Har du udenlandske kollegaer og samarbejdspartnere, eller taler I engelsk på din arbejdsplads? Så arbejder du som mange IDA-medlemmer i en international virksomhed. Her finder du gode råd om samarbejde på tværs af kulturer, sprog og større afstande.

Video

Få succes med dit virtuelle møde

Marisa Matarese, konsulent med speciale i kulturel intelligens og forandringsleder, giver nogle konkrete ideer til, hvorledes man får engageret deltagerne og skabt interaktion i det virtuelle møde fra starten.

Se video

Medlemsfordel

Skræddersyet konsulent bistand

Vidste du, at IDA kan hjælpe dig, hvis du arbejder i en global virksomhed? Få et skræddersyet konsulent forløb, der hjælper dig med de udfordringer, du møder i dit arbejdsliv.

Få mere info

Video

Overblik

Alle sider om Globalt arbejdsliv

Her kan du få overblik over alle IDAs ydelser og artikler, kurser m.m om globalt arbejdsliv og ansættelse i en international virksomhed.

Se alle sider

Er du ansat i en international virksomhed?

Har du udenlandske kollegaer, samarbejdspartnere eller kunder, taler I engelsk på jobbet, eller har din arbejdsgiver afdelinger globalt? Så er du ansat i en international virksomhed, selv om du måske tænker over det.

Det samme gælder for to tredjedele af IDAs privatansatte medlemmer:

  • 69 % arbejder i en global virksomhed
  • 66 % arbejder på et andet koncernsprog end dansk.
  • 61% samarbejder dagligt eller ugentligt med udenlandske kolleger, som de ikke sidder sammen med fysisk.

Afstand og kultur spiller ind

Fordi IDAs medlemmer er højtuddannede og vant til at begå sig på engelsk, tænker de sjældent over, at der skulle være særlige udfordringer forbundet med at arbejde i en global virksomhed. Men når vi rådgiver medlemmer, kommer det ofte frem, at de kan have samarbejdsvanskeligheder med deres udenlandske kollegaer, samarbejdspartnere eller kunder.

Det kan handle om kulturelle forskelle: I Danmark er vi vant til et fladt hierarki, og det kan give udfordringer i globale virksomheder med udenlandske med kollegaer, der er vant til en mere formel kontakt mellem ledere og ansatte. Eller der kan være misforståelser, fordi der er forskel på mødeetikken og opfattelsen af høflighed på tværs af landegrænser.

Det handler altså ikke om dramatiske konflikter, fordomme eller lignende, men om små gnidninger, der kan give frustrationer på længere sigt.

Distanceledelse er nødvendigt

Udfordringerne ved at arbejde i en global virksomhed kan også være langt mere simple og handle om, at I oplever tekniske problemer på de virtuelle møder, eller at I ikke får fulgt ordentligt op på hinandens opgaver i hverdagen. Det er en helt almindelig udfordring, hvis den samme virksomhed har afdelinger i flere forskellige lande eller bare over større geografisk afstand.

Samarbejder du med udenlandske kollegaer, har du brug for en god struktur til vidensdeling, og er du leder, skal du have kompetencer i distanceledelse for at imødekomme de særlige opgaver, der opstår i globale virksomheder.

Find viden om det at arbejde internationalt

På denne side har vi samlet viden og gode råd, som forhåbentlig kan hjælpe dig, der arbejder i en international virksomhed.
Du kan finde artikler, pocasts og webinarer om det at arbejde i en global virksomhed med gode råd fra eksperter og erfaringer fra andre IDA-medlemmer. Og husk, at du også altid er velkommen til at kontakte IDAs jurister for at få personlig rådgivning, hvis det er nødvendigt i spørgsmål om din kontrakt eller ansættelsesforhold, når du bliver ansat i en international virksomhed.

Vil du vide mere?

Billede af Stine Lund

Stine Lund

Konsulent