14.06.2017
3 min læsetid

Selvforsynende utopia: Svensk ingeniør er gået off-grid

En svensk ingeniør blev træt af at høre på, at man ikke kunne bygge et hus, der var totalt selvforsynende. Nu har han bygget en +500 m2 villa, som via solceller, elektrolyse og brændselsceller kan gå totalt off-grid

Rene Pedersen

af Rene Pedersen

Sådan ser den ud: En 500 kvadratmeter selvforsynende svensk villa.

Det ligger på en eller anden måde i menneskets natur: At søge at blive selvforsynende. Om det så er fri af fødevareindustrien, fri af vores traditionelle økonomiske system eller fri af forsyningssektoren.

Men det er alligevel de færreste, som tager den urdrift så meget til ekstremerne som den svenske elektronikingeniør, Hans-Olof Nilsson har gjort med sit eget hjem. Han var træt af at høre på folk, der sagde at det ikke kunne lade sig gøre at gå ‘off grid’ og tilsvarende utålmodig i forhold til folk som præsenterede flotte luftkasteller i Powerpoints, som aldrig blev til noget, at han besluttede selv at skabe et selvforsynende hjem. Resultatet er en +500 m2 villa, som viser, at det er muligt at gå off-grid, hvis man er dedikeret og ved, hvad man laver.

Historien stammer fra den danske tech-journalist Michael Jensen, som har været på besøg hos Hans-Olof Nilsson i hjemmet nær Göteborg og har lagt historien på sin Linkedin-profil.

Husets primære energikilde er solcellerne, som optager hele taget på husets sydside. De 140 m2 producerer 20 kWp. Men også på husets vestlige facade er der solpaneler, som fanger eftermiddags- og aftensolen og producerer i omegnen af 2 kWp. Husets virkelige perle er dog det gennemtænkte el-system, som er grundlæggende for at Hans-Olof Nilsson kan holde huset off-grid, og at huset endda producerer nok strøm til at det også kan holde hjemmets to el-biler kørende på daglig basis.

Elektrolyseanlægget

Elektrolysesystemet kommer fra danske GreenHydrogen og producerer 2 Mn3 brint i timen. 

15 millioner svenske kroner

Hele huset indeholder 15 kilometer rørføring og 150 kilometer ledninger, og i kælderen finder man både store batterier, der kan holde på strømmen på kort sigt, samt et system, der via elektrolyse laver brint, så strømmen kan opbevares til perioder med mindre sol. Batterierne har en kapacitet på 144 KWh, hvilket skulle være nok til at holde huset kørende i fem hele dage - inklusiv varme - hvis ikke elbilerne bliver opladet. Når batterierne er opladet til 85 procent, skifter systemet til at producere brint i stedet for at opbevare strømmen. Og når batterierne når 30 procent - hvis der fx har været et par dage med overskyet vejr - bliver brinten brugt til at genoplade batterierne.

Andre vigtige elementer er de keramiske fliser, som er monteret på hele husets facade og sørger for en sund ventilation og forhindrer fugtproblemer i konstruktionen, samt det system, der smelter is og sne om vinteren. Huset er spækket med den slags intelligente løsninger - men ifølge Linkedin-opslaget er omkostningerne alligevel ikke stukket af.

“Et typisk svensk højhus koster i gennemsnit 28- til 32.000 kroner pr m2. Men her er prisen faktisk kun 30.000,” siger Hans-Olof Nilsson om de 15 millioner svenske kroner, der er brugt til 500 m2.

Læs hele historien og se alle detaljerne på Linkedin, hvor du også kan se, hvorfor IKEA har været på besøg i Hans-Olof Nilssons hjem, hvordan version 2.0 kommer til at se ud, og hvilke overvejelser, du skal gøre dig, hvis du selv ønsker at gå ‘off-grid’.

De keramiske fliser

De keramiske fliser fungerer som et skjold, der tillader at luft kan cirkulere mellem isoleringen og flisen. Det er også nemt at gemme kabler til fx lamper bag fliserne. 

Læs mere

Aktuelt

Teknologi og naturvidenskab

Læs artikler om teknologi og naturvidenskab , der relaterer sig til vores arrangementer, kurser og øvrige tilbud til dig som medlem.

Se nyheder