01.11.2018
4 min læsetid

Danmarks yngste ingeniør: ”Alle ingeniører bør rejse ud i verden”

”Tag ud i verden og se, hvordan andre ingeniører arbejder”. Sådan lyder opfordringen fra den 29-årige Mohammad Derawi, der nu kan skrive både Danmarks yngste ingeniør samt Norges yngste professor på CV’et.

IDA

af IDA

”Hvis ikke jeg var flyttet til Norge, så tror jeg ikke, at jeg i dag var blevet professor” siger Mohammad Derawi, der for nylig er blevet Norges yngste professor, som blot 29-årig, i biometri og smart-teknologi.

”Jeg rejser ud fire gange om året og ser, hvordan andre underviser, arbejder og tænker. Det er helt fantastisk at komme ud fra vante omgivelser, og jeg anbefaler på det kraftigste, at alle ingeniører ikke kun bosætter sig i et enkelt land,” opfodrer Mohammad Derawi, der arbejder på instituttet for elektriske systemer på Norges største tekniske universitet, NTNU.

Mohammad Derawi begyndte allerede i en tidlig alder at interessere sig for computerarkitektur, og han besluttede sig for at blive ingeniør.

”Jeg har altid haft en stor interesse for computerens opbygning samt interesseret mig for matematik, fysik og kemi. Så jeg tænkte, at civilingeniør var den rette uddannelse for mig, da det var en tværfaglig uddannelse, som tiltalte mig,” forklarer han.

Tema: Ansat i en international virksomhed

Arbejder du i en international virksomhed? Det kan være udfordrende at samarbejde på tværs af kulturer, sprog og større afstande. 

Find gode råd til til din ansættelse i en international virksomhed.

Jeg endte tilfældigvis i Norge

Mohammad Derawi blev i 2008 færdigudannet civilingeniør fra DTU, som Danmarks yngste ingeniør, hvorefter han påbegyndte sin Ph.d. i Norge.

”Jeg tog ikke noget decideret valg om, at jeg ikke ville bo i Danmark mere. Det skete blot, da jeg havde skrevet min masterafhandling færdig i 2008, hvorefter jeg fik et tilbud om at skrive en Ph.d. i enten Norge eller Tyskland. Jeg besluttede mig for at taget til Norge, da sproget næsten var det samme,” siger han og fortsætter.

”Jeg havde brug for at komme lidt væk fra det hele, da jeg havde fået nok af storbylivet. Så jeg tænkte, hvorfor ikke tilbringe det næste halve år i Norge, hvor jeg kunne fokusere 100 % på at få skrevet en god afhandling”.

Selvom Danmark og Norge på mange måder minder om hinanden, lærte Mohammad Derawi hurtigt, at der alligevel var visse forskelle mellem de to skandinaviske lande.

”I Danmark er man på arbejdspladsen generelt mere åbensindet og udadvendt end i Norge. Nordmændene kan godt lide at arbejde for sig selv. De er dog mindre stresset og tager tingene stille og roligt. Det er lidt anderledes end i Danmark, hvor stressniveauet virker en del højere,” siger han.

Hvorfor ikke blive professor som 29-årig?

Ifølge Mohammad Derawi selv, har han taget energiniveauet med fra Danmark og brugt det konstruktivt i Norge, hvilket han selv mener, er en af grundene til, at det er lykkedes ham at blive professor i så ung en alder.

Det er enhver forskers drøm at blive professor. Og den normale gennemsnitsalder for en professor i Norge ligger på de 50-55 år, så jeg tænkte, hvorfor ikke blive professor, når jeg er 29 og har energien til det?

Mohammad Derawi,
Professor i biometri og smart-teknologi

”Folk har været overrasket over, at jeg i så ung en alder er blevet professor. Det er sjovt at ændre opfattelsen af, hvornår man kan blive professor. Og jeg er stolt af, at det er gået mig så godt.”

En anden grund til, at det er lykkedes Mohammad Derawi at blive professor, er ifølge ham selv, at han kan lide det, han laver.

”Jeg kan godt lide at stille mig selv udfordringer, hvor det er en konkurrence mod mig selv om at nå et mål. Samtidig er det lettere at nå målet, hvis man trives med det, man laver,” forklarer han.

Og det næste mål er allerede sat.

”Næste udfordring er at blive teknologi- og forskningsleder på det universitet, hvor jeg arbejder,” smiler den unge professor.

Arbejde i udlandet

Er du på vej ud på det globale arbejdsmarked? IDA hjælper dig på vej med rådgivning om løn, ansættelsesvilkår, praktiske forhold landespecifikke oplysninger og meget mere. I vores tema Globalt arbejdsliv, giver vi dig overblik over alle IDAs tilbud, artikler og ydelser til dig, der arbejder globat.