01.07.2021
2 min læsetid

Vi har stadig mod på hjemmearbejde – bare ikke hele tiden

Næsten 7 ud af 10 danskere, der har arbejdet hjemmefra under coronakrisen, vil gerne fortsætte med at arbejde hjemmefra i fremtiden. Det skal bare ikke være hele tiden. Det viser en ny befolkningsundersøgelse fra IDA.

Søren Lorentzen

af Søren Lorentzen

Flere end hver tredje erhvervsaktive dansker, der har erfaring med hjemmearbejde fra nedlukningerne, vil foretrække at veksle mellem to dage hjemmefra og tre dage med fysisk fremmøde på arbejdspladsen i fremtiden. Kun et fåtal ønsker at arbejde fra distancen fuld tid.

Danskerne, der har erfaring med hjemmearbejde fra corona-nedlukningerne, er ikke kørt træt i et arbejdsliv med mere hjemmearbejde.

I en ny befolkningsundersøgelse blandt 555 erhvervsaktive danskere, som Userneeds har lavet for IDA, svarer omtrent 7 ud af 10, at de ønsker at arbejde mere hjemmefra sammenlignet med tiden før coronapandemien. Blot hver fjerde i undersøgelsen vender tomlen nedad i forhold til et fremtidigt arbejdsliv med mere distancearbejde.

”Vi skal indrette os så fleksibelt som muligt i fremtidens arbejdsliv. Der er et stærkt ønske blandt dem, der allerede har gjort sig erfaringer med hjemmearbejde, at det er noget, de gerne vil gøre til en permanent del af deres arbejdsliv. Og det synes jeg, at arbejdsgiverne bør skrive sig bag øret og imødekomme,” siger Morten Thiessen, formand for Ansattes Råd i IDA.

Undersøgelsen viser også, at flere end hver tredje vil foretrække at veksle mellem to dage hjemmefra og tre dage med fysisk fremmøde på arbejdspladsen i fremtiden. Flere end hver femte ønsker henholdsvis en enkelt dag eller tre dage på hjemmekontoret og resten på kontoret, hvis de selv kan vælge. Kun et fåtal ønsker fire eller fem ugentlige arbejdsdage fra distancen, mens 12 pct. ikke ser hjemmearbejde som et privilegium, og derfor slet ikke ønsker at arbejde hjemmefra i fremtiden.

Morten Thiessen mener, at det store spænd i præferencerne viser, at der bør åbnes op for mest mulig fleksibilitet for dem, der ønsker at veksle mellem hjemmearbejde og fysisk fremmøde.

”One size fits none. Det mantra skal vi tage til os og have masseret ind i landets HR-afdelinger. Nu er opgaven at få lavet fleksible aftaler lokalt på arbejdspladserne, så alle præferencer kan rummes bedst muligt,” siger han.

"Fuldtidshjemmearbejde, som vi stiftede bekendtskab med under nedlukningerne, har ikke en stor fanskare. Men de gode erfaringer skal vi ikke glemme. Mange har oplevet, at hjemmearbejde har klare fordele, når det gælder fordybelse, og har set den sparede transporttid som et gode, der har medvirket til at skabe en bedre balance mellem arbejde og fritid. Men hjemmearbejde har også sine klare begrænsninger. Især når det gælder opbygning af relationer, fællesskab og holdånd. Den uformelle videndeling og fælles innovation lider også skade, når vi kun mødes gennem skærmen. Så ideelt set vil muligheden for at veksle mellem nogle dage fra distancen og resten på arbejdspladsen, som flertallet også ønsker det, være den bedste fordeling,” siger Morten Thiessen.   

Læs mere

IDAs politik

Fremtidens fleksible arbejdsliv har mennesket i centrum, og mennesker kan ikke sættes på formel. Men IDA har samlet 6 principper for, hvordan vi kan indrette arbejdsmarkedet, så alle får mest mulig frihed til at træffe sine egne valg i karrieren.

Læs principperne her