Mangel på kompetencer er en barriere for vækst

Et stort flertal af virksomhedslederne i IDAs Toplederpanel forventer, at deres virksomheder vil vokse i 2017. De har bare én stor udfordring; det er vanskeligt at rekruttere og fastholde højtuddannede medarbejdere med teknisk og naturvidenskabelig indsigt. 

Manglen på højtuddannede med teknisk og naturvidenskabelig baggrund er en barriere for vækst. Det er den klare melding fra virksomhedslederne i IDAs Toplederpanel. Knap 60 pct. af toplederne ser ind i et nyt år, hvor deres virksomhed vil vokse organisk, og samtidig forventer to ud af tre, 66 pct., at de vil øge arbejdsstyrken. Sød musik i ørerne for enhver, der drømmer om øget vækst og velstand.

Problemet er bare, at manglen på teknisk og naturvidenskabelig arbejdskraft risikerer at spænde ben for ambitionerne. For i samme undersøgelse peger 59 pct. af toplederne på, at mulighederne for at rekruttere og fastholde ingeniører, cand.scient.er og it-specialister er den største udfordring, de står over for.

Gruppen af topledere, der står med den udfordring i det daglige, bliver endnu større, når man zoomer ind på dem, som forventer at øge medarbejderstyrken i 2017. Her lyder det fra 69 pct., at de oplever det som en væsentlig barriere for virksomhedens vækst og udvikling, at det er svært at rekruttere og fastholde de tekniske og naturvidenskabelige medarbejdere.

”Vi har i årevis advaret om, at manglen på tekniske og naturvidenskabelige vidensarbejdere er en barriere for alle ambitioner om skabe vækst og fremgang. Nu er dette scenarie virkelighed. Imens ser vi, at man fra politisk hold sparer på uddannelsessystemet, indfører uddannelsesloft og beskærer forskningen. Det hænger ikke sammen,” siger Thomas Damkjær Petersen, formand for Ingeniørforeningen, IDA.

”Vi kan ikke bare lige stampe de vidensarbejdere, vi har så hårdt brug for, op af jorden. Vi bliver nødt til at hente kompetencerne uden for Danmarks grænser, og her skal vi minde os selv om, at disse flaskehalsproblemer ikke er et dansk fænomen. Vi ligger i benhård konkurrence med landene omkring os for at tiltrække de klogeste hoveder,” siger Thomas Damkjær Petersen.

En analyse fra den teknologiske bevægelse Engineer the future viser, at dansk erhvervsliv vil mangle 13.500 ingeniører og naturvidenskabelige kandidater i 2025.  

Store forventninger til øget salg i 2017, pct

Forventninger til medarbejderstyrken 2017, pct.

Topledernes oplevede barrierer for udvikling/vækst i virksomheden, pct.

 

Oplevelse af barriere i rekruttering/fastholdelse af tekniske/naturvidenskabelige medarbejdere, pct.

Kilde: IDAs Toplederpanel

Note: IDAs Toplederpanel består af IDA-medlemmer med titel af CEO, adm. direktør, koncerndirektør, topchef eller lign., som har strategisk ansvar for den daglige ledelse af en virksomhed og dennes drift, omsætning og øvrige resultater. Toplederne har minimum 10 medarbejdere under sig. Panelet består pt. af 88 topledere.