13.11.2019
1 min læsetid

Dimittender slår hurtigt døren ind til arbejdsmarkedet

Hovedparten af de nyuddannede ingeniører, scient.er og it-professionelle går ikke ledige længe efter endt uddannelse. Efter et år har flere end 9 ud af 10 landet deres første job.

Søren Lorentzen

af Søren Lorentzen

Morten Thiessen

Morten Thiessen, formand for Ansattes Råd i IDA, opfordrer arbejdsgiverne til at fokusere mere på de nyuddannede, når de rekrutterer.

Der er rift om IDA-medlemmernes kompetencer. De seneste ledighedstal fra Akademikernes A-kasse viser, at den aktuelle ledighed ligger på 2,0 pct., og for de nyuddannede, der blev færdige i sommer, ligger ledigheden aktuelt på 22,4 pct.

Men der er ingen grund til at gå i panik, som man ellers kan se, at flere politikere gør i den tilspidsede debat om ledige dimittender i øjeblikket.

”Allerede på de sidste semestre og inden eksamensbeviset er i hus, bliver hver 8. ingeniør eller scient headhuntet af arbejdsgivere, som vil sikre sig talent og nyt blod, og et år efter færdiggjort uddannelse har flere end 9 ud af 10 landet deres første job. Det er fakta, når det gælder de nyuddannede medlemmer af IDA,” siger Morten Thiessen, formand for Ansattes Råd i Ingeniørforeningen, IDA.

Han opfordrer flere arbejdsgivere til at fokusere mere på dimittenderne, når de skal rekruttere nye medarbejdere.

”Det er indlysende, at en nyuddannet ingeniør ikke kan bestride ethvert ledigt job. Men det er paradoksalt, at flere virksomheder ikke i højere grad har fokus på de nyuddannede, når de rekrutterer. Dimittenderne har den nyeste viden, og de er kreative og sultne efter at vise deres værd. Naturligvis kræver det oplæring, før man får det fulde udbytte af deres potentiale. Det må være muligt at matche disse ledige vidensarbejdere med virksomhederne hurtigere, end det sker i dag. Med mangel på højtuddannede med teknisk og naturvidenskabelig indsigt i en lang række brancher så langt øjet rækker, har virksomhederne i høj grad også selv et ansvar for at holde fødekæden i gang,” siger Morten Thiessen.