22.07.2018
5 min læsetid

Næsten hver 3. nyuddannedes første job er tidsbegrænset stilling

Så snart den sidste eksamen er i hus, begynder jobjagten for nyuddannede ingeniører, scient.er og it-uddannede. Og for 29 pct. af dem går vejen ind på arbejdsmarkedet gennem en tidsbegrænset stilling eller en projektansættelse.

Søren Lorentzen

af Søren Lorentzen

Især de offentlige arbejdspladser tyr til den type stillinger frem for fastansættelser, viser ny undersøgelse fra IDA.

Når nyuddannede vidensarbejdere med indsigt i it, teknologi og naturvidenskab får deres første job, bliver samlet set 29 pct. ansat i en projekt- eller tidsbegrænset stilling. Men der er store forskelle på det private og offentlige arbejdsmarked. Hvor 77,9 pct., der får job i det private, bliver fastansat, gør det samme sig kun gældende for omtrent halvdelen af de nyuddannede i kommuner og regioner. Og på universiteterne fastansættes blot små 6 pct. af de nyuddannede, der får job i den sektor.

Juliane Marie Neiiendam, formand for Ansattes Råd i Ingeniørforeningen, IDA, mener ikke, at der umiddelbart er noget galt med denne vej ind på arbejdsmarkedet. Det kan nemlig kaste nyttig joberfaring, et stærkere netværk og i sidste ende en fastansættelse af sig. Men når forskellene mellem det private og det offentlige arbejdsmarked er så markant, bør det alligevel give stof til eftertanke i både stat, kommuner og regioner.

”Det offentlige spænder livremmen ind år efter år. Det er et vilkår. Men det kan i sidste ende koste os alle sammen dyrt, når så stor en del af de nyuddannede bliver ansat i en tidsbegrænset stilling eller får en projektansættelse. Er du ansat tidsbegrænset og ønsker en fastansættelse, så er du de facto jobsøgende. Og med den store mangel på kloge hoveder herhjemme med indsigt i it, teknologi og naturvidenskab, så kan det betyde, at det offentlige bliver de store tabere i kampen om nyt blod med disse kompetencer,” siger hun.

For efterspørgslen på teknisk og naturvidenskabeligt uddannede er massiv, og alt peger på, at den kun vil stige de næste mange år. En prognose fra den teknologiske alliance Engineer the future viser, at Danmark vil mangle 10.000 ingeniører og scient.er i 2025.

”Det er ikke kun staten, regionerne og kommunerne, der risikerer at stå tilbage som de helt store tabere, når det gælder om at tiltrække vidensarbejdere. Det er også du og jeg som borgere samt erhvervslivet, der måske vil opleve en forringet service, hvis de offentlige arbejdspladser ikke formår at blive bedre til at tiltrække vidensarbejdere,” siger Juliane Marie Neiiendam.

Undersøgelsen er foretaget af IDA blandt 1.594 nyuddannede, der blev færdige med deres uddannelse i 2015 eller senere.

Hvordan var ansættelsesformen i dit første job? pct.

Kilde: IDA Note: Respondenter har været eller er i beskæftigelse og er ikke Ph.d. studerende eller freelancere

Sektorfordelt ansættelsesform i første job, pct.

Kilde: IDA Note: Respondenter har været eller er i beskæftigelse og er ikke Ph.d. studerende eller freelancere