Planlæg din karriere

Selvom din karriere ikke kan planlægges til punkt og prikke, kan du stadig gøre dig en række overvejelser om, hvor du vil hen og hvad et godt job er i din situation. Så er du også i stand til at gribe chancerne, når de opstår.

Du bør hvert 2-3 år gøre dig overvejelser om, hvor du står i din karriere.

Det bedste tidspunkt at planlægge karrieren er mens du har det godt på jobbet. Det er nemlig her, at du har overskuddet til at gøre dig overvejelser om, hvordan du gerne vil have at fremtiden ser ud.

Du kan også stå i en situation, hvor du er landet i et job, der ikke var det helt rigtige for dig, eller også er du først lige på vej ud på arbejdsmarkedet. Så brænder platformen lidt mere under dig for at få afklaret, hvilken retning du vil gå i, men overvejelserne er de samme. Vi har samlet en række gode råd til dig om, hvordan du kan gribe karriereplanlægningen an.

Hvad er et godt job for dig?

Fire trin der udvikler din karriere

Drop tanken om karrierestigen

Find den rette balance i karrieren

 

 

Hvad er et godt job for dig?Link kopieret

En god metode til at blive klogere på din karriere er, at du hvert andet år stopper op og kigger ind i den situation, du befinder dig i. Det kan gøre det klart for dig, hvad du er god til og hvad der giver dig energi arbejdsmæssigt, for det er i det spænd, det gode job ligger.

Start med at lave to lister over dine arbejdsopgaver: Dem du er god til – og dem, du ikke er så god til. Derefter skal du tænke over, hvorvidt opgaverne på de to lister motiverer dig.

Når du har gjort det, kan du lave en sortering af opgaverne i fire kategorier:

  1. Der er dem, du hverken kan finde ud af eller gider at løse
  2. Der er opgaver, du er dygtig til, men som er kedelige
  3. Så er der opgaver, som du både er dygtig til og finder spændende
  4. Og sidst men ikke mindst er der opgaver, som du på nuværende tidspunkt har svært ved, men som er udfordrende og spændende.

Med listen sporer du dig ind på, hvordan et godt job ser ud fra din synsvinkel og så kan du handle på det. Enten kan du bruge MUS-samtalen til at bevæge dig derhen på din nuværende arbejdsplads, eller begynde at lede efter den arbejdsplads og det job, der matcher dine ønsker.

Læs mere om MUS i denne artikel

 

Fire trin der udvikler din karriereLink kopieret

  1. Udform en liste
    Lav en liste over de opgaver, du løser og eller har løst i dit nuværende job. Kig på oversigten og del den op i to: De opgaver, du gerne vil have flere af og de opgaver, du helst vil bruge mindre tid på. Den første del vil typisk være domineret af de opgaver, du er god til og som giver dig energi. Det er de arbejdsopgaver, der driver dig, og det er sandsynligvis de opgaver, der skal føre dig videre i karrieren.
  1. Udvid listen 
    Udvid nu listen med opgaver, du ikke har særlig stor erfaring med, men du i høj grad ønsker at prøve kræfter med. Det er typisk opgaver, der giver dig nye kompetencer.
  1. Fastlæg en strategi
    Nu har du tegnet et billede af, hvordan dit næste job kan se ud. Du skal nu fastlægge en strategi for, hvordan du skaber de forandringer, du ønsker:
    • Hvad skal du konkret gøre for at få flere opgaver, der udvikler dig og giver dig energi?
    • Hvordan reducerer du antallet af rugbrødsopgaver?
    • Hvem kan hjælpe dig med at nå dine mål?
    • Skal du skifte job eller kan du komme videre, hvor du er?
    • Hvilke stillingstyper passer til dine ønsker?
  1. Lav en konkret handlingsplan
    Lav til sidst en konkret handlingsplan, hvor du noterer, hvad du skal gøre i morgen, i næste måned og til næste år. Gør planen detaljeret. Det kan sagtens være de små skridt, der giver den største udvikling.

 

 

Drop tanken om karrierestigenLink kopieret

Mange tænker, at en klassisk karriere handler om at avancere opad, få mere ansvar og måske få en lederstilling. Det er ærgerligt, for sådan behøver en karriere ikke se ud. Du kan sagtens bevæge dig horisontalt og komme videre ved at få faglige udfordringer og spændende opgaver.

Du kan sagtens blive projektleder og så på et tidspunkt nå frem til, at du vil noget andet. Herfra kan man i du samme virksomhed, eller et nyt sted, gå tilbage til for eksempel at blive specialist eller selvstændig.

Du kan også planlægge din karriere, så du opnår mere frihed eller mere autonomi og selvstændighed. Det kan også være, du finder sikkerhed i en fastansættelse frem for mere ustabile ansættelsesformer. Der er og skal være plads til at træffe valg eller vælge om løbende gennem karrieren.

Du kommer også et sted hen i din karriere, selvom du ikke arbejder bevidst med den. Det vil bare være andre, der træffer de vigtige beslutninger på dine vegne.

Morten Esmann,
Karriererådgiver i IDA
 

Find den rette balance i karrierenLink kopieret

Måske ønsker du at udvikle din karriere for at finde en balance, hvor arbejde, familie og fritid kan dyrkes side om side.

Balance i karrieren kan have forskellig betydning fra person til person. Den kan handle om, at jobbet skal give mening og værdi – det gælder for dig, der ikke vælger job efter, hvad du er uddannet til, eller hvad jobbet giver i løn, men efter at du kan være stolt af deres arbejdsplads. Ønsker du et arbejdsliv, der kan kombineres med alt det andet, du gerne vil i livet, er det en anden form for balance. Måske ønsker du endda en mellemting mellem de to. IDA kan uanset din situation hjælpe dig til mere afklaring - find ressourcer eller book en karriererådgivning herunder.