Sådan bliver du headhuntet
Hvordan bliver du synlig overfor headhuntere? Hvad skal du gøre, hvis du bliver kontaktet af en headhunter? Og hvad skal du være særlig opmærksom på, når du bliver headhuntet? Få hjælp her.
Der er rift om IDAs medlemmer. Ifølge en rundspørge blev 7 ud af 10 privatansatte medlemmer kontaktet af en headhunter i 2022 med en opfordring om at skifte job.
Men selvom det er smigrende at blive headhuntet, skal du beholde din kritiske sans, så du kun takker ja til et bedre job og får udnyttet situationen til at sikre en højere løn, gode vilkår eller mere spændende arbejdsopgaver.
Her kan du få styr på, hvordan du gør dig mere synlig overfor headhuntere, og hvordan du skal gribe processen an, når du bliver kontaktet.
- Hvad er en headhunter?
- Hvad er fordelene ved at blive headhuntet?
- Hvad er ulemperne ved at blive headhuntet?
- Hvordan bliver jeg mere synlig over for headhuntere?
- Hvad skal jeg være opmærksom på, når jeg bliver kontaktet af en headhunter?
- Hvad er typiske trin i en headhunting-proces?
- Hvilke spørgsmål bør jeg stille en headhunter, når jeg bliver kontaktet?
- Hvordan kan jeg forberede mig til et møde eller en samtale med en headhunter?
En headhunter er en professionel rekrutteringskonsulent, der specialiserer sig i at finde og tiltrække højt kvalificerede kandidater til ledige stillinger i virksomheder.
Der kan være flere årsager til, at virksomheder benytter en headhunter: De kan have svært ved selv at finde kandidaten, de ønsker at være diskrete, eller de har simpelthen ikke tid til en traditionel ansøgningsproces, hvor de skal søge bredt og have flere samtaler.
Det er langt fra kun direktører eller specialister med helt særlige kompetencer, der bliver headhuntet. Fordi der er stor mange på medarbejdere med IDA-medlemmernes tekniske og naturvidenskabelige kompetencer, oplever rigtig mange at blive kontaktet med jobtilbud.
Ifølge en rundspørge blandt privatansatte medlemmer fra 2022, er det især inden for bestemte brancher, at mange oplever at blive kontaktet med jobtilbud:
- IT og telekommunikationsvirksomhed: 78%
- Entreprenørvirksomhed/bygge og anlæg: 73%
- Handel/transport: 72%:
- Rådgivende Ingeniørvirksomhed: 71%
- Medicinalindustri: 71%
Der er en række fordele ved at blive headhuntet sammenlignet med at søge og få et job igennem en traditionel ansøgningsproces:
- Du bliver præsenteret for jobmuligheder, som du måske ellers ikke ville have opdaget.
- Headhunteren har allerede udvist interesse for dine færdigheder og erfaringer. Du kan udnytte det faktum, at du er eftertragtet til at forhandle dig til en højere løn, mere ansvar eller attraktive fordele.
- Headhunteren har foretaget en omhyggelig vurdering af dine færdigheder, erfaring og potentiale til en specifik stilling. Når virksomheden har investeret så meget i rekrutteringsprocessen, øger det sandsynligheden for, at de vil gøre en stor indsats for, at du falder godt til rette.
Det er positivt at blive headhuntet, men hvis du igennem din karriere forlader dig på at blive kontaktet og ikke afsøger jobmarkedet selv, risikerer du at gå glip af spændende jobmuligheder.
Husk, at det er headhunterens opgave at hjælpe virksomheder med at besætte deres stillinger, mens det er op til dig selv at vurdere, hvilke jobs du vil trives bedst i.
Du kan gøre flere ting for at blive mere synlig for headhuntere. Nogle af tingene kræver en stor indsats, andre kan du gøre på en eftermiddag.
Opdatér din LinkedIn-profil
LinkedIn er et af headhunternes vigtigste arbejdsredskaber. Derfor er det vigtigt, at din profil er gennemarbejdet og synlig. I funktionen OpenWork kan du vise, at du er interesseret i jobtilbud. Men det gør hverken en positiv eller negativ forskel, da headhuntere er på udkig efter kompetencer og ikke ser på, om du er ledig eller ej.
Til gengæld er det vigtigt, at du lægger mange kræfter i titelteksten under dit billede, fordi den bliver vægtet højt af LinkedIns søgemaskine. Her skal du skrive, så mange relevante søgeord som muligt. Det er blandt andet din titel, arbejdsområder og kompetencer. Headhunterne ser efter faglige nøgleord, og derfor skal du skære fyldord og formuleringer, om hvad du ”brænder for” væk.
På din LinkedIn-profil skal du skrive alle dine erfaringer og tidligere stillinger. Men du skal også skrive, hvilke arbejdsopgaver du har haft, og hvilke kompetencer du benyttede i dem. Prøv at skabe en rød tråd, så det er tydeligt, hvad dit speciale er. Hvis du virker som én, der kan lidt af hvert og vil lidt af hvert, bliver du mindre attraktiv for headhunterne.
Sådan bruger du LinkedIn til at søge job
Opret dig i CV-databaser
Headhuntere og rekrutteringskonsulenter søger ofte efter kandidater i forskellige CV-databaser for at finde den rette person til jobbet. Derfor er det en god idé at oprette dit CV i flere databaser for at være nem at finde.
Det er dog ikke nok bare at oprette dit CV og vente på at blive kontaktet. Sørg for at holde det opdateret med dine seneste erfaringer og kontaktoplysninger, så det altid er aktuelt.
Husk, at du altid kan oprette dig i flere databaser for at øge dine muligheder for at blive fundet af rekrutteringskonsulenter og headhuntere. Her er en liste over CV-databaser, som du kan oprette dig i
Bliv mere synlig igennem dit netværk
En af de bedste – men også mest tidskrævende - måder at blive synlig for rekrutteringskonsulenter er at markere dig inden for din branche.
Mange headhuntere benytter professionelle netværk, og derfor kan du med fordel udvide og pleje dit netværk ved at deltage i brancherelaterede arrangementer, konferencer eller seminarer. Vær åben for at møde nye mennesker og opbygge forbindelser. Mange headhuntere ser desuden på konferencelister for at opdage interessante kandidater – særligt hvis det er til et nichepræget job.
Jo større og mere kvalitetsbevidst dit netværk er, desto større er chancen for, at headhuntere får kendskab til dig gennem anbefalinger eller henvisninger.
IDA har 70 landsdækkende netværk, du kan blive del af
Du kan også blive mere synlig ved at dele din viden og erfaring ved at skrive artikler, blogindlæg eller være gæsteskribent på brancherelaterede hjemmesider og publikationer. Bidrag til diskussioner og kommentarer på relevante faglige fora. Det positionerer dig som en autoritet inden for dit felt og øger din synlighed.
Husk, at det at blive headhuntet ofte er resultatet af en kombination af din ekspertise, dit omdømme og dit netværk. Ved at fokusere på disse områder og være aktiv i din karriereudvikling kan du øge sandsynligheden for at blive bemærket af headhuntere.
Når du bliver kontaktet af en headhunter, er det blot første skridt i ansættelsesprocessen - og processen kan være tidskrævende.
Inden du overhovedet siger ja eller nej til et tilbud, skal du reflektere over, hvad der giver dig arbejdsglæde, og om stillingen er attraktive for dig.
Ved at gøre det, ved du på et tidligere tidspunkt, om du skal investere tid og energi i processen, eller om du skal sige pænt nej tak til headhunteren.
Beslutter du at gå videre med processen, er det en god ide at undersøge, hvem headhunteren er, inden du investerer tid og kræfter i det.
Hvilket firma arbejder headhunteren for?
Gør dig bekendt med headhunterens virksomhed eller rekrutteringsfirma. Undersøg deres historie, kundeanmeldelser og rygte for at sikre, at de er legitime og velrenommerede.
Start med at undersøge headhunterens virksomhed eller rekrutteringsfirma. Besøg deres officielle hjemmeside og gennemgå de tilgængelige oplysninger om firmaets historie, mission og værdier. Tjek også, om de har offentlige anmeldelser eller kundeanbefalinger, der kan give dig en idé om deres omdømme, og tal med personer i dit eget netværk, som kender virksomheden.
Besøg headhunterens LinkedIn-profil og tjek vedkommendes erfaring, uddannelse og eventuelle anbefalinger fra tidligere klienter eller kandidater. Det kan give dig en fornemmelse af headhunterens ekspertise og troværdighed i branchen.
Du bør også researche virksomheden, som headhunteren arbejder for, så du kan få indtryk af, hvor attraktiv den er. Du skal være særligt opmærksom på headhuntere fra udenlandske virksomheder, da flere IDA-medlemmer er blevet kontaktet af svindlere på LinkedIn, der udgiver sig for at være headhuntere.
Sådan genkender du scam-henvendelser fra udlandet
Bed om referencer
Det er en god ide at bede om referencer fra tidligere kandidater eller arbejdsgivere, som headhunteren har samarbejdet med.
Du kan bede om kontaktoplysninger til tidligere klienter eller kandidater, så du kan få deres perspektiv og oplevelser med headhunteren. Dette kan give dig en mere objektiv vurdering af headhunterens troværdighed og succesrate.
Ved at udføre disse skridt kan du opnå en mere omfattende vurdering af en headhunters troværdighed og omdømme. Det er vigtigt at huske, at selvom disse trin kan hjælpe dig med at danne en opfattelse, er det altid en god idé at stole på din egen mavefornemmelse og bruge din sunde fornuft, inden du kaster dig ud i et samarbejde.
At blive kontaktet af en headhunter er bare det første trin i ansættelsesprocessen. Hvis du er interesseret i at fortsætte, skal du igennem en række interviews for at kvalificere, om du er den bedste kandidat til jobbet.
Processen vil altid variere afhængigt af den specifikke headhunter og arbejdsgiver, og derfor er det altid en god idé at kommunikere åbent med headhunteren, så du får en klar forståelse af, hvad du kan forvente i processen og hvilke specifikke trin der skal følges.
Bliver du headhuntet, kan processen indeholde de følgende trin:
Indledende screening:
Headhunteren gennemfører en indledende screening for at vurdere din egnethed til stillingen. Det kan være en telefonsamtale eller et indledende møde, hvor headhunteren stiller dig spørgsmål om din erfaring, færdigheder og karrieremål.
Dybdegående interview:
Hvis du passer til kriterierne efter den indledende screening, vil headhunteren typisk arrangere et dybdegående interview. Dette interview kan være en længere samtale, hvor headhunteren vil udforske din erfaring, kompetencer, resultater og personlige egenskaber mere detaljeret.
Formålet er at matche dine kvalifikationer med kravene til stillingen og finde det bedste match.
Evaluering af din personlighedsprofil:
Headhunteren vurderer, hvordan du som person passer virksomheden. Det kan indebære at stille spørgsmål om dine værdier, arbejdsstil, ledelsesmetoder og evne til at arbejde i et team.
Målet er at sikre, at du passer ind i virksomhedens kultur og kan trives i det miljø, de tilbyder.
Referencer fra tidligere arbejdsgivere:
Headhunteren kan foretage tjekke dine referencer ved at kontakte tidligere arbejdsgivere, kolleger eller kunder for at bekræfte de oplysninger, du har givet, og få yderligere indsigt i din præstation og arbejdsmoral.
At efterprøve referencer er en almindelig praksis for at validere dine påstande og skabe en bekræftelse af din professionalisme.
Det kan være en god ide at afklare, om du er interesseret i stillingen, før du lader headhunteren indhente referencer.
Præsentation for arbejdsgiver:
Hvis du fortsat anses for at være en god kandidat efter interviewet og referencekontrollen, vil headhunteren præsentere din profil og dine kvalifikationer for arbejdsgiveren.
Det kan indebære, at headhunteren udarbejder en omfattende kandidatprofil eller anbefaling og fremlægger den for virksomheden som en potentiel kandidat til stillingen.
Evt. yderligere interviews:
Arbejdsgiveren kan vælge at gennemføre yderligere interviews med dig for at vurdere din egnethed og give dig mulighed for at lære mere om virksomheden og stillingen.
Det kan omfatte møder med forskellige interessenter, herunder ledere, teammedlemmer eller andre nøglepersoner.
Jobtilbud og forhandling:
Hvis både headhunteren og arbejdsgiveren er overbeviste om, at du er den rette kandidat, får du et jobtilbud af virksomheden.
I forhandlingen kan du få hjælp af IDA til rådgivning om kontrakt og lønforhold.
Når du bliver kontaktet af en headhunter, er det vigtigt at stille relevante spørgsmål for at få en bedre forståelse af muligheden og evaluere, om den er passende for dig.
Her er nogle spørgsmål, der kan hjælpe med at skabe klarhed.
- Hvad er formålet med kontakten? Bed headhunteren om at forklare, hvorfor de kontakter dig, og hvilken specifik mulighed eller stilling de præsenterer. Dette vil give dig en klar idé om, hvad der er på spil.
- Hvad er virksomhedens profil? Få oplysninger om virksomheden, herunder dens størrelse, branche, kultur og værdier. Dette vil hjælpe dig med at vurdere, om det er en arbejdsgiver, der passer til dine præferencer og karrieremål.
- Hvad er jobbeskrivelsen og kravene? Bed om en detaljeret jobbeskrivelse, herunder ansvarsområder, forventede resultater og nødvendige kvalifikationer. Det giver dig mulighed for at afgøre, om du har den rette erfaring og ekspertise til at udfylde rollen, og om det er et job, som du vil trives i.
- Hvem er arbejdsgiveren? Få oplysninger om arbejdsgiveren, herunder deres ry og omdømme i branchen. Du kan også spørge om virksomhedens kortsigtede og langsigtede mål for at få en bedre forståelse af deres vision og retning.
- Hvilke udviklingsmuligheder er der? Spørg om mulighederne for faglig udvikling og karrierevækst inden for virksomheden. Det er vigtigt at vide, om der er plads til at udvide dine færdigheder og avancere i din karriere, hvis det er noget, du værdsætter.
- Hvad er lønniveauet og arbejdsbetingelserne? Bed om oplysninger om løn- og kompensationspakken samt andre arbejdsbetingelser som arbejdstid, ferie, forsikringsydelser osv. Dette vil hjælpe dig med at vurdere, om det økonomiske og arbejdsmæssige aspekt er i overensstemmelse med dine forventninger.
- Hvordan er onboarding-forløbet? Ikke alle virksomheder er lige gode til at integrere nye medarbejdere, og derfor er det en god ide at afklare, hvordan de prioriterer processen.
- Hvem er min kontaktperson? Spørg om navnet på den person, der er ansvarlig for rekrutteringsprocessen i virksomheden, og om muligheden for at tale med vedkommende. Det vil give dig en chance for at lære mere om virksomheden og rollen og stille specifikke spørgsmål til den direkte kontaktperson.
- Hvad er tidsplanen for processen? Få oplysninger om tidsrammen for rekrutteringsprocessen, herunder datoer for interviews, forventet afgørelse og eventuelle deadlines. På den måde får du en idé om, hvor hurtigt processen forventes at udvikle sig.
- Er der andre kandidater i betragtning? Spørg headhunteren, om der er andre kandidater, der også overvejes til stillingen. Dette kan give dig en idé om konkurrenceniveauet og hvor langt i processen du er.
Du er ikke sikret jobbet, fordi du er blevet kontaktet af en headhunter. Du skal fortsat bevise, at du er den rette kandidat til stillingen. Derfor er det vigtigt, at du forbereder dig grundigt på første møde med headhunteren.
Du kan ikke forberede dig på alt, men hvis du kan sætte kryds ved de følgende punkter, er du kommet rigtig langt.
Læs stillingsopslaget
Når du har talt med en headhunter, vil du ofte få tilsendt et stillingsopslag. Det sender et rigtig dårligt signal, hvis du ikke har læst stillingsopslaget inden den første samtale.
Ved at læse det grundigt, kan du indgå i en mere meningsfuld samtale om jobbets indhold, og du kan stille mere kvalificerede spørgsmål.
Forbered dit resumé af dig selv
Headhunteren skal grundlæggende have et indblik i, hvem du er, og hvad du har præsteret i dit arbejdsliv indtil videre.
Tag dig tid til at gennemgå din egen karriere, inklusive tidligere stillinger, projekter og resultater. Identificer dine styrker, færdigheder og erfaringer, der er relevante for den aktuelle mulighed. Overvej dine karrieremål, og hvad du søger i en ny position.
Forbered også en god elevatorpitch om dig selv, hvor du på 30-60 sekunder forklarer, hvorfor du er en relevant kandidat til jobbet.
Få svar på dine egne spørgsmål
Forbered nogle spørgsmål til headhunteren. Det viser, at du er engageret, men det er også din bedste mulighed for at afklare, om jobbet og arbejdspladsen passer til dig.
Der er særligt tre ting, du bør spørge ind til:
- Stillingen: Hvilke arbejdsopgaver er der? Hvordan ser de din rolle på arbejdspladsen? Hvordan ser en typisk arbejdsdag ud?
- Succeskriterier: Hvad skal der til for, at du er en succes i stillingen? Hvad er de største forhindringer for, at du bliver en succes?
- Kulturen: Hvilke værdier har arbejdspladsen? Hvordan tilrettelægges arbejdstiden, og hvor meget fleksibilitet får du?
I udgangspunktet er det bedst at vente med at spørge ind til lønnen til et senere tidspunkt, når du har fundet ud af, om du er interesseret i jobbet. Det kan også sende et dårligt signal, hvis det fremstår som din primære motivation for at skifte job.
Til gengæld skal du afklare med dig selv, hvor meget du vil have i løn for at være tilfreds, så du kan svare helt klart, når emnet bliver bragt på banen.
Sådan forbereder du dig på lønforhandlingen
Vis din motivation
Det kan føles lidt kunstigt at skulle forklare motivationen til et job, som du ikke aktivt har søgt, men hvor headhunteren har taget fat i dig.
Alligevel kan du vise, at du er motiveret i jobbet ved at formulere dig på følgende måde: ”Jeg har et job, som jeg er rigtig glad for, men da jeg gennemlæste stillingsbeskrivelsen, blev jeg særligt interesseret i…”
Værktøj
Tjek din løn
Hvad er du værd? Få hjælp til at finde det rigtige lønniveau i dit nye job med IDAs lønstatistik.
Tjek din løn nu.