Råd fra eksperten: Tænk over, hvilken senkarriere du ønsker dig

Tæller du årene, til du skal pensioneres, kommer tiden til at gå meget langsomt. Tænk i stedet over, hvad der motiverer dig på jobbet – også når du er i din karrieres efterår.

Morten Esmann er karriererådgiver i IDA.

Det er forskelligt, hvornår man begynder at tænke på arbejdslivets slutning.

For nogle dukker tankerne allerede op i starten af halvtredserne, selvom de har op til 20 år tilbage på arbejdsmarkedet. Andre arbejder uforstyrret videre i slut-tresserne uden at skænke pension en tanke.

Men i virkeligheden er alderen heller ikke det vigtigste. Uanset hvor du befinder dig i dit arbejdsliv, bør du reflektere over din situation og dine ønsker – og de spørgsmål bliver ikke mindre vigtige i senkarrieren. Det skyldes, at vores livssituation og arbejdsvilkår hele tiden ændrer sig, og at det påvirker vores præferencer, når det kommer til arbejdstimer, løn, udfordringer og ansvar.

Én gang imellem møder vi desværre medlemmer, der har slået autopiloten til i senkarrieren og tænker; jeg håber bare, at min stilling bliver ved med at eksistere de næste ti år, til jeg går på pension. Det kan ende med at blive nogle rigtig lange år, fordi de ikke aktivt tilvælger de elementer, der kan berige et arbejdsliv.

Maler man med den helt brede pensel, går vi på arbejde for at udvikle os fagligt, stige i graderne, få større frihed, tjene penge eller finde den rette balance mellem arbejde og fritid. Et godt udgangspunkt er at spørge dig selv, hvad der er vigtigst for, at du trives og er motiveret.

Det er helt legitimt, hvis svaret er tryghed eller muligheden for at arbejde færre timer, men det er ærgerligt, hvis du kun skæver til fordelene i din arbejdsgivers seniorpolitik og helt undlader at spørge dig selv, om tre seniordage om året og flekstid er det vigtigste for dig, eller om du i virkeligheden hellere vil udvikle dig fagligt.

Webinar: Debatmøde om seniorer på arbejdsmarkedet

”Tillykke med de 50! Bliver du nu fyret, så bliver det svært at finde et nyt job…”

Beskæftigelsesministeren, eksperter, DJØF og IDA debatterer fakta og myter om aldersdiskrimination.

Optaget: Tirsdag d. 22. juni 2021, Kl. 12:30 - 15:00

Sted IDA Conference, København.

Se webinaret på IDA Play

Er det risikabelt at skifte job i senkarrieren?

Hvis du er afklaret med dine ønsker for arbejdslivet, har du nemmere ved at besvare ét af de spørgsmål, som mange tumler med efter, at de er rundet 55 år: Tør jeg skifte job, eller skal jeg prioritere trygheden?

Der er ingen tvivl om, at du løber en risiko ved at skifte arbejde. Du ved ikke, om du kommer til at passe ind i den nye stilling, eller om du er nødt til at søge væk igen efter kort tid.

Det er også rigtigt, at det er lidt sværere at søge arbejde, hvis du har rundet 55 eller 60 år – det afhænger af branchen – men det gælder primært for dem, der er blevet fyret. Det tyder til gengæld ikke på, at det er sværere at blive ansat, hvis du har holdt din viden opdateret og selv søger videre. Derfor bør du heller ikke lade usikkerheden fylde alt for meget, hvis du har brug for at skifte job for at bevare arbejdsglæden.

Vil du have sparring til det svære jobskifte, er du altid velkommen til at kontakte IDAs karriererådgivning, hvor du kan få en personlig samtale om din situation.

Pas på med at afvikle dig selv

Mange vil gerne trappe ned i de sidste år af deres arbejdsliv, og det kan være en god ide i stedet for at knokle igennem og så stoppe brat op fra den ene dag til den anden.

Men det er vigtigt, at du tilrettelægger din udfasning fra arbejdsmarkedet, så det ikke bliver en afvikling af dig selv på jobbet.

Ofte sker der det, når en medarbejder nærmer sig pensionsalderen, at vedkommende bliver opfattet som en, der allerede har den ene fod ude af døren og derfor ikke skal tages med i udviklingsprojekter eller opgaver, der spænder over flere år.

Det er ikke et spørgsmål om ond vilje. Tværtimod er det ofte et udslag af misforstået betænksomhed, hvor en leder tænker; det kommer til at blive svært og tidskrævende, det vil Hansen nok helst være fri for de sidste år inden pensionen.

Hvis du vil undgå at sidde tilbage med alle driftsopgaverne, er det derfor en god ide at tage en snak med din chef og fortælle præcis, hvilke opgaver du vil beholde, og hvilke du vil give slip på.

Du kan også blive ved med at udvikle dig, selvom du kun har et par år tilbage på arbejdsmarkedet. Engang gik man på kursus for at forberede sig på de næste ti år af sin karriere. I dag er holdbarheden nede på to eller tre år, så du kan sagtens bede om efteruddannelse med god samvittighed. Det ved mange seniorer dog godt i dag, fordi de har vænnet sig til tanken om livslang læring.

Det er måske også en af grundende til, at flere vælger at arbejde videre, selvom de egentlig kunne gå på pension. Og hvem ved; hvis du bliver ved med at udvikle dig og have et sjovt arbejdsliv, får du måske også lyst til at blive hængende lidt længere?