11.10.2019
4 min læsetid

Er dit sikkerhedsniveau også alarmerende lavt?

Danskernes private sikkerhedsniveau er for lavt - og de dårlige sikkerhedsvaner er nogen, vi tager med på jobbet. Få styr på de basale sikkerhedskontroller og stå stærkere overfor potentielle angreb.

IDA Learning

af IDA Learning

Det står skidt til med den private sikkerhed

Danskernes private sikkerhedsniveau er generelt for lavt. Det er konklusionen på en befolkningsundersøgelse om Privacy og datasikkerhed, IDA har lavet i samarbejde med Forbrugerrådet Tænk.

Undersøgelsen viser blandt andet, at

 • cirka hver 10. dansker har en fil på computeren, hvori deres passwords står
 • kun 32 % skifter jævnligt deres vigtigste passwords
 • næsten hver femte dansker klikker altid, ofte eller af og til på links uden at vide, hvor det linker hen
 • næsten hver femte dansker ved enten ikke, om deres hjemme-net er krypteret eller har slet ikke nogen kryptering
 • 18 % af danskerne ved ikke, om de bruger to-faktor godkendelse
 • 23 % af danskerne benytter sig af åbne netværk
 • 18 % af danskerne bruger USB-nøgler til flere computere.

Det er problematisk, fordi undersøgelsen samtidig viser, at mange danskere har været udsat for cyberkriminalitet: 36 % af danskerne har oplevet forsøg på phising, mens 30 % er blevet eksponeret for falske konkurrencer.

Sikkerheden i virksomhederne

Når det kommer til virksomhederne, er billedet det samme: Både traditionelle it-systemer og industrielle it-systemer bliver i stigende grad udsat for digitale tyverier, hackerangreb og andre it-sikkerhedsnedbrud, som kan koste dyrt i mistede data, tabt omsætning eller lavere tillid fra kunderne.

I september blev høreapparatvirksomheden William Demant Holding A/S fx ramt af et hackerangreb, der både ramte selskabets servere og systemer. Demant anslog selv i en fondsbørsmeddelelse, at det har kostet selskabet 550-650 millioner kroner.

Især for de små og mellemstore virksomheder kan it-sikkerheden være en kompleks og ressourcekrævende opgave at håndtere i en travl hverdag, hvor resten af virksomheden har fokus på kerneforretningen og den daglige drift - og ikke på sikre passwords eller farlige links. Og tag ikke fejl: de fleste af os tager vores dårlige, private sikkerhedsvaner med på jobbet.

Den basale sikkerhedskontrol

CEO og Founder af Sparkle Security, Rasmus Theede har spurgt hundredvis af Nordiske virksomheder omkring deres udfordringer, og hele 80 % af adspurgte nordiske virksomheder, har enten ikke de basale sikkerhedskontroller på plads, eller mangler den nødvendige indsigt til at beskytte deres data og systemer.

Oftest er synderen helt basale organisatoriske og praktiske problemer. Såsom:

 • Det er svært at beskytte, hvad man ikke kender: En stor del af danske virksomheder har ikke et godt overblik over deres data og systemer.
 • Der er stor bevågenhed omkring behovet for sikkerhed i ledelsen: men det er svært at finde tiden i en travl hverdag.
 • Risikobilledet er meget svært at forstå: hvad skal man beskytte sig imod, og hvordan? Budskaberne fra eksperter, produktsælgere, m.m. er ofte meget forskelligartede.
 • Mange af de sparsomme ressourcer, bliver brugt på papirøvelser med meget lille praktisk værdi
 • Brugeren vil gerne sikkerhed, men finder ofte reglerne forvirrende og ude af sync med det daglige arbejde.
Grib ind, før skaden er sket

Arbejder du med operationel cybersikkerhed? Lær hvordan du bedst opbygger et effektivt forsvar og beskytter driften i din virksomhed. Deltag på IDAs kursus: Cybersecurity - Threat hunting og Honeypots

Tilmeld dig Technorama

I Technorama får du et overblik over de vigtigste historier fra teknologiens verden, hvad end det handler om etiske dilemmaer, nye teknologiske landvindinger eller spæde opfindelser.
 • Aktuelle artikler
 • Det bedste vi har set
 • Ugens nyhedsoverflyvning
Tilmeld dig nyhedsbrevLæs det seneste nyhedsbrev