03.10.2019
3 min læsetid

7 gode grunde til at få styr på din økonomiforståelse

Flere ledere danner sig et økonomisk overblik med afsæt i fornemmelser frem for nøgletal og beregninger. Læs 7 gode grunde til, at du skal optimere din økonomiforståelse.

IDA Learning

af IDA Learning

Mangler du en af dine fem sanser? Det er nærmest sådan, du skal betragte det, hvis du er leder og mangler økonomiforståelse.

Uden økonomiforståelse risikerer du nemlig at tage forkerte beslutninger, fordi du ikke forstår de økonomiske nøgletal. Du risikerer også at reagere for sent og derfor ikke få taget de nødvendige strategiske og driftsmæssige beslutninger med rettidig omhu. Det kan resultere i, at du bliver negativt overrasket, fordi du bliver ramt af omkostninger, du ikke har haft kontrol over.

Og alle dispositioner har konsekvenser økonomisk. Nyansættelser, afskedigelser, højt sygefravær, omfattende overarbejde osv. Du skal bare vide, hvordan du går systematisk til de mange økonomiske dilemmaer og problemstillinger.

”Man ser ofte, at en leder har dannet sig en egen opfattelse af situationen til trods for, at nøgletallene klart indikerer noget andet”, siger Jesper Jørgensen, som rådgiver virksomheder i økonomistyring og -optimering og har mere en 15 års erfaring som økonomichef bag sig.

Hvis du ikke vil følge Jesper Jørgensens eksempel, men lede ud fra en økonomiforståelse, der optimerer jeres forretning, skal du vide, hvordan du:

  1. ’Skruer’ de rigtige steder, så I kan optimere indtjeningen på den eksisterende forretning og løfte jeres bundlinje.
  2. Anvender økonomien som et aktivt styringsværktøj og beslutningsgrundlag i strategi- og driftsudviklingen.
  3. Forbedrer jeres indkøb og nedbringer ”klatomkostninger”.
  4. Udfører bedre opfølgning, så du undgår overraskelser, og så du tidligt kan gribe ind, hvis der sker et skred i økonomien på et projekt.
  5. Sikrer sammenhæng mellem indtægter og udgifter, så du f.eks. ikke ansætter uden at kende omkostning og forventet udbytte.
  6. Træffer beslutninger på basis af real-økonomi og ikke med afsæt i en fornemmelse af at have travlt, eller at ”det går godt”.
  7. Præsenterer din afdelings økonomiske resultater for resten af virksomheden.

Vil du vide, hvordan du sikkert kan foretage de vigtige beregninger, tage de rigtige beslutninger og kan formidle dem sikkert videre?

IDAs kursus i Økonomiforståelse for ledere ruster underviser Jesper Jørgensen dig i at håndtere alle ovenstående vigtige aspekter ved økonomistyring.

På den måde undgår du unødvendige økonomiske tab og overraskelser og kan derimod se alle mulighederne, du ikke kunne før og fremover optimere din virksomheds økonomi.

Kursus: Økonomiforståelse for ledere

Vil du lære at analysere nøgletal, sparre unødvendige udgifter og præsentere dine og medarbejdernes resultater ud fra fakta frem for fornemmelser? 

Lær at mestre økonomistyring på IDAs kursus Økonomiforståelse for ledere.