugers orlov, eller du kan overdrage de 8 ugers orlov helt eller delvist til far eller medmor.

Bliver barnet født efter 1. januar 2024 og I er en LGBT+-familie eller sammenbragt familie, kan du også overdrage orlov til sociale forældre - dvs. din ægtefælle eller samlever, der ikke er far til barnet, en kendt donor eller en kendt donors ægtefælle eller samlever.

Læs mere om sociale forældre og orlov

Forlængelse af de 8 ugers orlov: Du kan efter aftale med din arbejdsgiver strække de 8 ugers orlov ved at arbejde på nedsat tid, fx ved at holde enkelte ugedage fri, og på den måde forlænge orloven.

Du har som udgangspunkt ret til barselsdagpenge i det antal timer, du er på orlov.

Overdragelse af de 8 ugers orlov: Du kan overdrage de 8 ugers orlov på 2 måder.

  1. Du kan genoptage dit arbejde på fuld tid i de uger, som du overdrager, men det vil betyde, at far eller medmor skal holde orlov i uge 3–10.
  2. Du kan gå direkte over på de 14 ugers orlov i umiddelbar forlængelse af de 2 ugers tvunget orlov efter fødslen. Dermed er du stadig på orlov. Det giver far, medmor eller sociale forældre ret til at udskyde de uger, som du overdrager. Far, medmor og sociale forældre kan udskyde de uger, som du overdrager, til afholdelse inden barnet fylder 9 år.

Vælger du at overdrage de 8 uger eller dele heraf til far, medmor eller sociale forældre, skal I begge to give besked til jeres arbejdsgiver 4 uger før terminsdatoen.

De sidste 14 ugers orlov

Hvis du er i arbejde eller bliver lønmodtager inden for det første år efter modtagelsen af barnet, er 9 af de 14 ugers orlov øremærket til dig.

De 9 ugers øremærket orlov kan holdes i flere perioder og kan forlænges, hvis du delvis genoptager dit arbejde.

Du skal holde de 9 ugers øremærkede orlov, inden barnet bliver et år. Er du forhindret i at holde orloven før barnet bliver 1 år pga. særlige forhold, kan du have lov til at udskyde orloven og holde den, inden barnet bliver 3 år. De særlige forhold kan fx være midlertidig alvorlig sygdom eller situationer, hvor du ikke i tilstrækkeligt omfang er blevet tilkendt samvær med dit barn.

De resterende 5 uger kan enten du

  • selv holde
  • udskyde og holde, inden barnet bliver 9 år eller
  • forlænge ved delvis at genoptage arbejde, hvis du har aftalt det med din arbejdsgiver. 
  • overdrage til far, medmor eller sociale forældre

Holder du selv orloven, skal du varsle det overfor din arbejdsgiver senest 8 uger før.

Er du ledig, kan du overdrage alle 14 uger til far, medmor eller sociale forældre.

 

FAR ELLER MEDMOR: Her er reglerne for din orlov som lønmodtagerLink kopieret

Som far eller medmor, der bor sammen med barnets mor, har du ret til 24 ugers orlov efter modtagelsen af barnet. Orloven er fordelt på 2 ugers tvungen, øremærket orlov og 22 ugers orlov, hvor af du kan overdrage 13 uger.

Tvungen, øremærket orlov til far eller medmor umiddelbart efter fødslen - 2 uger

Som far eller medmor har du ret til at holde 2 ugers orlov efter barnets fødsel.

Du må gerne vente med at starte orloven, til barnet er kommet hjem fra hospitalet.

Du kan holde orloven i en samlet periode, men du kan også aftale med din arbejdsgiver at holde orloven fleksibelt, fx ved at holde den som enkeltdage eller ved at holde en uge umiddelbart efter fødslen og en anden uge senere. Du skal blot som udgangspunkt have holdt dine 2 ugers orlov, inden barnet er 10 uger.

Dine 2 ugers orlov ved fødslen svarer til det antal timer, du er ansat. Når du arbejder på fuld tid mandag til fredag, har du 74 timers orlov (2 x 37) at fordele inden for de 10 uger. Holder du orloven i en samlet periode, bliver orloven ikke forlænget, selvom der er helligdage i perioden.

Orlov - 22 uger

Efter de 2 ugers tvungen orlov, kommer 22 ugers orlov, hvoraf de 9 ugers orlov er øremærket til dig som far eller medmor, hvis du i arbejde.

De 9 ugers øremærket orlov kan holdes i flere perioder og kan forlænges, hvis du delvis genoptager dit arbejde.

Den øremærkede orlov kan du ikke overdrage til barnets mor, medmindre du pga. særlige forhold er forhindret i at holde orloven. Særlige forhold kan fx være alvorlig sygdom eller situationer, hvor du ikke er tilkendt samvær med eller faderskab for dit barn.

De 9 ugers øremærkede orlov skal holdes inden 1 år efter barnets fødsel.

De resterende 13 ugers orlov kan du:

  • selv holde enten i helhed eller i flere perioder
  • udskyde og holde, inden barnet bliver 9 år
  • forlænge ved delvis at genoptage arbejdet, hvis du har aftalt det med din arbejdsgiver
  • overdrage til barnets mor eller barnets sociale forældre. De skal så holde orloven, inden barnet bliver 9 år. Du kan overdrage hele uger eller dage.

Du kan overdrage hele uger eller dage.

Du kan også udskyde op til 5 uger til dig selv og holde dem, inden barnet bliver 9 år.

 

Forlængelse af orlov for mor, far eller medmorLink kopieret

Mor, far eller medmor kan forlænge orloven med op til 14 uger, hvis I har holdt alle 32 ugers orlov efter de første 10 uger efter fødsel eller modtagelse af barnet uden afbrydelse, dvs uden fx ferie eller arbejde. 

Du kan forlænge orloven uden at aftale det med din arbejdsgiver (såkaldt retsbaseret forlængelse). Du kan efter aftale med arbejdsgiver udskyde den forlængede orlov til senere afholdelse, inden barnet fylder 9 år, hvis du har genoptaget dit arbejde på fuld tid.

Har du overdraget orlov og dermed fraværsret til en social forælder, kan du forlænge orloven med op til 14 uger, når du og den sociale forælder tilsammen har afholdt de 32 ugers ret til fravær. 

Du skal varsle, at du vil forlænge orloven, overfor din arbejdsgiver. Det skal du gøre inden for 6 uger efter fødsel. 

Er du ledig, kan du kun forlænge orloven med op til 8 uger. 

Hvis du har spørgsmål om forlængelse af orlov, kan du kontakte IDAs juridiske rådgivning. 

Log ind og skriv til IDAs juridiske rådgivning

 

Udskydelse af orlov for mor, far og medmorLink kopieret

Som mor eller far/medmor har du ret til at udskyde op til 5 ugers orlov og afholde orloven, efter barnet er fyldt 1 år, og før barnet fylder 9 år.  

Orloven kan holdes samlet eller drypvis – fx i form af enkelte dage eller den kan deles op i flere perioder. 

De 5 ugers orlov er retsbaserede – det betyder, at du som lønmodtager i arbejde har du ret til at holde orloven senere, også selvom du skifter arbejdsgiver. Du skal blot varsle orloven og længden på orloven til din arbejdsgiver, senest 8 uger før orloven starter.

Du kan ikke udskyde mere end 5 ugers orlov, selvom du har ret til mere orlov eller har fået orlov overdraget fra den anden forældre, uden aftale med din arbejdsgiver.

Som far/medmor kan du udskyde yderligere 8 ugers orlov (eller mere, hvis du har fået overdraget orlov fra mor) efter aftale med din arbejdsgiver. For at kunne udskyde disse uger, skal du have genoptaget arbejdet på fuld tid i en periode, hvor du ellers havde ret til barselsdagpenge – det vil for mors vedkommende sige mellem 3. uge og 1 år efter barnets fødsel og for fars eller medmors vedkommende i løbet af det første år efter barnets ankomst.

Orlov, som du har udskudt efter aftale med din arbejdsgiver (såkaldt aftalebaseret orlov), skal holdes efter barnet fylder 1 år, og inden barnet fylder 9 år, og du behøver ikke holde den samlet. Du har dog ingen garanti for at kunne holde orlov aftalt med din arbejdsgiver senere eller hvis du fx skifter job. Det er op til aftalen mellem dig og din arbejdsgiver.

 

SOLOMOR, SOLOFAR ELLER IKKE SAMBOENDE FORÆLDRE: Her er reglerne for din orlovLink kopieret

Hvis

  • mor og far/medmor ikke bor sammen ved fødselstidspunktet,  
  • I ikke har fælles forældremyndighed,  
  • Barnet kun har en forælder på fødselstidspunktet, fx fordi du har fået barn ved hjælp af donor eller den anden forælder er gået bort

bliver barselsorloven fordelt anderledes.

Du har som soloforælder også mulighed for at overdrage en del af din orlov til nærtstående familiemedlemmer.

Hvis den ene forælder er gået bort efter fødslen, kan den anden forælder søge om at overtage den afdødes forælders orlov. Denne orlov kan også overdrages til nærtstående familiemedlemmer.   

Solomor

Som solomor har du som udgangspunkt ret til 46 ugers orlov med barselsdagpenge efter barnets fødsel. De skal som udgangspunkt skal afholdes, inden barnet fylder 1 år.

Orloven er fordelt på:

  • 4 ugers graviditetsorlov før forventet fødsel.
  • 2 ugers orlov umiddelbart efter fødslen.
  • 8 ugers orlov fra uge 3-10, som skal være holdt inden barnet fylder 10 uger. De første ti ugers orlov efter fødslen er øremærket til dig som mor og kan ikke overdrages til nærtstående familiemedlemmer eller sociale forældre
  • 14 ugers orlov, som skal holdes inden barnet fylder 1 år, men som kan udskydes og forlænges indtil barnet fylder 9 år. Er mor lønmodtager, skal 9 af ugerne holdes indenfor barnets første år. Er mor lønmodtager, er 9 af ugerne øremærkede, dvs kan ikke overdrages til nærtstående familiemedlemmer eller sociale forældre. De 9 uger skal holdes indenfor barnets første år.
  • 22 ugers ekstra orlov, som skal holdes inden barnet fylder 1 år, men som kan forlænges ved delvis genoptagelse af arbejdet eller udskydes efter aftale med arbejdsgiver indtil barnet fylder 9 år.

Solofar

Som solofar har du som udgangspunkt ret til 46 ugers orlov med barselsdagpenge efter barnets fødsel. Orloven skal som udgangspunkt afholdes, inden barnet fylder 1 år.

Orloven er fordelt på:

  • 2 ugers orlov, som skal holdes inden barnet fylder 10 uger. Disse uger er øremærket til dig og kan ikke overdrages til nærtstående familiemedlemmer eller sociale forældre. 
  • 22 ugers orlov som skal holdes inden barnet fylder 1 år, men som kan udskydes og forlænges indtil barnet fylder 9 år. Er far lønmodtager, skal 9 af ugerne holdes indenfor barnets første år. Er far lønmodtager, er 9 af ugerne øremærkede, dvs de kan ikke overdrages til nærtstående familiemedlemmer eller sociale forældre. De 9 uger skal holdes indenfor barnets første år. 
  • 22 ugers ekstra orlov, som skal holdes inden barnet fylder 1 år, men som kan forlænges ved delvis genoptagelse af arbejdet eller udskydes efter aftale med arbejdsgiver indtil barnet fylder 9 år.

Hvis I ikke bor sammen ved fødslen

Den forælder, som barnet bor hos, vil få 13 ugers ekstra orlov oveni de 24 ugers orlov efter fødslen. De 13 ugers orlov skal som udgangspunkt holdes, inden barnet fylder 1 år. Forælderen kan vælge at overdrage de 13 ugers orlov til den anden forælder, samt at udskyde eller forlænge ugerne frem til barnet fylder 9 år.

Hvis forælderen får eneforældremyndighed, før barnet fylder 1 år, kan forælderen søge Udbetaling Danmark om yderligere 9 ugers orlov med barselsdagpenge. Det er en forudsætning, at:

  • I ikke boede sammen på fødselstidspunktet
  • I ikke bor sammen på ansøgningstidspunktet
  • du har eneforældremyndighed på ansøgningstidspunktet.

De 9 ugers ekstra orlov skal som udgangspunkt holdes, inden barnet fylder 1 år. Forælderen kan vælge at overdrage de 9 ugers orlov til den anden forælder, eller at udskyde eller forlænge ugerne frem til barnet fylder 9 år, hvis betingelserne er opfyldt.

Den forælder, barnet ikke bor hos har ret til mindre orlov.

Hvis barnet ikke bor hos far eller medmor, har far eller medmor ud over de 2 ugers orlov ved fødslen ret til 9 ugers orlov, der som udgangspunkt skal være afholdt, inden barnet fylder 1 år. Hvis far eller medmor er lønmodtager, kan de 9 ugers orlov ikke overdrages til den anden forælder.

Hvis barnet ikke bor hos mor, har mor ret til 2 ugers orlov ved fødslen og 8 ugers orlov. Derudover har mor ret til 9 ugers orlov, der som udgangspunkt skal være afholdt, inden barnet fylder 1 år. Hvis mor er lønmodtager, kan de 9 ugers orlov ikke overdrages til den anden forælder.

Hvis I flytter fra hinanden efter fødslen, gælder reglerne, som om I er samboende, dvs. hver forælder har ret til 24 ugers orlov med barselsdagpenge efter fødslen. Det gælder også, selvom I flytter fra hinanden kort tid efter fødslen.

 

Orlov til nærtstående familiemedlemmer som soloforælderLink kopieret

Er du solomor eller solofar, kan du overdrage orlov til et nærtstående familiemedlem.

Nærtstående familiemedlemmer er:  

  • Dine forældre eller søskende over 18 år  
  • Forældre eller søskende over 18 år til en afdød forælder 

Som solomor kan du ikke overdrage den øremærkede orlov i de første 10 uger efter fødsel, men du kan helt eller delvis overdrage orlov efter de første 10 uger efter fødsel til et nærtstående familiemedlem. Du kan også overdrage de 22 ugers ekstra orlov, som du måtte have fået tildelt ekstra som værende den eneste juridiske forælder. Er du lønmodtager, kan du dog ikke de 9 ugers øremærket orlov. 

Som solofar kan du ikke overdrage de 2 ugers orlov efter fødsel, men du kan overdrage op til 22 uger til nærtstående familiemedlem. Er du lønmodtager, kan du dog ikke overdrage de 9 ugers øremærket orlov.  Har du som solofar fået barn med en udenlandsk surrogatmor, kan du få tildelt 22 ugers ekstra orlov. Den orlov kan du også overdrage helt eller delvist til et nærtstående familiemedlem. 

Det nærtstående familiemedlem skal afholde orloven inden 1 år efter barnets fødsel eller modtagelse. 

Når du overdrager orlov, overdrager også retten til barselsdagpenge. Derfor skal både du og det modtagende familiemedlem være lønmodtager og opfylde beskæftigelseskravet. 

Læs mere om beskæftigelseskrav og dagpengeret 

Det modtagende familiemedlem skal varsle sin arbejdsgiver om, hvornår orloven begynder og hvor lang den er, senest 8 uger før, de vil afholde orloven. 

Det nærtstående familiemedlem har mulighed for efter aftale med arbejdsgiver at afbryde orloven for at holde ferie, men skal være opmærksom på, at orloven fortsat skal kunne holdes inden for barnets første år.   
 
Når orloven er overdraget, anses orloven som afholdt, selvom orloven ikke bliver holdt af det nærtstående familiemedlem. Det nærtstående familiemedlem kan dog overdrage orloven tilbage til den juridiske forælder fx hvor den nærtstående bliver syg.   

 

Ekstra orlov til forældre med tvillinger, trillinger eller flere børn ved samme fødselLink kopieret

Hvis I får trillinger, firlinger, femlinger eller flere børn ved samme fødsel og født inden 1. maj 2024, har I som forældre ret til 26 ugers ekstra orlov tilsammen udover de almindelige 24 ugers orlov efter fødsel.  

Denne ret gælder også for forældre til tvillinger eller flere børn født 1. maj 2024 og fremefter.  

Flerlingeorloven giver hver forælder ret til 13 ugers ekstra orlov. Orloven er øremærket og kan ikke overdrages til den anden forælder.   

I kan dog overdrage max 13 ugers orlov til en social forælder, der skal have holdt orloven inden 1 år efter børnenes fødsel. 

Den ekstra orlov på 13 uger skal være holdt inden 1 år efter fødsel eller modtagelse af børnene, hvis I adopterer og børnene født ved samme fødsel på tidspunktet for modtagelse er under 1 år. Orloven kan forlænges, hvis du efter aftale med din arbejdsgiver delvist genoptager dit arbejde, men den skal stadig være afholdt inden for det første år. 

Du kan også holde orloven ad flere omgange inden for det første år. Du kan også holde orlov samtidigt med den anden forælder, i forlængelse af hinanden eller skiftevis.

Er du soloforælder til tvillinger, kan du søge om tildeling af yderligere 13 ugers orlov, som du kan overdrage til nærtstående eller en social forælder. 

For at have ret til barselsdagpenge under flerlingeorloven, skal du, den sociale forælder eller nærtstående opfylde lovens beskæftigelseskrav.  

Læs mere om beskæftigelseskrav og dagpengeret

 

Orlov til sociale forældreLink kopieret

Bliver dit barn født 1. januar 2024 eller senere, kan du som mor eller far i en LGBT+-familie, sammenbragt familie eller donorfamilie vælge at overdrage orlov til barnets juridiske forælder (dvs. far eller mor, der er registreret som forælder til barnet), og / eller du kan overdrage orlov til sociale forældre på samme måde og efter samme regler, som hvis det var en juridisk forælder. 

Læs om reglerne for barsel og overdragelse af orlov for mor 

Læs om reglerne for barsel og overdragelse af orlov for far / medmor

Du kan overdrage din orlov mere end én social forælder, så du fx som mor både overdrager uger til en medmor plus én eller to sociale forældre. I kan så holde orlov sammen eller i forlængelse af hinanden. 

Hvad er sociale forældre?  

Sociale forældre er: 

  • Den juridiske forælders ægtefælle.
  • Den juridiske forælders samlever, der har levet i et ægteskabslignende forhold med den juridiske forælder i mindst 2 år på tidspunktet, hvor orloven med barnet starter.
  • En kendt donor til barnet.
  • En kendt donors ægtefælle.
  • En kendte donors samlever, der har levet i et ægteskabslignende forhold med den juridiske forælder i mindst 2 år på tidspunktet, hvor orloven med barnet starter.
  • En forældres ægtefælle eller samlever, der er tiltænkt en forældrelignende relation til barnet og som ikke er barnets forælder - fx medfar, stedmor eller stedfar (medmor er ikke en social forælder, da medmor har ret til orlov på samme måde som far).
  • En kendt donor, der er tiltænkt en forældrelignende relation til barnet og som ikke er barnets forælder.  
  • En kendt donors ægtefælle eller samlever, der er tiltænkt en forældrelignende relation til barnet og som ikke er barnets forælder. 

Dagpengeret for sociale forældre 

Når du overdrager orlov til en social forælder, overdrager du også den ret til barselsdagpenge, du som mor eller far har eller ville have ret til.  

Det betyder, at den sociale forælder kan få barselsdagpenge, hvis de opfylder barselslovens beskæftigelseskrav. 

Læs mere om beskæftigelseskrav og dagpengeret 

Forlængelse af orlov for sociale forældre

Sociale forældre kan forlænge den overdragede orlov ved at arbejde på nedsat tid, hvis de kan lave en aftale med arbejdsgiveren om det.

Er du ledig, skal du som social forælder holde fuld orlov. Her kan du ikke forlænge orloven.

Udskydelse af orlov for sociale forældre

Sociale forældre kan udskyde overdraget orlov efter aftale med arbejdsgiver. Orloven skal være afholdt, inden barnet fylder 9 år.

Skifter du som social forælder job, kan du kun holde den udskudte orlov, hvis du kan lave en aftale om det med din nye arbejdsgiver.

Du har også mulighed for at overdrage orloven tilbage til den juridiske forælder, som dermed får mulighed for at holde orloven, inden barnet fylder 9 år.

Når du skal afholde den udskudte orlov, skal du opfylde beskæftigelseskravet.

Læs mere om beskæftigelseskravet

 

Hvordan skal jeg varsle orlov i forbindelse med barsel?Link kopieret

Som mor skal du varsle orlov i forbindelse med barsel således:

  • Senest 3 måneder før forventet fødsel:
    Sidste frist for at fortælle din arbejdsgiver, at du er gravid, og om du vil holde 4 ugers orlov før fødslen.
  • Senest 4 uger før forventet fødsel:
    Hvis du som mor vil overdrage op til 8 af de uger, der ligger i de første 10 uger efter fødslen, skal du fortælle det til din arbejdsgiver nu. Du skal også fortælle, om du forsætter direkte på den efterfølgende orlov.
  • 6 uger efter fødslen:
    Hvis du holder orlov de første 10 uger efter fødslen, skal du nu fortælle din arbejdsgiver, hvornår du genoptager dit arbejde.
    Holder du orlov efter de første 10 uger efter fødslen, skal du også fortælle din arbejdsgiver om, hvornår du vil holde orlov og hvor længe orloven varer.
    Vil du udskyde op til 5 ugers orlov retsbaseret til afholdelse, inden barnet fylder 9 år, skal du også varsle udskydelse inden 6 uger efter fødslen. 

Som far/medmor/social forælder skal du varsle orlov i forbindelse med barsel således:

  • Senest 4 uger før forventet fødsel:
    Nu skal du orientere din arbejdsgiver, hvis du vil holde orlov de første 10 uger efter barnets fødsel. Du skal fortælle din arbejdsgiver, hvornår du vil holde orlov og hvor længe.
  • 6 uger efter fødslen:
    Hvis du vil holde orlov efter de første 10 uger efter fødslen, skal du fortælle din arbejdsgiver, hvornår du vil holde al din orlov, og hvor længe orloven varer - også hvis du får overdraget orlov fra moderen.
    Vil du udskyde 5 ugers orlov, så du kan holde dem, efter barnet fylder 1 år, skal du fortælle din arbejdsgiver det nu.
    Vil du udskyde op til 5 ugers orlov retsbaseret til afholdelse, inden barnet fylder 9 år, skal du også varsle udskydelse inden 6 uger efter fødslen.

Vil I afholde udskudt orlov?

Når du vil afholde de op til 5 ugers udskudte orlov, skal du senest 8 uger før orlovens begyndelse orientere din arbejdsgiver om, hvornår og hvor længe du vil holde orloven.

Du skal holde orloven, inden barnet fylder 9 år.