Råd fra eksperten: Hold dine kompetencer ved lige

Det er i dine kompetencer, at du skal finde trygheden – ikke i dit job eller den virksomhed, du er ansat i. Derfor er det vigtigt, at du vedligeholder dine kompetencer.

Kim Knudsen er karriererådgiver i Ingeniørforeningen IDA.

Højtuddannede med en teknisk eller naturvidenskabelig baggrund er typisk specialiserede indenfor et fagområde eller en teknologi, der udvikler sig konstant. Derfor er det farligt ikke at udvikle sine kompetencer. For mister man sit job, risikerer man at blive hægtet fuldstændigt af jobmarkedet.

 

Selvom det lyder paradoksalt, er dit job altså den største trussel mod din karriere. Mange har så travlt, at de ikke kigger fremadrettet – og ikke bliver efteruddannet. De håber måske, at deres kompetencer kan holde tiden ud, mens de er på arbejdsmarkedet.

Men både ingeniører og cand.scient.er bør dyrke de fagområder, som de er vilde med. På den måde bliver det mere motiverende hele tiden at dygtiggøre sig og at få nye kompetencer.  

Kompetencer forældes hurtigt 

Det handler om hele tiden at have de rigtige kompetencer – det vil sige efterspurgte kompetencer – og selv være bevidst og afklaret om, hvilke kompetencer, du har.

For det er i dine kompetencer, du skal finde trygheden. Ikke i jobbet eller i den virksomhed, du er ansat i. Hvis du har lyst eller bliver nødt til at søge et andet job, så skal dine kompetencer være efterspurgte og fremtidssikrede.

Kompetencer forældes nemlig hurtigt, og en god tommelfingerregel er, at du kan dele uddannelseslængden med to for at finde dens levetid. Så har din uddannelse taget fem år, så skal du efter to et halv år ud at erhverve nye kompetencer. 

Bevar din markedsværdi

Husk at holde dine kompetencer ved lige. Når du efteruddanner dig, øger du din markedsværdi på arbejdsmarkedet - både for dig selv, for kollegerne og for virksomheden.

Se IDAs kurser

  1. Log på Mit IDA for at få en hjælpende hånd til dit CV

    CV-assistenten

  2. Karrieresamtale

    Book en karrieresamtale

Få overtalt din chef 

Mange synes, det er svært at sidde overfor chefen og spørge om lov til at blive efteruddannet, fordi det ofte er en stor udgift for virksomheden. 

Men hvis arbejdsgiveren slår sig i tøjret, når du spørger om efteruddannelse, så sig: ’Hvis du synes kompetenceudvikling er dyrt, så prøv uvidenhed.’ Derudover skal du finde argumenter for at du kan få efteruddannelse i virksomhedens behov i forhold til strategierne for fremtiden.

 

Du skal også være bevidst om, hvorvidt du også kan bruge dine kompetencer i en anden virksomhed, så du ikke får malet dig op i et hjørne. MUS-samtalen kan være en god anledning til at få flere redskaber i værktøjskassen.

Kim Knudsen,
Karriererådgiver, IDA

Her skal du spørge, hvad der skal ske fremadrettet i virksomheden og afdelingen – og hvis der er helt lukket land, og du konstaterer, at du ikke udvikler dig, så er du nødt til at flytte dig. Ellers lever du livet farligt i en karrieremæssig forstand. .

Mener du det, så betal 

De fleste virksomheder arbejder i dag med seriøs kompetenceudvikling af medarbejderne – en kompetenceudvikling, der er strategisk forankret i virksomhedernes nuværende og fremtidige opgaveløsning. 

Men for at virksomhederne gerne vil finansiere kompetenceudviklingen, skal de kunne se behovet for den pågældende uddannelse eller kompetenceforløb.

Så vil du noget helt andet, end det virksomheden vil med dig, så må du vælge selv at betale det. På den måde viser du også, at du tager kompetenceudviklingen seriøst.

Den farlige sidemandsoplæring 

Kompetenceudvikling kan foregå på mange måder, herunder videndeling og sidemandsoplæring internt på arbejdspladsen. Og et inspirerende og udfordrende arbejdsmiljø topper også listen, når højtuddannede skal beskrive deres ideelle arbejdsplads. Alligevel skal man passe på med at tro, at alt er fint, så længe man kan suge til sig fra mere erfarne kolleger. 

Vi vil gerne have kolleger, der på nogle områder er dygtigere end os, så vi kan udvikle os. Men alligevel er det ikke optimalt udelukkende at blive kompetenceudviklet ved learning by doing. Det er mangelfuldt, hvis der ikke er nogle formelle kurser og efteruddannelser på CV’et.

Så projektlederen med ti års erfaring bør eksempelvis få sig en certificeret projektlederuddannelse, så det bliver lettere at rykke videre til andre virksomheder fremadrettet.

Læs mere

Råd og karriere

Gode råd til din karriere og arbejdsliv

Vi har samlet alle vores gode råd, artikler samt regler om alt fra ferie til ansættelseskontrakt ét sted. På den måde kan du hurtigt og nemt betjene dig selv og finde svar på det, du leder efter.

Søg råd