Fri på mærkedage 

Få overblik over, hvornår du har lovmæssigt krav på at holde fri.

Du har ikke lovmæssigt krav på at holde fri den 24. december og den 31. december, da det ikke er helligdage. Derfor kan du være nødt til at bruge feriedage på at holde fri, hvis ikke du er omfattet af en overenskomst eller aftale, der giver dig ret til at holde fri.  

Ofte vil det fremgå af en personalehåndbog eller lignende, men er du fortsat i tvivl, må du spørge din tillidsrepræsentant eller arbejdsgiver. 

Både 1. og 2. juledag samt nytårsdag er helligdage, hvor du ikke skal bruge ferie for at holde fri. 

Din arbejdsgiver har ret til at meddele om ferielukning mellem jul og nytår med 1 måneds varsel. Sker det, skal du være opmærksom på, hvor meget ferie du har optjent.

Har du optjent ret til 15 dages ferie eller mere, skal din arbejdsgiver sørge for, at du gemmer det antal feriedage, der svarer til feriedagene mellem jul og nytår.

  • Glemmer din arbejdsgiver at tilbageholde disse feriedage, sådan at du allerede har fået lov til at afholde al din ferie, skal du have løn for dagene i julelukningen.
  • Har du optjent ret til 15 dages betalt ferie eller mindre, kan din arbejdsgiver fortsat varsle julelukning, og så må du selv betale for ferien. Du har muligvis ret til feriedagpenge fra din a-kasse til gengæld. Kontakt din a-kasse for at få nærmere vejledning herom.

Du har ikke ret til at holde fri med løn 1. maj, da det ikke er en helligdag. En del virksomheder holder dog helt eller delvist lukket denne dag, uden at trække medarbejderne i løn. 

Du har ikke automatisk ret til at holde fri med løn på Grundlovsdag den 5. juni, uanset om du er privat- eller offentligt ansat. Det afhænger af, om det fremgår af din ansættelseskontrakt, overenskomst, virksomhedens personalehåndbog eller om det er kutyme på din arbejdsplads.  

Tilmeld dig Det Gode Arbejdsliv

Få artikler og gode råd til, hvordan du skaber et bedre arbejdsliv. Nyhedsbrevet er for dig, der arbejder som højtuddannet vidensarbejder.
  • Arbejdsvilkår
  • Gode råd
  • Trivsel
Tilmeld dig nyhedsbrevLæs seneste nyhedsbreve her