02.02.2021
2 min læsetid

IDA forliger barselssag – medlem sikret 480.000 kr.

En kvindelig produktionschef blev opsagt under sin barselsorlov. IDA har nu forligt sagen og sikret medlemmet 480.000 kr. svarende til otte måneders løn.

Søren Lorentzen

af Søren Lorentzen

Retsagshammer

Det er en central del af ligebehandlingsloven, at kvinder på barselsorlov ikke skal frygte at miste deres job til deres barselsvikaren. Men det var præcis det, der skete for et kvindeligt medlem af IDA.

I de seneste otte år har hun været ansat som produktionschef. I 2019 gik hun på barsel, og aftalen var, at hun skulle vende tilbage til sit job efter endt barselsorlov i slutningen af juli 2020.

Den 30. juni modtog hun en besked fra arbejdsgiveren om, at virksomheden var påvirket af færre ordrer pga. corona-epidemien, og at hendes barselsvikar havde udfyldt sin rolle så godt, at de mente, at vikaren skulle overtage stillingen som produktionschef permanent. I stedet blev medlemmet tilbudt en stilling som specialist uden ledelsesansvar på virksomheden.

Medlemmet takkede nej til det tilbud og meddelte arbejdsgiveren, at hun betragtede sig som opsagt.

Efterfølgende har arbejdsgiveren oplyst, at tilbuddet blot var et oplæg til diskussion, og at det var hensigten, at hun på sigt skulle være leder for en anden afdeling. Det fremgår dog ikke af det skriftlige materiale i sagen.

”Denne sag rammer lige ind i ligebehandlingslovens centrale beskyttelse af kvinder på barsel. Kvinder skal ikke være nervøse for at miste jobbet til en vikar eller andre, mens de er på barselsorlov,” siger Finn Lænkholm, mediatoradvokat i Ingeniørforeningen, IDA.

IDA har forligt sagen og sikret medlemmet 480.000 kr. svarende til 8 måneders løn i godtgørelse.