Råd fra eksperten: Sådan forbereder du dig på lønforhandlingen

Skal du have mere i løn, kræver det grundig forberedelse. Du skal vise, hvordan dit arbejde skaber værdi for arbejdsgiveren og turde stå fast på dine krav til lønforhandlingen, fortæller IDAs forhandlingschef.

Anders Thrane Niebuhr er forhandlingschef i IDA.

Hvad enten du står over for den faste årlige lønforhandling eller selv har bedt om en lønsamtale, kan du øge chancen for at få en lønstigning ved at forberede dig grundigt.

Her finder du redskaberne til at beregne din markedsværdi og de gode argumenter for, hvorfor du skal have mere i lønningsposen.

Tjek, hvor meget du bør få i løn

Som IDA-medlem har du adgang til flere lønværktøjer. De er baseret på lønoplysninger fra IDAs medlemmer og bliver opdateret hvert år. Med dem kan du få overblik over, hvad andre med din uddannelse, i din branche og med din anciennitet tjener.

På den måde får du en god fornemmelse af, hvad du selv er værd, og ligger du under gennemsnittet får du et tungtvejende argument til din næste lønforhandling for, hvorfor du bør stige i løn.

  • Lønstatistikken giver dig det store overblik over IDA-medlemmernes løn og vilkår (kræver login). 
  • I lønberegneren kan du beregne lønniveauet for en medarbejder med din profil (kræver login). 
  • Med firmastatistikken kan du sammenligne lønniveauet i større danske virksomheder (kræver login). 
  • I vilkårsguiden kan du se vilkår som feriedage, arbejdstid og barsel på en række private og offentlige arbejdspladser (kræver login).

Vær ambitiøs og realistisk i dit lønudspil

Det kan være en strategi i lønforhandlingen, at du starter lidt højere end dit mål, og at din chef prøver at forhandle dit udspil ned. Derfor skal du være ambitiøs, så du har noget at give af, og så du viser, at du tror på dig selv. Til din lønforhandling, er det bedst, at du er konkret og fx beder om en samlet månedsløn på 55.000 kroner i stedet for en løn ”et sted midt i halvtredserne”.

Udover at bruge IDAs lønværktøjer er det en god ide at tale med dine kolleger og venner om, hvad der er et realistisk lønniveau i din virksomhed. Du kan fx ikke forvente at få en høj lønstigning, hvis din virksomhed netop har været igennem en fyringsrunde, eller hvis den samlede lønpulje er på 10.000 kroner.

Vær ambitiøs og realistisk i dit lønudspil

Det kan være en strategi i lønforhandlingen, at du starter lidt højere end dit mål, og at din chef prøver at forhandle dit udspil ned. Derfor skal du være ambitiøs, så du har noget at give af, og så du viser, at du tror på dig selv. Til din lønforhandling, er det bedst, at du er konkret og fx beder om en samlet månedsløn på 55.000 kroner i stedet for en løn ”et sted midt i halvtredserne”.

Udover at bruge IDAs lønværktøjer er det en god ide at tale med dine kolleger og venner om, hvad der er et realistisk lønniveau i din virksomhed. Du kan fx ikke forvente at få en høj lønstigning, hvis din virksomhed netop har været igennem en fyringsrunde, eller hvis den samlede lønpulje er på 10.000 kroner.

Forbered dine argumenter til lønforhandlingen

Du kan ikke forvente, at din chef har fuldt overblik over dine arbejdsopgaver og står klar med en lønforhøjelse. Derfor skal du have forberedt dine argumenter grundigt inden lønforhandlingen. Det er en god ide at skrive alle dine succeser og opgaver igennem det seneste år ned, så du ikke glemmer noget.

Derefter skal du huske at perspektivere til virksomhedens mål, så du ikke kommer til at fokusere for snævert på dine egne opgaver. Har du fx leveret en indsats, der gjorde et salg muligt? Eller har du bidraget med særlig viden, som ellers ikke var tilgængelig i din organisation? Har du taget efteruddannelse, der har gjort dig i stand til at løse nye typer opgaver eller tage et større ansvar? Brug konkrete eksempler til at argumentere for, hvorfor du har fortjent en lønforhøjelse.

Eksempler på gode argumenter til din lønforhandling er:

  • At du har bidraget til at nå organisationens mål
  • At du har påtaget dig mere ansvar
  • At du har fået nye arbejdsopgaver
  • At du har fået ledelsesansvar
  • At du har optimeret processer eller sparet penge og ressourcer for virksomheden
  • At din løn ikke svarer til din markedsværdi

Du skal ikke tale om dine kollegers løn

Med IDAs lønredskaber kan du sammenligne dig med andre, der har den samme faglige profil. Det er et legitimt argument i din lønforhandling, at du ligger lavt i forhold til gennemsnittet i din branche, men du skal til gengæld ikke sammenligne dig med dine kolleger.

Det er fristende at sige, at Rikke på 3. sal får 5.000 kroner mere i løn om måneden end dig, selvom du synes, at din indsats er bedre, men det giver ikke pote at nedgøre andre. Dine argumenter skal altid handle om din egen indsats, for de fleste chefer vil alligevel ikke gå ind og diskutere andre medarbejderes indsats og lønniveau.

Stå fast på dine ønsker til lønforhandlingen

Hvis du har bedt om en lønforhandling, bør du selv sørge for at komme ind på dine ønsker tidligt i samtalen. Ellers risikerer du, at det bliver en generel snak om dine opgaver og kompetencer i stedet for en egentlig lønforhandling.

Det er en god tilgang, at du først fremhæver, hvorfor du er glad for dit arbejde og derefter tager hul på dine argumenter for, hvorfor du skal have en lønstigning, fx: ”Jeg trives med mine arbejdsopgaver og kolleger, men det er to år siden, at jeg er steget i løn, og i mellemtiden har jeg fået et større ansvar”.

Er du til den faste årlige lønforhandling, kan du lade din chef komme med et udspil først. Er du tilfreds med det, kan du blot takke ja, men ellers skal du være forberedt på at argumentere for, hvorfor din løn skal være højere. Et muligt scenarie er, at din chef vil prøve at byde lavere, og at du skal trække den anden vej.

Derfor skal du ikke være nervøs for at komme til at fremstå som grådig, så længe du holder en god tone og har forberedt dine argumenter. Det ville være ærgerligt at komme til at acceptere mindre i løn, end din chef reelt er klar til at give dig.

Find alternativer til en lønstigning

Det er en god ide, at du på forhånd har forberedt alternative ønsker, hvis du ikke kan få mere i løn. Du kan fx forhandle om ferie, fri telefon, fri parkering, avis eller andre goder.

Det kan måske være nemmere at få betalt din efteruddannelse som et alternativ til en lønstigning, fordi du kan argumentere for, at den giver dig nye kompetencer, som din arbejdsgiver får glæde af. Resultatløn eller en bonus kan også være nemmere at få igennem, fordi din arbejdsgiver først skal udbetale pengene, når du har leveret et bestemt resultat.

Læs mere om, hvad du kan forhandle om som alternativ til en lønstigning

Vær konstruktiv, hvis du ikke får en lønstigning

Fik du ikke den lønforhøjelse, du drømte om? Uanset hvor skuffet du er over resultatet af din lønforhandling, skal du holde hovedet koldt og være konstruktiv.

Det nytter ikke noget at bebrejde chefen eller at udvise et alt for negativt kropssprog, for det kan skabe dårlig stemning efterfølgende.

Spørg til gengæld, hvordan du kommer i betragtning til næste lønforhandling. Hvad skal du gøre mere eller mindre af? Derudover bør I afslutte samtalen med at lave en konkret aftale om, hvornår I forhandler løn næste gang. Det kan være, at du kan få lagt din næste lønforhandling lagt tidligere, nu hvor du ikke kunne få en lønstigning i denne omgang.

Vær klar til at skifte job for at stige i løn

Har du vanskeligt ved at få lønstigninger, der svarer til din markedsværdi, kan det blive nødvendigt at skifte job for at stige i løn. IDA har foretaget flere undersøgelser der viser, at det ved et jobskifte er realistisk at forvente et lønhop for langt de fleste. Det gælder særligt, hvis du er relativt ny på arbejdsmarkedet, mens tendensen er lidt svagere i de sidste år af arbejdslivet.

Når du sidder til lønforhandling på det nye job, gælder de samme gode råd, som der står længere oppe på denne side. Dine argumenter skal tage udgangspunkt i, hvordan du kan tilføre arbejdsgiveren værdi, og du have skal undersøgt økonomien på forhånd, så du kan komme med et realistisk bud. Sidder du til lønforhandling med en ny arbejdsgiver, er det en god ide at lade dem komme med det første udspil, så du ikke kommer til at bede om mindre, end de ville have forslået.