Orlov fra jobbet: Her er reglerne og dine muligheder
Overvejer du at holde orlov fra dit job i en længere periode? Her får du indblik i reglerne og dine muligheder, så du kan planlægge en eventuel orlov i god tid og sikre dig at lave en præcis aftale med din leder.

Få indblik i reglerne og mulighederne, hvis du overvejer at holde orlov fra jobbet.
Du har mange muligheder for at holde orlov som lønmodtager på det danske arbejdsmarked - du kan fx få barselsorlov, sorgorlov eller pasningsorlov.
Men vil du have orlov, fordi du har lyst til en pause fra jobbet, er der ikke en lovgivning på det danske arbejdsmarked, der giver dig ret til orlov.
Du kan dog have ret til orlov på baggrund af din overenskomst eller din ansættelseskontrakt, eller du kan have mulighed for at lave en individuel aftale med din arbejdsgiver.
Har du ret til orlov? Og hvad skal du huske, hvis du søger orlov? Få hjælp her:
I de offentlige overenskomster bruges begrebet "tjenestefrihed" i stedet for "orlov", men det betyder det samme.
Som offentligt ansat har du ret til tjenestefrihed uden løn, hvis du:
- udsendes til udlandet som led i Danmarks statslige udviklingssamarbejde med udviklingslandene.
- udsendes til udlandet for at gøre tjeneste ved internationale organisationer, som Danmark deltager i eller samarbejder med
- ansættes i Grønlands Selvstyre.
Du har herudover ret til tjenestefrihed uden løn, hvis du følger med din ægtefælle/samlever, der:
- udsendes til tjeneste i udlandet for statslige myndigheder
- udsendes til udlandet for at gøre tjeneste ved internationale organisationer, som Danmark deltager i eller samarbejder med
- ansættes i Grønlands Hjemmestyre
- udsendes til udlandet som led i Danmarks statslige udviklingsarbejde med udviklingslandene.
Hvis du ikke er omfattet af retten til tjenestefrihed uden løn, kan du indgå en individuel aftale med arbejdsgiver om orlov uden løn, hvis ikke det strider imod arbejdsgivers interesser. Det gør du på baggrund af en skriftlig ansøgning, og hvis din arbejdsgiver ikke kan give dig orlov, er hun forpligtet til at give et begrundet afslag på din ansøgning.
Som udgangspunkt har du som privatansat ingen ret til orlov uden løn, medmindre du er omfattet af en overenskomst, som giver dig en ret til orlov. I de fleste tilfælde skal du derfor indgå en individuel aftale om orlov.
Når du laver en skriftlig aftale om orlov med din arbejdsgiver, anbefaler IDA, at disse punkter bliver skrevet ind i aftalen: lov med din leder.
- Orlovsperioden – start og sluttidspunkt.
- Er orloven med eller uden løn?
- Skal din orlovsperiode tælle med i din anciennitet på arbejdspladsen? Så skal dette fremgå af aftalen.
- Hvis der er nogle særlige vilkår, som du ønsker at vende tilbage til, fx bestemte arbejdsopgaver eller ansvarsområder, så er det vigtigt at få dette indskrevet i aftalen.
Det er arbejdsgivers ansvar, at der er en ledig stilling til dig, når du kommer tilbage fra din orlov.
Du har derfor krav på at vende tilbage til en stilling svarende til den stilling, du havde inden din orlov, men altså ikke nødvendigvis til det samme kontor eller til den samme stilling, medmindre du har aftalt det med din leder.
Du kan som medarbejder under orlov afskediges i samme omfang som øvrige medarbejdere i virksomheden.
Du skal være opmærksom på, at hvis du bliver opsagt, løber opsigelsesperioden fra opsigelsestidspunktet, også hvis den overlapper med din orlov uden løn.
Det er derfor en god ide, at det få skrevet ind i din orlovsaftale, at i tilfælde af opsigelse vil du få fuld løn i hele opsigelsesperioden eller, at du har mulighed for at vende tilbage til arbejdet i hele opsigelsesperioden.
Du optjener kun ferie under din orlov, hvis du får fuld eller delvis løn under orloven.
Du er stadig ansat, når du holder orlov, og derfor gælder der de samme forhold, som hvis du gik på arbejde. Det vil fx afhænge af din ansættelseskontrakt, om du må udføre ikke-konkurrerende arbejde.
Et nærmere svar vil altid bero på en konkret juridisk rådgivning. Derfor anbefaler IDA, at du kontakter IDA, hvis du overvejer forskellige former for arbejdsmæssige aktiviteter under din orlov.
Du kan også søge orlov af andre årsager - læs mere om dine rettigheder her:
Orlov ved sygt barn
Omsorgsorlov ved syg pårørende
Barselsorlov
Adoptionsorlov
Sorgorlov ved mistet barn
Orlov til pasning af syge og døende på borger.dk
Information
Få styr på dine ansættelsesvilkår
Hvad er reglerne for arbejdstid? Hvad står der i din kontrakt om dine vilkår på jobbet?
Læs mere