Ferie med løn: Her er dine rettigheder
Har du ret til løn under ferie eller feriepenge? Og hvad er ferietillæg, og hvor meget får du i ferietillæg? Få styr på reglerne her.
Som lønmodtager i det private eller offentlige optjener du ret til betalt ferie.
Om du kan få ferie med løn eller feriepenge (også kendt som feriegodtgørelse), når du holder ferie, afhænger af, hvordan du er ansat.
- Hvad er feriepenge eller feriegodtgørelse?
- Hvem får feriepenge?
- Jeg har ferie med løn, skal jeg i stedet vælge feriepenge?
- Hvad er ferietillæg?
- Hvornår får jeg udbetalt ferietillæg?
- Der er sket en ændring i min arbejdstid, hvordan påvirker det min løn under ferie?
- Jeg er eller har været ledig. Hvordan påvirker det min ferie?
Feriepenge er en betaling, du som lønmodtager optjener ret til, så du kan blive betalt, når du holder ferie. Feriepenge kaldes i ferieloven for feriegodtgørelse.
Feriepengene udgør 12,5 pct. af din løn.
Feriepenge beregnes af din skattepligtige løn, værdien af personalegoder, som du ikke benytter i din ferie (fx frokostordning eller massageordning) og dit arbejdsgiverbetalte bidrag til pensionsordning.
Hvis du er timelønnet som fx freelancer, kan du være berettiget til feriepenge (feriegodtgørelse) i stedet for løn under ferie.
Som lønmodtager får du feriepenge, hvis du:
- Ikke får fuld løn under sygdom.
- Ikke får fuld løn på helligdage, der falder på hverdage.
- Ikke er ansat månedsvis eller for en længere periode.
Får du ferie med løn og fratræder du din stilling, kan du også støde på feriepenge. Har du optjente feriedage til gode på tidspunktet for din fratrædelse, udbetaler din arbejdsgiver feriepenge for de ikke afholdte feriedage.
Hvis du har ret til ferie med løn og ferietillæg, har du ifølge ferieloven ret til at fravælge ferie med løn og tillæg og tilvælge feriepenge.
Du kan dog vælge feriepenge med 12 % af ethvert skattepligtigt lønbeløb, værdien af personalegoder, som du ikke benytter i din ferie samt af dit eget bidrag til pensionsordning.
Du skal meddele arbejdsgiver om dit valg før ferieårets begyndelse, og det gælder for et ferieår ad gangen. Husk derfor at forny dit valg før det næste ferieårs begyndelse.
Dette kan være en fordel for dig, der forventer overarbejde i det kommende kalenderår, da du ikke optjener ferie med løn af dit overarbejde.
Udover løn under ferien har du også ret til ferietillæg. Satserne for ferietillægget afhænger af, hvor du er ansat:
Som privatansat er dit ferietillæg 1 pct. af din løn for ferieåret. Tillægget kan være højere, dette vil fremgå af din kontrakt eller personalehåndbog.
Som statsansat er dit ferietillæg 1,5 pct. af din løn for ferieåret.
Som ansat i kommune eller region er dit ferietillæg 1,95 pct. af din løn for ferieåret.
Ferietillægget kan udbetales på to måder.:
- Du kan få udbetalt ferietillæg i takt med afholdelse af ferie. Hvis du eksempelvis har optjent to ugers ferie og holder én uges ferie, får du udbetalt halvdelen af det ferietillæg, du har optjent.
- Du kan få udbetalt ferietillæg to gange om året. Det første tillæg bliver udbetalt med lønnen for maj måned og er optjent i perioden 1. september – 31. maj. Det andet tillæg bliver udbetalt med lønnen for august måned og er optjent i perioden 1. juni – 31. august.
Din arbejdsplads bestemmer, hvilken løsning de vil benytte.
Sker der en ændring i din arbejdstid fra tidspunktet, hvor dine feriepenge optjenes, til tidspunktet hvor feriedagene afholdes, skal din løn reguleres efter det.
Som ledig har du ret til ferie, hvis du har optjent det fra et tidligere ansættelsesforhold.
Du kan få løn under ferien, hvis du optjente det, da du var i arbejde.
Vær opmærksom på, at som ledig skal du holde ferie optjent fra tidligere ansættelsesforhold, ellers vil du miste retten til udbetaling af dine feriepenge.
Har du ikke ret til løn under ferie eller feriepenge, kan du have ret til feriedagpenge fra din a-kasse. Kontakt a-kassen for at få yderlig rådgivning.
Information
Få styr på dine ansættelsesvilkår
Hvad er reglerne for arbejdstid? Hvad står der i din kontrakt om dine vilkår på jobbet?
Læs mere