18.05.2017
4 min læsetid

Dagpengesystemet får tiltrængt opdatering

Det glæder IDA, at et politisk flertal i dag har landet en aftale om nye regler på dagpengeområdet, som skal gøre systemet relevant for flere selvstændige, iværksættere og atypisk beskæftigede.

Søren Lorentzen

af Søren Lorentzen

Hidtil har dagpengesystemet på rigid vis delt ledige op 2 grupper: Enten som lønmodtagere eller som selvstændige. Kombinerer man flere indtægter og er fx både lønmodtager og selvstændig, har systemet ikke haft meget appel. Det retter et politisk flertal op på nu. Og det glæder IDA.

”Den one-size-fits-all-grundtanke, der har præget dagpengesystemet hidtil, slipper vi nu af med. Det er både tiltrængt og fornuftigt, at alle former for arbejdsindkomst uanset beskæftigelsesform kommer til at tælle med i optjeningsgrundlaget, når vi ved, at flere og flere kombinerer forskellige beskæftigelsesformer i deres arbejdsliv. Disse forbedringer vil medvirke til at fremtidssikre dagpengesystemet og gøre det relevant for flere grupper på arbejdsmarkedet,” siger Juliane Marie Neiiendam, formand for Ansattes Råd i IDA.

De nye regler læner sig op ad de anbefalinger, en arbejdsgruppe under Beskæftigelsesministeriet netop har præsenteret under titlen ’Et nyt dagpengesystem for fremtidens arbejdsmarked’. Ifølge Beskæftigelsesministeriet vil regeringen i starten af næste folketingssamling fremsætte et lovforslag, der udmønter aftalen med henblik på, at de nye regler kan træde i kraft 1. juli 2018.

Aftale om et nyt dagpengesystem for fremtidens arbejdsmarked